Potrivit medicilor nutriționiști, o porție corectă de oleaginoase este în jurul a 30 grame, chiar dacă există "mitul" că putem mânca semințe pe săturate.
"Un astfel de ambalaj, care să conțină o porție corectă, nu mai există decât în avion. Când cumperi semințe, migdale, alune, fistic sau caju de la supermarket, punga are minim 100 g și peste 600 calorii. Chiar dacă sunt sănătoase, fructele oleaginoase îngrașă foarte tare! Atenție mare la cantitate, mâncați cât încape într-o palmă", atenționează medicul nutriționist Mihaela Bilic.
În plus, medicul a ținut să atragă atenția și asupra unor "recomandări alimentare" ce fac mai degrabă parte din categoria "miturilor urbane".
"Evitați să mâncați gălbenușul de ou, conține mult colesterol!" Este adevărat conține colesterol, însă colesterolul din mâncare e una și colesterolul din sânge e alta. Gălbenușul este cea mai hrănitoare parte din ou, o esență de nutrienți de înaltă calitate. Nu gălbenușul crește colesterolul, ci un ficat bolnav, sedentarismul fumatul și alcoolul.
"Portocala are cel mai mare conținut de vitamina C!" E drept, însă nu e campioană. Kiwi, papaya și căpșunile sunt mai bogate în vitamina C decât citricele. Iar dacă vreți un aport consistent de vitamina C, atunci mâncați legume proaspete, ardei gras roșu, broccoli și pătrunjel, ele sunt pe primele locuri în top.
"Legumele congelate sunt mai sărace în nutrienți față de legumele proaspete." Nu-i adevărat, din contră! Frigul este cel mai sigur agent de conservare, păstrează intacte vitaminele și mineralele din alimente", mai arată medicul nutriționist.