După un nou miting și un marș către Palatul Cotroceni, profesorii par hotărâți să nu participe la examenele naționale (VIDEO)
Foto: G4Media

După un nou miting și un marș către Palatul Cotroceni, profesorii par hotărâți să nu participe la examenele naționale (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Aproximativ 10.000 de angajați din învățământ au protestat din nou, vineri, în fața Guvernului, de unde au plecat în marș spre Palatul Cotroceni, scandând, pe drum, ”Nu cedăm”. Mitingul a avut loc la o zi după ce Executivul a adoptat o „declarație” prin care se angajează că în viitoarea lege a salarizării se va porni de la principiul ca salariul de bază al profesorului debutant să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie. Sindicatele din Educație cer însă ca această „garanție” să fie prevăzută într-un act normativ și nu într-un document fără valoare juridică, spunând că numai astfel greva va fi oprită.

Ca de obicei, profesorii au venit la miting cu pancarte creative și mesaje ironice, iar grupuri de elevi și de studenți s-au alăturat protestului din Piața Victoriei, cu mesaje de susținere pentru cadrele didactice.

"Revendicările sunt simple: demnitate şi respect. Ne-am săturat să fim jigniţi, ne-am săturat să fim umiliţi, ne-am săturat să fim ignoraţi. Lucruri care se întâmplă de peste 30 de ani... Am hotărât să spunem «Stop!» şi să transmitem tuturor politicienilor că, indiferent de presiunile lor, noi rezistăm. Nu cred în promisiuni, nu cred în acorduri, nu cred în memorandumuri. De fapt, în România nu mai poţi crede nici că o lege poate fi pusă în aplicare. În momentul de faţă, îşi doresc (cadrele didactice aflate în grevă - n.r.) foarte clar ca toate revendicările de natură salarială să fie puse în aplicare rapid printr-un act normativ, şi nu la timpul viitor, ci acum", a declarat, vineri, la Digi24, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Nistor. În context, Nistor a adăugat că, la acest moment, peste 70% din corpul profesoral continuă greva, iar „majoritatea colegilor sunt hotărâți să nu participe la niciun examen național”.

Altfel, liderii de sindicat au mai participat la o rundă de negocieri, la Palatul Victoria, iar, după două ore și jumătate de discuții, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ - FSLI, Simion Hăncescu, a precizat că Guvernul nu poate onora solicitările salariale ale dascălilor. ”Guvernul României a spus clar că nu poate oferi această creștere. Singurul lucru pe care poate să îl facă este acela de a acorda, în loc de 40% cât au promis inițial, 45% și suplimentar să se acorde până în 2027, în fiecare an, din 5 octombrie, suma de 1.500 lei. Aceasta este oferta Guvernului. Noi vom consulta oamenii. Da, pentru că, așa cum am spus mereu, oamenii au declanșat greva. Oamenii sunt cei care hotărăsc dacă încetează sau nu”, a arătat Hăncescu.

Media

Citit 1416 ori Ultima modificare Luni, 12 Iunie 2023 07:11

5 comentarii

  • postat de Codrin
    Sâmbătă, 10 Iunie 2023 13:56
    89.136.0.***
    Procentul din PIB alocat invatamantului nu este doar 2,1 %. Facturile pt. utilitati la scoli sunt platite de primarii. Repararea scolilor o fac tot UAT-urile. Subventionarea transportului local cu mijloacele de transport in comun se face tot de catre primarii.
    De ce copiii profesorilor au prioritat
    0
    0
  • postat de Nork Adam
    Sâmbătă, 10 Iunie 2023 11:38
    95.76.59.***
    Un mesaj de la un roman norvegian :-"La munca hahalerelor ca va cam place vuvuzeaua! Dati afara cei din educatie care au peste 35 de ani si promovat tineri doar absolventi de studii pedagogice, sau specialitate in zona liceala si universitara. Ceilalti de varsta liderilor de sindicat sa profeseze ca
    0
    0
  • postat de marr
    Vineri, 09 Iunie 2023 23:44
    86.124.200.***
    Problema e ca Nu Poti sa mai ai nici-o-baza in cuvantul/promisiunea Guvernului .
    0
    0
  • postat de Furt pe față, 6-2,1=3,9, miliarde de lei, an de an
    Vineri, 09 Iunie 2023 18:33
    109.166.129.***
    Nu înțeleg, azi bugetul are un procent de 2,1% din PIB, cel mai mic procent din '89 până azi, și cred că cel mai mic procent alocat educației și din perioada comunismului, bănuiesc. Nu înțeleg de ce sindicatele din învățământ nu dau în judecată Guvernul, pentru că ani la rând, parcă 12 ani, nu se re
    0
    0
  • postat de Vali
    Vineri, 09 Iunie 2023 17:15
    89.136.0.***
    Salariul minim din invatamant mai mare decat salariul mediu pe economie. Am facut scoala si acest lucru este, logic vorbind, imposibil de cerut. Nimeni nu se lupta pentru salarizarea unitara in sistemul bugetar. Inteleg sa se faca odata aceasta lege promisa din 2009, de pe vremea lui Boc. Toti din s
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.