E oficial! Ce a spus premierul Belgiei despre fabrica de baterii pentru mașini electrice de la Galați (VIDEO)
Foto: Ovidiu Amălinei

E oficial! Ce a spus premierul Belgiei despre fabrica de baterii pentru mașini electrice de la Galați (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Prim-ministrul Belgiei, Alexander de Croo, s-a declarat "foarte mândru" de proiectul prin care compania Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE) va construi la Galaţi o fabrică de baterii pentru industria auto, investiţie estimată la 1,4 miliarde de euro.

După cum v-am informat în paginile ziarului "Viața liberă", evenimentul de lansare a proiectului de investiții a avut loc la primăria din localitatea belgiană Ninove, printre oficialităţile de prim-plan, alături de prim-ministrul Belgiei, Alexander de Croo, fiind prezenți directorul general al Comisiei Europene, Joaquim Nunes de Almeida, ministrul român al Economiei, Ştefan Radu Oprea, europarlamentarul gălăţean Dan Nica, primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, şi reprezentanți ai companiei ABEE.

"Sunt atât de mândru de ceea ce se realizează aici, din mai multe motive: În primul rând, e vorba de tehnologia pe care o dezvoltați. În al doilea rând, arătați unde este Europa astăzi. Și Europa de astăzi este orientată spre cooperare, spre a lucra împreună și am văzut acest lucru inclusiv în timpul crizelor multiple prin care am trecut (...) Cooperare între ABEE și Rom-Volt (subsidiara de la Galați - n.r.) este remarcabilă, pentru că oferă oportunitatea de a ne reduce dependența într-un domeniu strategic, dependență care ar putea fi dăunătoare. După cum a amintit cineva, e o problemă când, în industria auto europeană, 40 la sută din valoarea mașinilor vine din China. Nu avem nimic împotriva comerțului cu China și cred că europenii trebuie să fie deschiși către restul lumii, dar ați văzut ce se întâmplă când depindem prea mult de alții...", a arătat premierul belgian. Proiectul de la Galați ne permite "să găsim soluții la cele mai mari provocări pe care le avem", cea mai importantă fiind reprezentată de schimbările climatice.

Premierul Alexander de Croo a comparat economia europeană cu "o mașină" ce nu "trebuie băgată în marșarier" - prin reducerea investițiilor sau dezindustrializare, ci trebuie îmbunătățită prin investiții în inovare și adoptarea de noi tehnologii, prietenoase cu mediul. "Nu putem continua ca până acum, avem nevoie să schimbăm economia noastră și schimbarea înseamnă... electrificare! Electrificarea devine un nucleu al economiei. Iar electrificarea avansează chiar mai repede decât ne-am așteptat. Vedem investiții în această direcție, investiții în transportul electric, care se dezvoltă foarte, foarte repede. Astfel găsim soluții - făcând mai mult, investind mai mult, generând mai multe slujbe și mai multă activitate economică! Dar facem lucrurile într-un mod diferit, folosind toate capabilitățile (noilor tehnologii - n.r.) de care dispunem. Pentru asta trebuie să punem împreună cele mai bune active. Facem acest lucru cu siguranță aici, în Belgia, la fel și prietenii noștri din România și astfel putem ajunge la lucruri tangibile foarte importante pentru viitor", a mai arătat premierul belgian.

Acesta a ținut să aprecieze faptul că una dintre primele vizite pe care noul ministrul al Economiei, Ştefan Radu Oprea, le-a făcut după recenta sa instalare în funcție, a fost în Belgia. "Sunt foarte bucuros să-l avem aici pe ministrul român al Economiei. Când una dintre primele sale vizite în calitate de ministru este în Belgia, suntem foarte mândri de acest lucru. Vă doresc succes! Sunt foarte bucuros să fiu aici, să ofer la nivel guvernamental sprijin ca acest proiect să se realizeze. Este din punct de vedere strategic un proiect atât de important, pentru că este vorba de viitorul nostru (...). Mă bucur să văd că aceste legături care deja existau între România și Belgia sunt atât de fructuoase într-un domeniu care este chiar în centrul necesităților noastre pentru următorii ani", a mai arătat premierul belgian Alexander de Croo.

La rândul său, ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a ținut să aprecieze lansarea proiectului în urma căruia, în final, la Galați se va realiza o fabrică de celule de baterii pe litiu-ion, cu o capacitate totală de 22 GW. "Pe lângă faptul că vom avea o fabrică de baterii electrice de ultimă generație, investiția va crea noi locuri de muncă și va întări ecosistemul industrial din țara noastră. Prin Rom-Volt, România face tranziția de la un stat consumator la unul producător de celule de baterii pe litiu-ion", a subliniat ministrul Ștefan Radu Oprea.

Acesta a ținut să precizeze că susține inițiativele predecesorului său la conducerea Ministerului Economiei, gălățeanul Florin Spătaru, care a demarat o serie de măsuri menite să permită dezvoltarea de noi tehnologii în România. Ca urmare a unei astfel de inițiative, Guvernul a aprobat, în luna martie a.c., un Memorandum prin care Ministerul Economiei a fost mandatat să identifice oportunitățile de finanțare printr-un mecanism de schemă de ajutor de stat în ceea ce privește producția bateriilor pentru electromobilitate. Ministerul Economiei a mai fost mandatat și cu parcurgerea etapelor tehnice în ceea ce privește analiza oportunității inițiativelor de investiții în domeniul bateriilor, precum și cu analiza și cooperarea cu potențiali investitori străini în vederea dezvoltării ecosistemului de baterii și a lanțului valoric în România. Proiectul ABEE Rom-Volt reprezintă una dintre concretizările cele mai importante ale acestor inițiative.

Citit 5969 ori Ultima modificare Marți, 04 Iulie 2023 05:21

16 comentarii

  • postat de marr
    Vineri, 30 Iunie 2023 20:26
    86.124.200.***
    Nici acum nu-mi vine sa cred ...
    0
    0
  • postat de Raul
    Vineri, 30 Iunie 2023 16:53
    5.13.234.***
    Se spunea ca Galațiul are cel mai curat aer, locul 21 într-un clasament, anunțat cu mare fast de primul gospodar..... Dacă într-adevăr se va face investiția, deși e greu de crezut, se pare ca de asta vor sa vină ăștia aici... Pot polua, dacă stam atât de bine..
    0
    0
  • postat de Oh Long Johnson
    Vineri, 30 Iunie 2023 16:02
    95.76.59.***
    Chiar ca ne trebuie niste baterii. In fiecare an se intrerupe curentul de cel putin de 2 ori in cartierul piata centrala. Cea mai recenta a fost azi dimineata la ora 5. Si culmea coincide cu ora celei anterioare. De la 5 si pana la ora 6 fara un sfert frigiderele ne stau fara curent. Sigur Electrica
    0
    0
  • postat de Contextul strategico-economic
    Vineri, 30 Iunie 2023 15:29
    51.179.40.***
    Am uitat să mai adaug niște traduceri ale belgianului. Nu au venit la Galați doar pentru taxe mai mici și tot felul de facilități date de statul român. Au venit și pentru faptul că avem o legislație de mediu foarte proastă și avem o garda de mediu extrem extrem de proastă..... ca să nu zic coruptă.
    0
    0
  • postat de macarie banu
    Vineri, 30 Iunie 2023 12:32
    89.137.225.***
    8000 de angajati?!...cred ca s-a inteles gresit.......poate cu cei din Portugalia,Macedonia si India.Sau India e piata separata?! Infiintata in 2019 ABEE are peste,deci peste,20 de angajati. Da- 20.Rasu' plansu',suntem inca exploatati bai nene ...UE a fost un vis care s-a dovedit urat.....pentru ce
    0
    0
  • postat de Terente ...din Galati
    Vineri, 30 Iunie 2023 12:04
    89.137.229.***
    Bai fratilor, cred ca ati innebunit! Lumea intreaga este in criza. Locurile de munca create, au darul de a micsoara efectele dezastrului climatic ce se prefigureaza. O lume intreaga incepe sa constientizeze , ca ceva trebuie facut. Nu se poate insa, sa ganditi cu totii in termeni atat de categorici.
    0
    0
  • postat de Taranu
    Vineri, 30 Iunie 2023 10:28
    82.76.59.***
    Atat productia de baterii cu ioni de litiu, cat si RECICLAREA lor, sunt procese exrem de poluante , dar edilii nostri, deoarece in 30 de ani decand ,, pastoresc ,,urbea, NU AU REUSIT NICI O INVESTITIE MAJORA, care sa creeze locuri de munca, locuri de munca ce au disparut cu miile in ultimii 30 de an
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Vineri, 30 Iunie 2023 10:17
    5.13.169.***
    In 2022 primisem oferta sa lucrez intr-o fabrica de baterii. Era munca de robot, trebuiau lipite bateriile conform diagramei, lipeai la banc mii de bucati zilnic. Ajungeai la un ~1900E NET lunar, chiria si utilitatile platite din brut.

    Sunt curios cat vor plati la noi! 3000 de Ron? :)) Fie-i pain
    0
    0
  • postat de florin
    Vineri, 30 Iunie 2023 10:13
    86.124.200.***
    Cautati si cititi in presa externa:"Cancer Journal for Clinicians, o revistă a Societății Americane de Cancer (ACS), a publicat o lucrare „științifică” bizară în care se deplânge mitul zadarnic imaginativ conform căruia tratarea cancerului în Statele Unite contribuie la încălzirea globală provocată
    0
    0
  • postat de florin
    Vineri, 30 Iunie 2023 09:31
    86.124.200.***
    Parerea mea despre Fit for 55 am mai spuso!Este un proiect la care suntem supusi fara sa ne intrebe cineva!Si care va afecta grav la conditiile de trai !Nici un politician roman nu a candidat la alegerile pentru Parlamentul European cu un program in care sa ne propuna disparitia unor drepturi de dr
    0
    0
  • postat de Nicu
    Vineri, 30 Iunie 2023 08:47
    80.32.118.***
    Deja se vorbeste de interzicerea anumite produse fabricate in China, deci automat trebuie gasit ceva prin Europa. Si unde sa fie daca nu in Romania la Galati. Pret scazut, impozit mic, transportul pe Dunare asigurat samd.
    Franta vrea sa interzica anumitor produse ce nu se fabrica in CE. Asta va af
    0
    0
  • postat de Ciclop
    Vineri, 30 Iunie 2023 07:54
    5.14.139.***
    Poate sa vina și Boeing sa construiască fabrica de avioane la Galati. Atat timp cat plătești muncitorilor salarii la nivel de agenti de paza, doar Primăria si câteva persoane din conducerea societății au de câștigat. Marea investiție japoneză de la Braila a ajuns sa adune oameni din tot judetul cu
    0
    0
  • postat de Contextul strategico-economic
    Vineri, 30 Iunie 2023 06:50
    51.179.40.***
    Ce a spus belgianul este discurs politicianist. Nu este rău totuși că va fi o investiție la Galați ce va fi deturnata de Brăila, Buzău sau Ploiești ori Constanța până la urmă.... așa cum ne-am obișnuit. Traducerea la discursul belgianului este că.... a venit la Galați pentru că beneficiază de scuti
    0
    0
  • postat de Garda de mediu ...
    Vineri, 30 Iunie 2023 05:55
    108.245.201.***
    Astept "casul " meu .....
    0
    0
  • postat de George
    Joi, 29 Iunie 2023 22:46
    5.13.218.***
    Păcat, devenim groapa de gunoi a Europei! Tot ce e poluant și dăunător mediului, ducem in Europa de est! Sa vedem ce oportunități de reciclare vor găsi!
    0
    0
  • postat de Nicusor
    Joi, 29 Iunie 2023 21:42
    5.13.197.***
    Si noi am fi "foarte mândri" de proiectul prin care compania Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE) ar construi in Belgia o fabrică de baterii pentru industria auto si mai ales o sectie de reciclare a bateriilor auto uzate. Chiar tot timpul sa fim LADA DE GUNOI A EUROPEI ? Sa fie la noi: padur
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.