Haos creat de noua semaforizare de la „General”. Şoferii și pietonii, nemulțumiți de schimbare (FOTO)

Haos creat de noua semaforizare de la „General”. Şoferii și pietonii, nemulțumiți de schimbare (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(37 voturi)

De marți, 11 iulie, a fost pusă în funcțiune instalația de semaforizare de la intersecția străzilor Siderurgiștilor, 1 Decembrie 1918 și Basarabiei (sensul giratoriu din Piața Energiei, zona "General"), măsură care a adus un val de reacții în mediul online

Șoferii și pietonii s-au declarat, încă de la aflarea veștii, reticenți față de noua schimbare. Dacă la început gălățenii au considerat-o inutilă, acum o consideră și periculoasă, motivul principal fiind haosul pe care l-a creat.

Pentru a vedea cum se desfășoară traficul rutier și pietonal, am decis să mergem la fața locului, pentru a observa cum s-au adaptat gălățenii la noile reguli. Încă din primul minut, am putut fi martorii unei neînțelegeri dintre un vatman și un pieton, neînțelegere care se putea transforma într-o tragedie, dacă vatmanul nu ar fi fost prudent. Deși noul semafor arăta culoarea verde pentru vehicule și roșu pentru pietoni, o femeie a decis să ignore culoarea semaforului, fiind obișnuită probabil cu vechile reguli, și a traversat strada, în ciuda faptului că venea tramvaiul. Vatmanul a fost nevoit să frâneze în ultimul moment și să o claxoneze pe femeie, pentru a o face să se oprească. Aceasta s-a arătat însă foarte deranjată de claxonul vatmanului și a început să îi adreseze injurii, chiar în mijlocul trecerii de pietoni, blocând astfel şi traficul. Aceasta este însă doar una dintre numeroasele situații pe care le-am surprins în doar 20 de minute petrecute la fața locului.

Culoarea semaforului, opțională

La toate ieșirile din sensul giratoriu, am remarcat probleme, haosul și nedumerirea predominând în aceste intersecții. Şoferii imprudenți se împart în două subcategorii: șoferii care văd în ultima clipă semaforul și trec pe roșu, evitându-i uneori pe pietoni în ultimul moment, respectiv, șoferii care circulă așa cum s-a circulat până pe 11 iulie și ignoră total semaforul, continuându-și drumul pe roșu, după ce le acordă prioritate pietonilor.

În ceea ce privește pietonii, aceștia își exersează abilitățile de... polițiști rutieri când șoferii care au verde la semafor opresc pentru a le acorda prioritate, arătându-le șoferilor cu degetul spre culoarea semaforului. Cei mai mulți dintre pietoni aleg însă să ignore culoarea semaforului și traversează după bunul plac, uneori asigurându-se, alteori nu, acuzând că timpul de așteptare este prea mare, întrucât culoarea verde pentru pietoni este afișată la o singură trecere, în timp ce la celelalte pietonii au afișată culoarea roșie.

"Nici nu mai știi când să traversezi"

În urma acestei experiențe, am decis să discutăm cu trecătorii despre noua instalație de semaforizare, pentru a afla părerea gălățenilor.

"Este haos, nici nu mai știi când să traversezi strada și când nu. Trebuia să lase cum era, acum nimeni nu mai înțelege nimic, îți e și frică să traversezi", ne-a mărturisit un pieton.

"Semaforul e roșu, șoferul îmi face semn să trec, dacă nu trec mă înjură că a oprit degeaba, ce-ar trebui să fac eu în această situație?", a fost punctul de vedere al altui gălățean.

"Eu am trecut prin intersecția asta încă din prima zi, pe aici mă duc acasă. Stau la semafor foarte mult până se face verde și când se face verde, în loc să traversez liniștită, mai mult mă feresc să nu mă calce mașinile. Este foarte periculos, mai bine le scot de tot și gata", ne-a spus supărată o femeie.

"Eu am verde la semafor când intru în sens, iar la ieșire au și pietonii verde. Eu nu mă uit, bun bazat că trec pe verde, ei se aruncă pe trecere cu aceeași părere. Pai ori am eu verde ori au ei? O să fie multe accidente aici", a fost părerea unui șofer, care aștepta la semafor.

Citit 5461 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Iulie 2023 13:39

13 comentarii

  • postat de Aad
    Duminică, 16 Iulie 2023 13:46
    107.171.129.***
    In alte parti ale lumii, atunci cand se schimba semnalizarea rutiera se face un anunt de pre-semnalizare pentru a pregati conducatorii auto ca ceva este schimbat. Este foarte util pentru cei obisnuiti cu o anume configuratie de traseu. In Galati nu se obisnuieste?
    Da, vor fi reglate in timp, in fu
    0
    0
  • postat de sor
    Sâmbătă, 15 Iulie 2023 15:51
    86.124.203.***
    Pana acum conducatorii se plangeau ca pietonii trec in sir indian si ii retin prea mult , acum iar nu este bine . Ce trebuie facut pt o civilizatie rutiera atat din partea soferilor cat si a pietonilor ? Daca nici 2 culori nu esti in stare respecti , mai vb de semne de circulatie.
    0
    0
  • postat de cernea
    Sâmbătă, 15 Iulie 2023 13:39
    86.124.202.***
    Nu este vorba de reguli ci de prosti care au făcut afaceri cu aceste semafoare. Și la bănci este la fel, în batrN nu are cum sa traverseze la un verde, ptr. masini foarte mult. Se traversează pe rosu, nu ca sunt încălcate regulile, EXISTA DIFERENTA DE TIMP PREA MARE INTRE PERSOANE SI MASINI.GARCEA
    0
    0
  • postat de Ghe
    Sâmbătă, 15 Iulie 2023 08:49
    5.13.157.***
    E greu sa înveți oile sa traverseze civilizat... Orice început e greu!
    0
    0
  • postat de Je
    Sâmbătă, 15 Iulie 2023 08:30
    86.124.200.***
    Cea mai mare pr ostie. Semafor in sens giratoriu
    0
    0
  • postat de eu
    Sâmbătă, 15 Iulie 2023 08:17
    86.124.202.***
    Păi normal, cum se pune problema de respectat reguli...
    0
    0
  • postat de Galatean
    Sâmbătă, 15 Iulie 2023 06:51
    5.13.233.***
    Stai sa vezi cand incepe scoala , ce haos o sa fie si ce aglomeratie , e ce-a mai proasta ideie cu semaforizarea , lasati-o libera cum era fiecare stie ce are de facuit in intersectie , mai mult pe semaforizare se pot produce si alte lucruri nedorite , daca semaforizezi orce sens giratoriu dai totul
    0
    0
  • postat de Ion
    Sâmbătă, 15 Iulie 2023 06:31
    5.13.225.***
    E foarte bine ca au pus in functiune semafoarele. Ordinea e buna, in special la circulatie. Se va obisnui lumea cu noua situatie si totul va intra in normal: nu vor mai fi pietoni care sa se "arunce" pe trecerea de pietoni, nu se va mai traversa in sir indian blocand inutil intersectia. Daca politia
    0
    0
  • postat de Alz
    Sâmbătă, 15 Iulie 2023 06:30
    178.138.97.***
    O mare tâmpenie. Lucruri făcute fără cap cum, de altfel, sunt multe în orașul ăsta. Ai sens giratoriu, de ce mai trebuie semafor? Pentru a complica lucrurile? Trebuie sa se întâmple o tragedie pentru ca cineva să răspundă?
    0
    0
  • postat de Gonzales
    Sâmbătă, 15 Iulie 2023 02:00
    95.76.59.***
    Si culmea este ca cel putin in foto nu se vede vreo persoana platita sa educe si sa dirijeze circulatia (loal sau national)! Daca erau trei zile si trei nopti si atentionau sau suspendau dreptul de a conduce, toti deveneau cetateni europeni si pietoni, dar si soferii, grabiti deseori fara motiv, doa
    0
    0
  • postat de Gonzales
    Sâmbătă, 15 Iulie 2023 01:55
    95.76.59.***
    Era util sa fie prezentat timpul de verde pe fiecare beneficiar (soferi/pietoni), deoarece tartanul de roman, sofer sau pieton, este grabit sa ajunga cu micii calzi la .... Indiferent de zi sau ocupatie, tot romanul este grabit in tara lui ca afara. Totusi cand ajunge tartanul in Uk sau alta tara, a
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Sâmbătă, 15 Iulie 2023 00:53
    5.13.169.***
    Bun, hai sa chemam angajatii nostri din primarie si institutiile statului de rahat.. sa stea la zebre conform noilor modificari DAR SA FIE LEGALI!
    AVETI SANGE??? Sau ne kkm pe noi ca de obicei???
    0
    0
  • postat de florin
    Vineri, 14 Iulie 2023 22:57
    78.96.59.***
    cea mai mare prostie pe care puteau sa o faca cu aceasta intersectie. Pentru a trece pe culoarea verde a semaforului trebuie sa fii foarte rapid, un batran sau un copil mai mic nu poate traversa in siguranta. Se face foarte repede rosu pentru pietoni, cred ca dureaza 5-6 secunde culoarea verde la pi
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.