În condiții de caniculă, organismul se supraîncălzește, drept urmare, pot apărea consecințe supărătoare, precum crampele musculare, epuizarea și chiar insolația. Trebuie reținut, în acest context, că pacienții cu boli cronice pot remarca o înrăutățire a simptomelor, ei fiind cei mai expuși, alături de sugari, copiii mici, persoanele cu dizabilități și vârstnici.
Este foarte important ca temperatura corpului nostru să fie menținută în intervalul de 36,1 - 37,2 grade Celsius. Dacă temperatura corpului crește peste această valoare, putem să dezvoltăm o boală asociată cu căldura.
Atunci când este foarte cald, corpul trebuie să producă transpirație pentru a se răci. În anumite condiții, mai ales când persoana este deshidratată, transpirația este insuficientă, iar temperatura corporală a persoanei crește rapid. Persoanele în vârstă și cele care iau anumite medicamente sunt mai puțin capabile să producă transpirație. De asemenea, copiii mici au o temperatură corporală mai mare și transpiră mai puțin. Expunerea la temperaturi ridicate poate provoca agravarea bolilor existente, deci este foarte important să ne păzim și să evităm deplasările, pe cât posibil, în zilele caniculare. Indiferent dacă stați în casă sau nu, trebuie să țineți cont de următoarele reguli.
Beți multă apă. Încercați să consumați multă apă, chiar dacă nu vă este sete, pentru a evita deshidratarea. Evitați băuturile alcoolice, pe cele fierbinți sau cu zahăr, deoarece cresc riscul de deshidratare.
Mențineți temperatura corpului în limitele normale. Beți băuturi reci și consumați alimente reci, precum salate, fructe. Purtați haine lejere, din fibre naturale (bumbac, in, mătase) și faceți dușuri răcoritoare cât de des se poate.
Mențineți casa răcoroasă. Pe timpul zilei, trageți draperiile sau jaluzelele, pentru a evita intrarea căldurii. Folosiți cât mai puțin posibil aragazul și cuptorul.
Păstrați alimentele în siguranță. Alimentele trebuie depozitate corespunzător (în frigider, congelator, cămară), pentru a se evita alterarea acestora. Inclusiv pâinea se poate strica mai ușor, în cutiile de lemn sau plastic unde o ținem de obicei, de aceea este bine să fie refrigerată, dacă nu o consumați foarte repede. Este important să nu consumăm alimente alterate, mai ales că orice dereglare a sistemului digestiv ar putea fi exacerbată de căldură și recuperarea poate fi întârziată.
În casă, aerul condiționat trebuie reglat cu doar 5 grade sub valoarea de afară. La temperaturi de peste 32 de grade, nu se recomandă folosirea ventilatorului. Dușurile trebuie să fie călduțe, nu fierbinți, dar nici reci.
- Beți zilnic cel puțin doi litri de lichide (sucuri naturale, apă plată);
- Atenție! Alcoolul și băuturile cu cofeină favorizează deshidratarea și reduc rezistența organismului la căldură;
- Consumați fructe și legume proaspete - conțin o mare cantitate de apă și minerale (pepene, prune, roșii, iaurt) și eliminați din dietă preparatele cu un conținut sporit de grăsimi, mai ales pe cele de origine animală.
Nu ieșiți între orele 11,00 și 18,00, decât dacă este absolut necesar. Dacă ieșiți, purtați pălărie și ochelari de soare, haine largi, din materiale naturale și deschise la culoare. Mergeți cât mai repede într-un loc răcoros (dacă nu este disponibil un spațiu interior cu aer condiționat, alegeți un loc la umbră, unde să nu fiți expus direct razelor soarelui). Dacă lucrați în exterior, protejați-vă corespunzător, beți multă apă și discutați posibilitatea rearanjării programului de lucru, în condițiile legii. Atenție la folosirea utilajelor electrice, în condiții de căldură excesivă orice scânteie poate da naștere unui incendiu. Dacă aveți posibilitatea să vă răcoriți, în condiții de siguranță, într-o piscină sau într-un curs de apă, este bine să o faceți, cu mențiunea să stați și la umbră.