„Investim peste 100 de milioane euro în sistemul de irigații"

„Investim peste 100 de milioane euro în sistemul de irigații"
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În județul Galați, fermierii lucrează peste 294.000 de hectare de teren agricol, iar 145.200 de hectare sunt amenajate la irigații, dar cu o infrastructură îmbătrânită

Cerințele de apă pentru irigații sunt mari. Anul trecut județul nostru ocupa a treia poziție în topul suprafețelor irigate pe țară - peste 150.000 de hectare cumulat - o adevărată realizare, ținând cont de condițiile hidrologice vitrege (secetă și nivel extrem de scăzut al Dunării). Anul acesta, până în prezent au fost contractate peste 94.000 de hectare, din care efectiv au fost udate până azi puțin peste 38.000 de hectare, la udarea I.

Deși majoritatea fermierilor au accesat proiecte pe fonduri europene sau au investit din fondurile proprii există și zone unde cei care își cultivă terenurile nu cunosc beneficiile oferite de stat și de Uniunea Europeană pentru activitatea de irigații, atât de necesară unei agriculturi performante. Instituția abilitată să rezolve problemele pe care seceta le creează agricultorilor - Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) - propune o abordare nouă în relația cu beneficiarii. La rândul său, Sorin Adrian Pîrvu, directorul ANIF Galați, arată că instituția s-a adaptat nevoilor fermierilor. ”Investim peste 100 de milioane euro în sistemul de irigații. În județul Galați se poate face agricultură de performanță”, a mai spus directorul ANIF Galați.

Din cele comunicate de conducerea instituției, ANIF nu vine cu promisiuni, ci cu acțiuni menite să reducă sincopele din anii anteriori în domeniul irigațiilor. Totodată, directorul ANIF, Adrian Pîrvu gestionează relația cu fermierii printr-o deschidere aparte față de nevoile acestora. Apa pentru irigații este livrată în mod gratuit până la stațiile de punere sub presiune sau la alte puncte de livrare (canale) pentru cei care au încheiat contracte cu ANIF și au lansat comenzi de apă, iar conducerea ANIF Galați are program de audiență ori de cât ori se impune. ”Pe perioada campaniei de irigații avem același program cu al agricultorilor, dacă apare o problemă la 12 noaptea în funcționare și noi suntem în teren la acea oră”, a menționat același Adrian Pîrvu. Totodată, energia electrică consumată de agricultori cu stațiile de punere sub presiune sau cu echipamentele electrice de irigații este suportată în procent de până la 50% de statul român prin intermediul ANIF.

În plus, programul de investiții prevede ca începând din acest an lucrările de reabilitare să se realizeze într-un ritm dinamic astfel încât întreg sistemul de irigații existent să fie modernizat, iar apa pentru irigații să ajungă peste tot. Pentru orice problemă, agricultorii gălățeni se pot adresa ANIF, conducerea instituției promițând implicare și deschidere totală față de beneficiarii serviciilor de îmbunătățiri funciare.

Citit 2396 ori Ultima modificare Joi, 03 August 2023 07:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.