Mai în glumă, mai în serios Cu Dumnezeu înainte, pe coate și genunchi
Foto: ProTV

Mai în glumă, mai în serios Cu Dumnezeu înainte, pe coate și genunchi
Evaluaţi acest articol
(36 voturi)

Mă uitam înmărmurit la procesiunea de auto-chinuire desfășurată la Mănăstirea Nicula din Cluj. Sute, dacă nu mii de oameni se duceau să se închine icoanei făcătoare de minuni în patru labe, precum necuvântătoarele. Câte păcate, ce grele vini ispășeau în felul acesta?

Pentru că în mulțimea târâtoare imensa majoritate erau femei, involuntar m-a dus gândul la un banc: cică a murit un bătrân. Când a ajuns în ceruri, s-a dus să-și caute răposata nevastă, pe care n-a găsit-o nici în Rai, nici în Purgatoriu, nici în Iad. S-a întors sufletul la Sf. Petru, care l-a întrebat cum s-a numit femeia; s-a uitat portarul lumii de dincolo în ceasloavele lui și-a găsit-o taman în secțiunea "prea-curviți rotitori". Uimit, dar și nedumerit pentru soarta prea-cinstitei sale neveste, spiritul bătrânului a-ntrebat de ce. "Păi, acolo se duc cei care și-au înșelat soții; pentru fiecare păcat, fac câte o piruetă cu brațele ridicate". "Și-a mea ce face acolo?" "E pe post de ventilator!"

Este adevărat, fiecare își exprimă credința în Dumnezeu și Iisus așa cum știe și cum poate. Dar Iisus n-a zis niciodată "Torturați-vă!", ci doar "Smeriți-vă!", ceea ce este cu totul altceva.

Conform DEX, smerenia este "Atitudine umilă, supusă, respectuoasă; comportare modestă, plină de bună-cuviință". De aici până la mersul pe coate și genunchi este, totuși, cale lungă. Ori, poate, credincioșii patrupezi speră să-și spele, prin suferință, mulțimea păcatelor, să nu ajungă la secția de ventilatoare?!?

Acum îmi aduc aminte că istoria religiilor a înregistrat alte multe aberații de felul acesta: stâlpnicii (care trăiau cocoțați pe stâlpi), flagelații (care se bat și în ziua de azi, prin India, cu bicele peste spinarea goală), masochiștii (care se lasă bătuți, încătușați, agățați de tavan în carmace de pescuit) etc. Pardon, masochiștii se chinuie doar pentru satisfacții sexuale, nu religioase.

Citit 2273 ori Ultima modificare Sâmbătă, 19 August 2023 00:10

6 comentarii

  • postat de George1000
    Duminică, 20 August 2023 21:22
    89.136.71.***
    Astiasunt prosti de-a binelea si fara educatie. Astia sunt votantii PSD si hAUR
    0
    0
  • postat de Isac Ligea
    Sâmbătă, 19 August 2023 22:37
    146.241.91.***
    Lipsa de educatie,de școală, de cultura,din păcate asta e realitatea.
    0
    0
  • postat de cetitor
    Sâmbătă, 19 August 2023 13:29
    109.166.129.***
    Și culminând în zilele noastre cu mințile luminate CTP și Andrei Caramitru. Dar și aceștia au trecut și Biserică a rămas.
    0
    0
  • postat de Îngerul păzitor... la cutia milei.
    Sâmbătă, 19 August 2023 09:55
    95.76.59.***
    Cum majoritatea celor care își exprimă puterea credinței, este de o vârstă mai înaintată, dar se comportă ca în copilărie, adică mergând în 4 ,,labe", denotă faptul că nu au evoluat cu nimic în această viață și cred în continuare basmele cu ființele ce au puteri supranaturale.
    0
    0
  • postat de Stefan
    Sâmbătă, 19 August 2023 09:37
    86.124.125.***
    Si musulmanii care se învârt la Mecca in jurul unei pietre si evreii care se roagă la un zid. Eu cred ca fiecare om e liber sa creada in ce vrea si sa se roage cum vrea.Nu e nimeni îndreptățit sa judece religia altuia. Să pocnești de Revelion crezând că îți va merge bine in anul următor e si asta o
    0
    0
  • postat de Goe
    Sâmbătă, 19 August 2023 04:30
    5.13.205.***
    Cand te gandesti ca toate aceste obiceiuri se petrec in secolul XXI !Mai mult de atat,cei ce merg acolo mai si platesc . Pentru cine ? Pentru ce ? Lipsa scolii ,naste monstri .
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.