Despre vise și inimi de copil, într-un proiect care aduce bucurie pentru zeci de copii și părinții din Galați

Despre vise și inimi de copil, într-un proiect care aduce bucurie pentru zeci de copii și părinții din Galați
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

O zi frumoasă de octombrie în care zeci de copii și părinți s-au reunit la Centrul de Recuperare și Reabilitare al Fundației „Inimă de copil” din Galați. Un prilej de a sărbători , toamna prin cântec, dans și voie bună. Până aici, nimic neobișnuit.

Doar că, pentru unii dintre acești copii, visul suprem este să învețe culorile sau să meargă fără sprijin.  Oricare ar fi visul unui copil, toți au dreptul să creadă și să spere,  iar noi, adulții, comunitatea, avem obligația de a-i ajuta, pe fiecare în parte, să-și atingă visele.

Suport emoțional și dezvoltarea încrederii în sine pentru o integrare mai ușoară

„Visul meu e la fel de frumos ca al tău”, este unul dintre proiectele câștigătoare ale ediției din acest an a programului Sustine un ONG, derulat cu sprijinul Fundatiei Orange.

25 de copii și tineri cu dizabilități/întârzieri în dezvoltare, cu vârste între 5-26 ani, din județul Galați sunt ajutați acum să viseze și să își îndeplinească dorințe care să le dea încredere într-un viitor mai plin de culoare. Anna Burtea este directorul executiv al Fundației Inimă de Copil și omul care, împreună cu un voluntar Orange, au gândit și înscris acest proiect pentru a primi finanțare.   

Acum copiii  beneficiază de sesiuni de terapie de suport emoțional și dezvoltarea încrederii în sine pentru integrarea în grădiniță, școală, grupuri de joacă. Atelierele sunt realizate prin terapie prin artă și stimulare polisenzorială sau întâlniri de grup.

Pe 10 octombrie, copiii asistați au sărbătorit alături de  invitații lor de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos” din Galați, copii care studiază cu prof. Emilia Savu și care sunt, fiecare în parte, adevărate mici vedete, binecuvântați nu doar cu talent și voce, dar și cu suflete pe măsură, după cum s-a văzut din plin în interacțiunea lor cu micii spectatori, protejați ai celor de la „Inimă de copil”. Spectacolul celor mici a adus multe lacrimi de bucurie în ochii celor prezenți.

„Am putut, cu sprijinul Fundatiei Orange, să facem mai mult decât terapie”

Părinții au putut răsufla puțin și s-au putut lăsa copleșiți de bucuria sinceră a copiilor lor, care, în general, după cum preciza Anna Burtea, sunt încă marginalizați în școală, își găsesc greu prieteni și au puține ocazii să socializeze atât între ei, cât și cu alți copii tipici. Principalul scop al proiectului, de a le oferi copiilor și părinților, mai multe asemenea oportunități, a fost atins. „Am putut, cu sprijinul Fundației Orange, să facem mai mult decât terapie, să cumpărăm materiale, să organizăm mici excursii împreună, să-i ajutăm pe cei mici să socializeze și să se bucure de lucrurile pe care noi le considerăm obișnuite, dar care pentru ei sunt mai greu de atins: un drum la zoo, un spectacol de circ, un carnaval precum cel de astăzi. Avem peste 10 ani de când lucrăm cu copiii din familii cu venituri reduse și cei cu dizabilități și putem spune că astfel de proiecte ajută mult și copiii și părinții”, a precizat Anna Burtea.     

 „Tot ce fac aici îi ajută, iar dacă ei sunt fericiți, eu pot să respir”

 Cât de mult ajută aceste activități de socializare, am aflat direct de la mamele câtorva dintre copiii sprijiniți acum de fundație.

I. are doi copii cu dizabilități, unul tocmai a împlinit 11 ani, celălalt are opt. „Fără terapie, cel mare nu ar fi vorbit deloc, nici nu vreau să mă gândesc la asta. Tot ce fac aici îi ajută, iar dacă ei sunt fericiți, eu pot să respir” spune mama, cu un ochi după un copil și o ureche după celălalt. Cel mare își dorește de Crăciun o chitară și probabil că o va primi, deși mama este îngrijorată că tatăl copiilor lucrează atunci și nu știe cum se va organiza pentru venirea Moșului. M. a plecat dintr-o comună și s-a mutat cu copiii la Galați, pentru a putea ajunge cu cel mic la terapie la centrul „Inimă de copil”. E singură, fiindcă s-a despărțit de soț și acesta nu mai este implicat în creșterea copiilor. Printre multele griji, cea a terapiei i-a fost luată de pe umeri de fundație, care o sprijină acum pentru a-i putea oferi copilului ce are nevoie.Amândoi au ochii plini de strălucire când intră pe poarta centrului și ajutorul pe care îl primesc aici pare neprețuit.

Părinții, eroii neștiuți de lângă noi

Acești părinți, pe lângă care de multe ori trecem fără să le acordăm prea multă atenție, care încearcă, în autobuze, să-și țină sub control copiii pentru a nu ne deranja pe noi, cei care nu trebuie să ne ducem acasă și să ne ocupăm 24 de ore din 24 de un copil cu dizabilități, acești părinți sunt eroii nevăzuți și neștiuți. Niște eroi care și ei obosesc, oameni care își aleg copiii înainte de orice, chiar de propria sănătate, și care, din păcate, nu sunt suficient sprijiniți de stat și de comunitate. De aceea, proiectele precum „Visul meu e la fel de frumos ca al tău” sunt binevenite

Proiectul „Inimă de copil”, finanțat prin programul „Susține un ONG” 2023

În 2023, „Susține Un ONG” are nouă proiecte câștigătoare, propuse și sprijinite în implementare de către un angajat Orange România, toate primind finanțare din partea Fundației Orange.

Programul Susține un ONG este un fond care oferă finanțare pentru proiecte de filantropie propuse de angajații Orange și dezvoltate alături de o organizație non-profit, pentru ca ei să învețe să coordoneze un proiect, să învețe să caute surse alternative de finanțare pentru proiectele în care cred, să învețe să comunice un proiect, să dezvolte capacitatea de identificare de soluții la probleme sociale elementare, să crească gradul de satisfacție personală.

 “Visul meu e la fel de frumos ca al tău” este unul dintre proiectele câștigătoare și a fost susținut de Cristina Oana Batușariu, Head of Supply Chain la Orange România, care și-a motivat astfel decizia: ”Sprijin acest proiect al Fundației Inimă de Copil pentru că prin el promovăm și susținem egalitatea de șanse în accesul la educație și integrare socială pentru copiii și tinerii ale căror resurse interioare sunt mai puțin bogate – iar pentru noi aceasta nu este o limitare, ci o oportunitate de a crește împreună, prin înțelegere, acceptare și sprijin.”

Fundația „Inimă de copil” își desfășoară activitatea în zona de sud a Moldovei, cu precădere în județul Galați, dar și în județe învecinate: Vrancea, Vaslui, Brăila. În 2023 împlinește 27 de ani, timp în care a sprijinit peste 15.000 de copii și familiile acestora și a strâns și investit cu ajutorul donatorilor, peste cinci milioane de euro în servicii sociale. Proiectele derulate în ultimii ani de Fundația „Inimă de Copil” acoperă trei direcții strategice: social, educație și sănătate.

 

(P)

Galerie de imagini

Citit 1309 ori Ultima modificare Vineri, 13 Octombrie 2023 11:43