Galațiul, departe de primele locuri în topul șantierelor

Galațiul, departe de primele locuri în topul șantierelor
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Numeroasele șantiere deschise în municipiul și județul Galați nu sunt, totuși, nici atât de multe și nici atât de valoroase încât să așeze Galațiul în primele locuri ale topului național al investițiilor industriale. Conform consultanților de la IBC Focus, citați de Economedia, valoarea totală a celor peste 6.800 de șantiere deschise în acest an în toată România trece de 42,6 miliarde de lei. Cu șantiere "valorând" 768 de milioane de lei, Galațiul nu prinde top 15.

Sectorul industrial și logistic din România a continuat să fie și în 2023 cel mai dinamic segment de pe piața imobiliară comercială, notează analizele imobiliare. Pe parcursul anului, la nivel național au fost sau sunt în derulare, în diverse stadii (de la proiectare la amenajare), 6.859 de șantiere din acest domeniu, conform consultanților de la IBC Focus, care monitorizează șantiere în România. Valoarea totală a acestor șantiere se ridică la peste 42,6 miliarde de lei (8,62 miliarde de euro), iar suprafața lor totală a depășit deja 17 milioane de metri pătrați.

Harta investițiilor industriale monitorizate în ultimele 12 luni de victa.ro, platformă a IBC Focus, arată că cele mai mari proiecte de investiții se derulează în Constanța. 13 județe au în derulare investiții de peste un miliard de lei, cinci județe - peste două miliarde de lei, unul are investiții de peste trei miliarde de lei, iar Constanța are deschise șantiere valorând aproape șase miliarde de lei.

Județul de la malul mării conduce detașat în acest top, cu investiții valorând 5,87 miliarde de lei. Pe locul doi este Clujul, cu un total de 3,42 miliarde de lei, iar pe locurile trei și patru se situează Aradul (2,99 miliarde de lei) și Ilfovul (2,17 miliarde de lei). Investiții industriale de peste două miliarde de lei se mai derulează în județele Giurgiu, Timiș și Bihor, iar de peste un miliard de lei - în Iași, Călărași, Sibiu, Dâmbovița, Brașov și Dolj. Top 15 este încheiat de Prahova (930,2 milioane de lei) și Maramureș (885 milioane de lei).

Din acest punct de vedere, Galațiul este din categoria „nici prea-prea, nici foarte-foarte”, undeva la mijlocul clasamentului, cu șantiere pentru lucrări totalizând 768 de milioane de lei. Avem de peste șapte ori mai puțin decât Constanța, dar ne putem consola că suntem peste restul județelor din Regiunea de Sud-Est: Tulcea (566 milioane de lei), Brăila (661 milioane de lei), Buzău (297 milioane de lei) și Vrancea (160 milioane de lei).

Citit 2625 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Decembrie 2023 20:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.