Au mai rămas doar câteva zile în care elevii de liceu din Galați, dar și părinții și profesorii acestora, se pot înscrie în programul Leaders Explore pentru Comunitate organizat de Fundația Leaders.
Leaders Explore este un program complex de leadership adresat elevilor de liceu, care se desfășoară deja de mai mulți ani în România cu scopul de a ajuta tinerii să își descopere potențialul și să își identifice drumul în carieră în funcție de personalitatea și abilitățile lor.
Ediția Leaders Explore pentru Comunitate care va avea loc la Galați în perioada 25 ianuarie – 24 martie este însă una inedită pentru că, spun organizatorii, implică și părinții și profesorii alături de elevi, având șansa să se dezvolte împreună.
Înscrierile în program sunt deschise până pe 24 ianuarie, ora 12, iar participarea este gratuită.
Interviu cu Beatrice Alexandrescu, directorul executiv al Fundației Leaders:
Ce ne puteți spune despre programul Leaders Explore, cum a fost el primit până acum?
Programul Leaders Explore pentru Elevi se desfășoară de mai mulți ani în mai multe orașe ale țării. În fapt, din 2017 până în prezent, peste 3400 de elevi de liceu din întreaga țară au absolvit acest program.
Tinerii sunt foarte interesați să își descopere și să își dezvolte potențialul, să experimenteze lucrul în echipă și abilitățile de leadership. Totodată, pentru ei este o oportunitate fantastică de a-și identifica drumul în carieră, și știm că aceasta este o preocupare majoră mai ales în rândul elevilor de liceu din anii terminali.
Precizez faptul că programul se adresează cu precădere elevilor din clasele a IX-a, a X-a și a
XI-a și că participarea este gratuită. În fiecare comunitate în care ajungem punem la dispoziția elevilor un număr de 25 locuri în fiecare ediție.
La Galați, ediția de anul acesta se va desfășura într-o formulă specială, adresându-se nu doar elevilor, ci și părinților și profesorilor acestora. De aici și numele de Leaders Explore pentru Comunitate.
Cine se poate înscrie în program?
Orice elev de liceu care simte că există în el un potențial de leadership și care dorește să și-l dezvolte. În general, vorbim de tineri activi și creativi, cu spirit de inițiativă, care se găsesc în constantă generare de idei, pe care le notează în cele mai neașteptate locuri... Sunt convinsă că recunoașteți profilul.
Însă realitatea este că ei se confruntă cu nesiguranța de sine și au nevoie să investească
într-un proces de autocunoaștere, iar programul le oferă contextul perfect pentru acest lucru.
În același timp, așa cum spuneam mai devreme, această ediție specială a programului implică și părinții și profesorii – indivizi deschiși la schimbare, cu o mentalitate orientată către creșterea personală și cu o dorință sinceră de a îmbunătăți relația cu adolescenții, o relație bazată pe empatie, încredere și susținere.
Ce activități cuprinde programul Leaders Explore pentru Comunitate?
Programul are la bază două componente majore: prima este cea de training și constă în 8 zile pe care elevii le petrec alături de specialiștii Fundației și în care își însușesc competențe de autocunoaștere, gândire critică, leadership personal, inițiativă, inteligență emoțională, abilități de comunicare și lucru în echipă. Cu alte cuvinte, își cultivă competențe esențiale pentru viitorul lor profesional, și nu numai. Părinții și profesorii vor participa la rândul lor la traininguri, separat de cele organizate pentru elevi.
La acestea se adaugă un moment inedit - un eveniment tip “Bibliotecă Vie”, în care elevii se întâlnesc cu specialiști din diverse domenii de interes pentru viitorul lor, care prin exemplul lor personal și profesional îi pot inspira sau motiva în alegerile pe care le fac.
Pe de altă parte, există și o componentă practică a programului, de proiecte în comunitate, în cadrul cărora tinerii sunt împărțiți în echipe și, pe parcursul a 4 săptămâni, gândesc și implementează un proiect social care poate schimba mediul în care trăiesc, în timp ce experimentează colaborarea și lucrul în echipă.
Activitățile se desfășoară atât în format fizic, cât și online. Calendarul detaliat al programului este disponibil pe leaders.ro/comunitate.
Care sunt pașii de urmat pentru ca cei doritori să se înscrie în program?
Înscrierile se fac online, până pe data de 24 ianuarie, ora 12. Elevii trebuie doar să completeze un formular disponibil pe pagina dedicata programului, prin intermediul căruia ne propunem să aflăm mai multe despre realizările lor, despre proiectele în care s-au implicat în trecut, despre activitățile de voluntariat desfășurate de ei sau orice alte idei de proiecte au avut.
De asemenea, elevii vor trece și datele de contact ale părintelui alături de care își doresc să participe.
Acest formular este foarte important pentru că ne ajută pe noi, organizatorii, să măsurăm motivația tinerilor de a participa în program. Formularul de înscriere poate fi accesat aici: leaders.ro/comunitate
Ulterior, în a doua etapă, candidații selectați pe baza răspunsurilor din formular vor fi invitați la o discuție telefonică, un fel de interviu ce durează aprox. 15 minute. În cadrul acestei discuții, elevii ne vor povesti despre cum se raportează la lumea din jurul lor, fie că vorbim despre echipele din care au făcut parte până acum sau despre societate în general.
Părinții, desigur, vor trece și ei printr-un proces de selecție separat.
În ceea ce privește profesorii, în funcție de numărul de doritori, aceștia pot participa fie prin parteneriat cu liceul, fie se pot înscrie contactându-ne la numărul de telefon de pe site.
După cum spuneam mai devreme, în urma acestui proces, 25 de elevi vor fi selectați pentru a lua startul în program, alături de 25 de părinți și 10 profesori. Suntem convinși că această experiență le va schimba viața tinerilor participanți și le va da un plus de încredere în forțele proprii!
Despre Fundația Leaders - www.leaders.ro
Fundația Leaders este organizația care formează și susține oamenii cu valori și principii să devină liderii responsabili de care are nevoie România și care o fac mai puternică la toate nivelurile.
De 23 de ani, Fundația Leaders contribuie la transformarea României prin programe de leadership adaptate realității și nevoilor tinerilor din țara noastră. Peste 37.000 de tineri au fost recrutați și antrenați prin programele LEADERS, care s-au desfășurat atât în mediul offline, cât și online, cu participarea a 625 de lideri din România ca speakeri, 171 de companii partenere din peste 30 de domenii de activitate, cu programe derulate în 75 de comunități urbane și rurale și 60 de proiecte personalizate pentru organizații partenere.
Misiunea Fundației este să declanșeze potențialul tinerilor și să formeze lideri vizionari, responsabili, curajoși și implicați prin programe de leadership practice, adaptate pentru fiecare nivel de dezvoltare.
(P)