Victimele comunismului, pomenite alături de Sfinții 40 de Mucenici

Victimele comunismului, pomenite alături de Sfinții 40 de Mucenici
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Sâmbătă, 9 martie, zi de pomenire în calendarul ortodox a celor 40 de Mucenici din Sevastia, a fost și  Ziua comemorării Deţinuţilor Politici Anticomunişti din perioada 1944-1989. Această zi este dedicată celor ce au luptat, cei mai mulţi până la moarte, împotriva instaurării în România a unui regim politic totalitar şi agresiv anticreştin.

Cu această ocazie, în parohiile, mănăstirile şi alte instituţii din Arhiepiscopia Dunării de Jos au fost organizate o serie de manifestări liturgice, misionare şi cultural-educaţionale.

La Galați, biserica din cartierul Siderurgiștilor Vest, ocrotită de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, dar şi de Sfinţii 40 de Mucenici şi-a sărbătorit cel de-al treilea hram.

Construită în stil maramureşean între anii 2008-2011, biserica din lemn din acest cartier este ctitorie a membrilor Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din Galaţi în memoria victimelor căzute sub jugul regimului comunist. Slujba de sfinţire a acestei biserici memorial a fost săvârşită de către chiriarhul Dunării de Jos în anul 2017.

”În ajunul sărbătorii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de un sobor de preoţi din municipiul Galaţi, a săvârşit slujba Vecerniei unită cu Litia şi Parastasul pentru cei ce au apărat credinţa în Dumnezeu, libertatea şi demnitatea poporului român în timpul regimului comunist, au pătimit şi au trecut la cele veşnice.

La slujbă au participat persoane care au suferit în temniţele comuniste, urmaşii sau rudelor acestora şi numeroşi credincioşi din parohie, între aceştia fiind mulţi copii şi vârstnici.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici, prilej de a ne aduce aminte și a-i pomeni pe cei ce au pătimit nenumărate chinuri de-a lungul timpului, între cei ce au suferit numărându-se şi mulţi dintre conaţionalii noştri din perioada ateo-comunistă.

La final a fost săvârşită slujba de pomenire pentru cei închişi în temniţele şi care au trecut la Domnul, iar toţi cei prezenţi au primit din partea ierarhului litie şi ”mucenici””, se arată într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Pentru a veni în sprijinul semenilor noştri fără posibilităţi materiale şi a marca sărbătoarea hramului, membrii Consiliului şi Comitetului parohial au oferit o masă caldă copiilor din cadrul Aşezământului social-filantropic ”Sf. Vasile cel Mare”, precum și 20 de pachete cu alimente de primă necesitate pentru familiile nevoiaşe din parohie şi 150 de pachete cu alimente neperisabile credincioşilor prezenţi la biserică.

Citit 1108 ori Ultima modificare Sâmbătă, 09 Martie 2024 16:33

1 comentariu

  • postat de Vasile
    Duminică, 10 Martie 2024 21:00
    213.184.120.***
    Cinste eroilor neamului!
    2
    5

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.