Dan Nica cere protejarea fermierilor europeni: ”Importurile agroalimentare ce nu respectă normele UE trebuie interzise”

Dan Nica cere protejarea fermierilor europeni: ”Importurile agroalimentare ce nu respectă normele UE trebuie interzise”
Evaluaţi acest articol
(43 voturi)

Agricultura europeană trebuie protejată mai bine în fața importurilor agroalimentare – cereale, legume, fructe etc. - care nu respectă normele Uniunii Europene sau sunt introduse în spațiul comunitar la preț de dumping, a declarat europarlamentarul gălățean Dan Nica, în cursul consultărilor cu conducerea Comisiei Europene și președinția belgiană a Consiliului UE, în pregătirea summitului Consiliului European ce se va desfășura în această săptămână.

Menținerea unui sector agricol sustenabil este una dintre marile provocări la nivelul Uniunii Europene. De exemplu, fermierii sunt deosebit de îngrijorați de politicile de mediu și comerciale la nivelul UE și inclusiv în recentele proteste care au avut loc în mai multe țări au atras atenția asupra impactului negativ pe care acestea ar putea să le aibă asupra acestui sector.

În acest context, încă din luna februarie, europarlamentarul gălățean Dan Nica a solicitat Comisiei Europene adoptarea de urgență a unui plan "ReAgricultureEU", cu finanțări și măsuri concrete pentru sprijinirea agriculturii românești și europene.

În cadrul ultimei sesiuni plenare a Parlamentului European, la Strasbourg, din perioada 11 – 14 martie, europarlamentarul Dan Nica, președintele Grupului S&D din Comisia ITRE, a ridicat și problema importurilor de produse agroalimentare ce provin din țări non-UE care nu respectă aceleași standarde de calitate impuse producătorilor europeni și care ”invadează” o bună parte a pieței din spațiul comunitar.

”Faptul că toți agricultorii sunt nemulțumiți - fie că sunt români, fie că sunt belgieni, francezi, germani, polonezi – înseamnă că avem o problemă de fond. Iar dacă problema este europeană, atunci răspunsul trebuie să fie unul european. Ne referim aici și la un cadru legislativ care să asigure competitivitatea agriculturii europene, dar și la bani europeni și un set de măsuri europene pentru fermieri. Din acest motiv am numit acest proiect ReAgricultureEU, după modelul RePowerEU. Când am avut o problemă cu energia, am luat măsuri pe domeniul energiei. Avem o problemă pe agricultură, să adoptăm un plan pe agricultură”, a explicat europarlamentarul Dan Nica.

Acesta a precizat că una dintre cele mai stringente probleme cu care se confruntă fermierii, dar și consumatorii din țările europene, sunt importurile de produse care nu respectă normele europene. Un exemplu concret în acest sens îl reprezintă produsele cu un conținut ridicat de pesticide sau modificate genetic provenite din țări non-UE.

”Vorbim deopotrivă de securitatea alimentară a Uniunii Europene, de competitivitatea sectorului agroalimentar, dar și de sănătatea consumatorilor. Vrem să vedem că sunt luate în acest Consiliu măsuri de interzicere a importurilor din ţări din afara Uniunii Europene, produse care nu respectă standardele europene, fie că vorbim de cereale, fie că vorbim de fructe, fie că vorbim de legume, care sunt pline de pesticide, iar unele dintre ele sunt modificate genetic. Dacă nu luăm măsuri, punem pe butuci agricultura din țările Uniunii Europene, precum României, dar în special vom otrăvi cetățenii europeni cu aceste produse toxice”, a spus Dan Nica, în plenul Parlamentului European.

Acesta a precizat că astfel de produse nu doar că nu respectă normele europene, dar adesea sunt vândute la preț de dumping sau sub ”eticheta” unui producător european, ceea ce reprezintă o înșelare flagrantă a consumatorilor.

”Dacă ai să te duci la piață, ai să găsești roșii turcești... made în România”! Pentru asta este nevoie de un set de măsuri unitare – astfel de produse să vină cu documente privind trasabilitatea, cu certificare, cu ce tipuri de substanțe s-au folosit, în ce cantitate etc. După care să avem o frecvență a verificărilor, pentru a ne asigura că aceste norme sunt respectate. Pentru că dacă acestea nu sunt respectate, producătorul român – căruia i se pun foarte multe condiții - este pus într-o situație de necompetitivitate. Și este nevoie de un set de măsuri la nivelul UE, pentru că, dacă nu avem un set comunitar de reguli, roșiile care vin acum în România din Turcia o să le găsim apoi ca «fabricate în Bulgaria». Vrem ca, pentru orice produs agroalimentar care vine din spațiul extracomunitar, să fim siguri că respectă aceleași standarde ca produsele agroalimentare din România”, a declarat europarlamentarul Dan Nica.

Acesta a precizat că problema standardelor produselor din spațiul ex-comunitar și prețurilor de dumping se aplică nu doar în domeniul agricol, ci și în ceea ce privește industria oțelului, aluminiului, industria chimică sau industria cimentului și materialelor de construcții.

Drept răspuns la observațiile europarlamentarului Dan Nica, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Marco Secofici, a admis că securitatea economică, în toate sectoarele, trebuie să fie o prioritate la nivelul instituțiilor europene.

”Ceea ce facem acum, cu siguranță, va fi un efort ce va continua și în următorul ciclu politic european. Noi explorăm posibilitățile existente de a utiliza și mai mult «principiul durabilității competitive» (...) Trebuie să dăm un impuls acelor companii care sunt responsabile, care promovează modelul social european. Și trebuie să combatem acele produse care vin de la companii care nu respectă regulile europene sau folosesc prețuri de dumping, o situație care cred că s-a reflectat foarte bine în intervenția domnului Nica”, a declarat printre altele comisarul european Marco Secofici.

Principiul durabilității competitive are la bază responsabilitatea socială, concentrându-se pe protecția mediului, dezvoltarea socială și dezvoltarea economică.

Consultările din cadrul Parlamentului European vor fi urmate, în perioada 21-22 martie, de summitul Consiliului European, ce va reuni șefii de stat și de guvern. De asemenea, în cadrul președinției belgiene a Consiliului UE vor avea loc reuniunile miniștrilor de profil din Consiliul de Mediu, pe 25 martie și Consiliul Agricultură și Pescuit, pe 26 martie, în care vor fi abordate și unele din problemele cu care se confruntă în prezent fermierii europeni.

Notă: Acest material a fost realizat în urma unei vizite de documentare realizate la sediul Parlamentului European de la Strasbourg, la invitația Grupului Socialiștilor și Democraților (S&D) din cadrul instituției europene.

Citit 4007 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Martie 2024 00:35

2 comentarii

  • postat de Nicusor
    Miercuri, 20 Martie 2024 07:51
    5.13.152.***
    A inceput campania electorala ? Vrea sa spuna ca ii pasa de fermierii europeni ? Pana acum ce a facut ? Se pare ca nu mai prinde loc in viitorul lot.
    1
    4
  • postat de Roman
    Marți, 19 Martie 2024 09:36
    5.13.204.***
    Faceti ceva ,nu mai dati doar din gura sa auzim noi.Apa de ploaie,vorbarie multa si atat.Ne am cam saturat.
    3
    32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.