În cadrul programului de educație muzeală Școala de Vară "Tradiții și obiceiuri la Dunărea de Jos și Dobrogea", coordonat de Brândușa Ilie, muzeograf la Muzeul Brăilei "Carol I", secția Etnografie și Artă Populară, s-a desfășurat o activitate comemorativă "In memoriam Vera Crăciun", la care au răspuns prezent scriitori gălățeni și brăileni deopotrivă, care au cunoscut viața și opera autoarei.
Printre invitații care au ales să-și exprime prețuirea față de un om care și-a dedicat viața promovării literaturii pentru copii s-au numărat: părintele Ionel Rusu, Antoaneta Crudu, Veronica Popescu, Daniela Bobu, Angela Burtea, Doina Focșa, Vasile Mandric, Tincuța Gherghiceanu, subsemnata, precum și Ilinca Mamir, rudă apropiată a autoarei.
Părintele Ionel Rusu, un apropiat al tuturor scriitorilor, a subliniat că Vera Crăciun este un model, care culege acum ceea ce a semănat: poezie, frumos, dăruire, amintire întru eternitate. Concluzia preotului este că ea va dăinui prin moștenitorii ei biologici, dar și prin carte. Antoaneta Crudu, președinta Asociației "Danubiana" Galaţi a amintit despre inițiativele lăudabile ale unui grup de poeți consacrați și ale familiei de a păstra vie amintirea autoarei comemorate și a povestit cu nostalgie despre prezența și participarea Verei la activitățile transfrontaliere ala asociației pe care o conduce. O intervenție aparte a avut învățătoarea Daniela Bobu, de la Colegiul Național "Costache Negri" din Galați, care le-a mulțumit celor ce au introdus-o în această lume a cuvântului scris și a împărtășit câteva impresii prilejuite de întâlnirile cu Vera Crăciun în mijlocul elevilor pe care-i păstorește.
Subsemnata, fiind ultima persoană onorată cu prezența de către Vera la o activitate culturală, lansarea cărţii "Așezăminte sufletești", poate susține că atunci i-a văzut pentru ultima oară zâmbetul dulce-amar, fără a bănui ceea ce avea să urmeze în doar câteva zile... Vera Crăciun, o voce distinctă, inconfundabilă, colaboratoare fidelă a spațiului etnografic gălățean și brăilean, apreciată și iubită de copiii de la Dunărea de Jos, a plecat pe neașteptate să spună "povești de noapte bună" îngerilor.
La final, invitaţii au vizitat muzeul, care conține colecții impresionante şi conservă tot ce-i românesc. Așa cum a precizat reprezentanta instituţiei brăilene, scopul Școlii de Vară este cel de "a atrage atenția asupra patrimoniului muzeal, a rolului colecționarilor în viața publică, a conștientiza importanța actului cultural-educativ și a impactului în alte domenii de activitate". De-a lungul a zece ani, Şcoala de Vară a propus activități interactive, ateliere, vizite la muzee şi mănăstiri, întâlniri cu scriitori și meșteri populari, dar și cu apicultori, pescari, vânători, lăutari, având ca obiectiv cunoașterea habitatului tradițional din Câmpia Brăilei.