Gălățenii s-au distrat în voie în minivacanța prilejuită de Sf. Maria, care s-a încheiat fără incidente majore
La acest lucru a contribuit şi faptul că numărul polițiștilor care au fost în stradă în perioada 15-18 august a fost mult mai mare decât de obicei. Structurile Ministerului Afacerilor Interne au acționat, cu efective mărite, pentru menținerea unui climat de siguranță la nivelul județului Galați. În perioada menționată, zilnic, aproximativ 200 de polițiști gălățeni, din cadrul structurilor operative de Ordine Publică, Rutieră, Investigații Criminale, Investigare a Criminalității Economice și ai Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au acționat pentru prevenirea și combaterea oricăror evenimente ce puteau afecta liniștea cetățenilor și au intervenit atunci când au fost sesizări cu privire la comiterea unor fapte antisociale.
Peste 200 de apeluri la 112
În această perioadă, oamenii legii au constatat 249 de evenimente, dintre care 211 au fost anunțate prin apel la 112, iar alte 38, direct la unitățile de poliție. Polițiștii au intervenit la toate aceste evenimente semnalate și au constatat că 17 dintre acestea au fost alarmări false.
În această perioadă, oamenii legii au constatat 804 fapte contravenționale și au dat amenzi în valoare de 379.605 lei.
Polițiștii de la Rutieră au reținut 52 de permise de conducere, după cum urmează: 20 pentru depășirea vitezei legale, două pentru consumul de băuturi alcoolice, unul pentru consum de droguri sau alte substanțe interzise și 29 pentru alte abateri la regimul rutier. De asemenea, au fost retrase 30 de certificate de înmatriculare. În această perioadă au fost constatate trei infracțiuni la regimul circulației rutiere, fiind întocmite tot atâtea dosare penale.
21 de manifestări cultural-artistice
Tot pentru a oferi un climat de siguranță la nivelul județului, în perioada minivacanței, peste 200 de jandarmi s-au aflat la datorie, fiind văzuți de cetățeni în patrule de jandarmerie și patrule mixte, polițist-jandarm. Jandarmii gălățeni au executat 48 misiuni de ordine publică, atât independent, cât și în cooperare cu poliția, fiind sprijiniți și de efective din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, au participat la patru misiuni de cooperare cu alte instituții de aplicare a legii și au asigurat ordinea publică la 21 de manifestări cultural-artistice.
În 12 cazuri, jandarmii gălățeni au reușit să aplaneze unele conflicte spontane, au îndepărtat persoanele care tulburau ordinea și liniștea publică, care adresau injurii și expresii jignitoare altor participanți la manifestările publice, totodată fiind luate și măsuri de sancționare împotriva acestora, cuantumul total al amenzilor aplicate fiind de 4.700 de lei, pentru încălcarea prevederilor Legii 61/1991. Jandarmii au intervenit la cinci apeluri efectuate prin numărul unic 112 sau dispecerat și au verificat 107 persoane prin aplicația e-Dac.
La datorie au fost și lucrătorii Poliției de Frontieră. Aceștia au acționat pentru fluidizarea traficului în punctele de trecere, precum și pentru întărirea dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat, fără a se înregistra evenimente deosebite. În aceste zile a fost folosită la maximum capacitatea punctelor de trecere, fiind suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau ieșire din țară, după caz, unde situația a impus, fără a se înregistra timpi exagerați de așteptare sau evenimente deosebite la controlul trecerii frontierei.
Opt accidente şi 50 de incendii
Pompierii gălăţeni au fost solicitați să intervină în 126 misiuni și acțiuni operative în zilele de sărbători. Militarii au avut 76 de misiuni SMURD, fiind solicitați pentru acordarea primului ajutor calificat și asistenței medicale de urgență, dintre care opt la accidente rutiere. Pompierii au mai intervenit, în această perioadă, de 50 de ori la intervenții pentru localizarea și lichidarea incendiilor, din care 19 au fost incendii de vegetație uscată și arderi necontrolate.
O intervenție extrem de dificilă la care au participat pompierii militari gălățeni a fost stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință particulară, cu propagare la a doua casă, în municipiul Tecuci, strada Mihail Kogălniceanu, în data de 16 august. S-a intervenit cu şase autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj SMURD. Nu au fost înregistrate victime, ci doar pagube materiale (o anexă gospodărie, 15 mp acoperiș astereală din lemn, 20 tone material lemnos și diferite bunuri din camerele afectate).
În perioada acestei minivacanțe, specialiștii antidrog au desfășurat activități specifice, de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată pentru consumul şi dependența de droguri, în cadrul evenimentelor cu public numeros, ce au avut loc la nivel național.
De asemenea, persoanele aflate în evidența centrelor de prevenire, evaluare și consiliere antidrog au primit suport de specialitate și asistență continuă. 11 persoane, care au sunat la linia telefonică verde 0800.870.070, au fost consiliate de specialiștii antidrog și au primit informații despre serviciile oferite de Agenția Națională Antidrog.