Taxa. O sperietoare?

Taxa. O sperietoare?
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Când auzim cuvântul taxă ne încearcă instantaneu un sentiment de nemulțumire. Nici nu trebuie să mai ajungem să-i aflăm valoarea sau cât e de justificată. Sau ce spune lega. Ideea de bază este că: „uite cum rămân cu mai puțini bani în buzunare”. Dar sistemele au fost create de oameni pentru oameni, iar taxe au existat și vor exista în continuare.

Astăzi, pe ordinea de zi a Consiliului Local figurează indexarea taxelor și impozitelor locale pentru anul viitor cu rata inflației de 10,4%. Este exact așa cum prevede legea care trebuie respectată de toată lumea, inclusiv de administrațiile locale. Trebuie reținut însă și faptul că se păstrează bonificația de 10% pentru cei care își achită din timp aceste dări către bugetul local. Cu alte cuvinte, indexarea aceasta nu va însemna nici pe departe o presiune enormă asupra bugetului fiecăruia.  

Și dacă ne uităm pe lista obiectivelor de investiții ale Primăriei, multe dintre ele nu s-ar fi putut realiza doar din taxele și impozitele colectate de la populație. Pentru că Primăria Galați a reușit să atragă foarte multe fonduri europene care au stat și stau la baza principalelor proiecte care zi de zi aduc o schimbare în oraș.

Există o perspectiva corectă în care trebuie analizate lucrurile: ce plătesc și ce primesc de acești bani. Se întâmplă peste tot, indiferent că vorbim de cumpărăturile pe care le facem zi de zi sau de serviciile la care apelăm. Trăind într-un oraș, avem nevoie de diferite servicii pe care trebuie să le plătim. Inevitabil, odată cu creșterea unei taxe ne așteptăm ca și calitatea serviciilor sau starea unor drumuri să fie cea pe care ne-o dorim. Dar indexând taxele și impozitele locale doar în zona ratei inflației nu ne putem aștepta ca lucrurile să se schimbe prea repede.

Cezar Gorovei

(P)

Citit 667 ori Ultima modificare Joi, 29 August 2024 10:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.