Câştigul salarial mediu net a crescut la 5.242 lei în luna iulie a acestui an, fiind mai mare cu 66 de lei, respectiv, 1,3 la sută, faţă de luna iunie 2024, în timp ce câştigul salarial mediu brut a ajuns la 8.580 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 100 de lei (+1,2 la sută), conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Comparativ cu luna iulie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 14,8 la sută.
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (13.052 de lei), iar cele mai mici, în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (3.054 de lei). Potrivit statisticii, cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (+25,2 la sută), respectiv, în transporturi aeriene (+18,4 la sută). Creșteri între 7,5 şi 9,5 la sută s-au înregistrat în activitățile de depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, fabricarea altor mijloace de transport etc.
Pe de altă parte, scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna iunie 2024 au fost cauzate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
Astfel, scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de editare (-19 la sută), respectiv, în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (-9,3 la sută). Scăderi între 3,0 la sută şi 4,5 la sută au fost în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice.
În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învăţământ (-4,3 la sută), în principal ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare, respectiv, în administraţia publică (-0,4 la sută). Câştigul salarial mediu net a crescut uşor comparativ cu luna precedentă în sănătate şi asistenţă socială (+0,2 la sută).