Sute de locuințe inundate în Protopopiatul Tg. Bujor

Sute de locuințe inundate în Protopopiatul Tg. Bujor
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Probleme majore sunt și în partea de nord-est a județului Galați, în Protopopiatul Tg. Bujor, acolo unde, în vecinătatea pârâurilor Covurlui și Chineja, ieșite din matcă, peste 200 de gospodării au fost inundate. Cele două "firicele" de apă, aproape insesizabile în verile secetoase, au inundat 73 de case în Băneasa, câte 50 la Corni și Măcișeni, circa 45 la Fârțănești și Viile, dintre care  11 au devenit nelocuibile.

În orele imediat următoare, la chemarea Arhiepiscopului Dunării de Jos, parohiile neafectate de ciclonul din 14 septembrie au făcut o adevărată punte a dragostei creștine. Protopopiatul Tg. Bujor este structura organizatorico-administrativă a Arhiepiscopiei Dunării de Jos cea mai întinsă din județul Galați, cu 76 de parohii. Ține de la Șivița la Bârlad şi de la Valea Mărului la malul Prutului.

"Am avut ajutorul creștinilor din satele de pe marginea Prutului, care - sufletește - sunt bogate. Cu sprijinul nemijlocit al credincioșilor din Protopopiatul Tg. Bujor, am reușit să asigurăm apă, alimente neperisabile, îmbrăcăminte, articole de igienă, pe care le-am dăruit celor care suferă de pe urma inundațiilor. În primele trei zile de mobilizare, am acordat ajutoare în valoare de 130.000 de lei. Următoarea etapă este să achiziționăm sobe, aragaze, cereale pentru animalele rămase în viață. De asemenea, vor fi asigurate haine, încălțăminte, ghiozdane şi caiete pentru școlarii și preșcolarii ale căror familii sunt în dificultate", ne-a spus părintele Cezar Gagiu, protoiereul de Tg. Bujor.

Și în această zonă a județului, acționează echipe de pompieri și jandarmi, pentru curăţarea locuințelor, a căilor de acces, dar mai este încă mult de lucru.

Primarul Adrian Filote, din comuna Fârțănești, nu s-a sfiit, încă din 14 septembrie, să ajungă în mijlocul sinistraților. "La noi, la Fârțănești și Viile, mai ales, problema gravă este înlăturarea aluviunilor din casele oamenilor, pentru că cei mai mulți sunt neputincioși. I-am mobilizat pe cei apți de muncă, care beneficiază de asistență socială, dar nu e suficient, pentru că nu sunt mulți asistați... Apoi, e nevoie de evaluări, care nu trebuie să întârzie, pentru că vine frigul. Oamenii au nevoie de un acoperiș, de condiții pentru a supraviețui peste iarnă", ne-a spus primarul Adrian Filote.

Imediat după potop, maicile de la Mănăstirea Adam au mers cu hrană caldă și au dus un semn al dragostei creștine semenilor din comuna Băneasa, localitatea cea mai afectată din această parte a județului Galați.

În continuare, îndemnul Părintelui Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos este să ne mobilizăm și să fim solidari cu cei ce suferă. Trebuie să le întindem o mână de ajutor celor care sunt încercați în aceste zile, adresându-ne parohiilor aparținătoare sau donând, în conturile: RO33RNCB0141032864090007 (ROL) şi RO47RNCB0141032864090046 (EUR), titular Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Citit 1937 ori Ultima modificare Joi, 19 Septembrie 2024 14:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.