Pentru a veni în sprijinul elevilor de liceu care vor susține examenul de bacalaureat la limba română, o profesoară din Galați a găsit o metodă inovativă pentru a-i face pe adolescenți să rețină și să înțeleagă mai ușor operele unor scriitori, precum Ion Slavici, Ion Luca Caragiale, Liviu Rebreanu sau George Călinescu, despre care generația de astăzi consideră că sunt greu de înțeles.
Astfel, profesoara de limba română Luminița Crihană, de la Colegiul Național "Al. I. Cuza" din Galați, a pus bazele unui proiect interdisciplinar, în parteneriat cu actori ai Teatrului Dramatic și psihologi de la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE), prin care s-au organizat ateliere de creație cu scopul de a-i orienta pe elevi să găsească metode proprii de înțelegere și de a combina elemente de psihologie, biologie, dezvoltare personală, teatru și AI.
"Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Galați a fost gazda unui atelier de consiliere psihologică, având tema «Temperamente și caractere», susținut de psihologii din această instituție, adresat liceenilor de la Colegiul Național «Al.I. Cuza» Galați. Proiectul are drept scop studiul interdisciplinar al literaturii, prin raportarea unor texte literare ale unor autori canonici (Slavici, Caragiale, Rebreanu, Călinescu), pe care mulți le consideră anacronice și greu accesibile elevilor de azi, la elemente atractive de psihologie, biologie, dezvoltare personală, teatru și AI. Propunerea i-a stârnit pe tineri, interesaţi de exercițiile de autocunoaștere, sub coordonarea psihologilor Raluca Dolea, Silvia Ganea, Violeta Mușunoiu-Hoton, Roxana Marian, Dona Plăcintă şi Maria Gaiu, dar și de atelierele de teatru și creație. Florin Toma, managerul Teatrului Dramatic, a recomandat să predomine abordarea ludică și a promis suport și expertiză în atelierele lunare de dezvoltare personală, creație și interpretare dramatică ce vor urma", ne-a explicat Luminița Crihană, inițiatoarea proiectului.
Directoarea CJRAE Galați, profesoara psiholog Diana Diamanta Bulai, consideră că abordarea interdisciplinară și ludică ar trebui să fie o strategie importantă în orice demers didactic și o temă prioritară în formarea cadrelor didactice. Profesoara Luminița Crihană ne-a mărturisit că a început activitățile cu pasiune, cu plăcerea (re)lecturii unor texte "tocite" de practica școlară, revigorate de noi chei de decriptare și cu convingerea că elevii nu se vor mai mulțumi cu ceea ce oferă motoarele de căutare sau auxiliarele, devenind capabili să scrie singuri paragrafe excelente despre "latura socială, morală și psihologică a personajului ales", în eseul de la bacalaureat.