Evaluaţi acest articol
(22 voturi)
14 comentarii

Nu mai puţin de 11 candidaţi îşi doresc voturile noastre pentru a ajunge în fotoliul de primar al municipiului Galaţi. Puţini dintre ei şi-au făcut publice CV-urile, cei mai mulţi preferând să-şi prezinte biografii romanţate, dar sumare. Unii se află la prima candidatură, alţii sunt deja experimentaţi în victorii şi înfrângeri electorale. Pentru a putea să-i judecaţi mai bine, vă prezentăm astăzi ceea ce am putut afla despre cei 11 candidaţi la Primăria municipiului Galaţi, în ordinea în care îi veţi găsi pe buletinul de vot.

Ionuţ-Florin Pucheanu

În vârstă de 39 de ani, de profesie jurist, primarul Ionuţ-Florin Pucheanu este candidatul PSD la Primăria oraşului. În iunie 2016, când era ales cu 23.378 de voturi (25,10 la sută) primar al Galaţiului, ocupa, de trei ani, funcţia de director general al Serviciului Public Ecosal. Era preşedintele organizaţiei municipale de tineret a PSD Galaţi, în condiţiile în care intrase în politică în 2008. Astăzi este preşedinte executiv al municipalei PSD Galaţi şi vicepreşedinte regional. O ascensiune politică fulminantă, dublată de una administrativă!
Absolvent al Facultăţii de Drept a Universității „Nicolae Titulescu” din București, Pucheanu a urmat studii postuniversitare în cadrul Institutului Diplomatic Român şi susţine că, înainte de intra în administraţia locală, şi-a condus propria afacere. În octombrie 2012, a devenit unul dintre consilierii primarului Marius Stan, iar în primăvara anului 2013 a devenit mai întâi interimar, apoi, prin concurs, director al Ecosal, funcţie din care s-a autosuspendat când a devenit primar.

Cătălin Cristache

Deputatul Cătălin Cristache are 42 de ani, este de profesie inginer, şi candidează pentru a doua oară din partea PMP la Primăria Galaţi. În iunie 2016, aceeaşi candidatură i-a adus doar 4.315 voturi (4,63 la sută). A obţinut, în schimb, mandatul de consilier judeţean, la care a renunţat în decembrie 2016, când a devenit parlamentar.
Absolvent al Facultăţii de Nave şi Inginerie Electrică din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”, director al Reprezentanţei Galaţi a Registrului Auto Român în perioada 2009 -2014, Cristache are un trecut politic bogat. A activat, în timpul studenţiei, la PSD, dar susţine că nu a semnat o adeziune la acest partid. A fost membru al PC Galaţi, apoi, din 2008, membru PDL Galați, formaţiune pe lista căreia a câştigat, în 2012, un mandat de consilier local. Nu l-a dus la bun sfârşit, pentru că în 2013 a fost exclus din partid. În 2013, a devenit membru şi apoi preşedintele organizaţiei judeţene a PMP Galaţi, iar din 2015 este vicepreședinte - coordonator zonal al partidului.

Cristian Dima

Candidatul ALDE la Primăria Galaţi este preşedintele organizaţiei judeţene, Cristian Dima, în vârstă de 53 de ani, de profesie economist. După ce s-a remarcat în mediul de afaceri, Dima a câştigat primul mandat de consilier local în iunie 2012. În septembrie 2014, graţie OUG nr. 55, care le-a permis aleşilor locali să-şi schimbe partidul fără a-şi pierde mandatul, Dima a trecut la PLR, formaţiune care, prin unirea cu PC, s-a transformat în ALDE.
În perioada mai-noiembrie 2015, Dima a fost consilier pe probleme de mediu şi acvacultură al ministrului Mediului din Guvernul Ponta. În iunie 2016, a câştigat un nou mandat de consilier local, la care a renunţat în ianuarie 2017, când a devenit secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, în cadrul Guvernului Grindeanu, post pe care l-a ocupat până în aprilie acelaşi an. Ultima funcţie publică a lui Dima a fost de membru în Consiliul de Administraţie al SC Nuclearelectrica SA (decembrie 2017 – octombrie 2019).

Marius Stan

Veteranul candidaturilor la Primăria Galaţi este Marius Stan, intrat acum în competiţie din partea Pro România. La 63 de ani, de profesie inginer (a absolvit Facultatea de Metalurgie din cadrul Universităţii Galaţi) şi ocupaţie antreprenor, Stan şi-a clădit o carieră în fotbal - mai întâi ca jucător, iar mai apoi ca manager - dar şi un zbuciumat trecut politic.
În februarie 1992, Stan era pe lista candidaţilor PNL la Consiliul Local. În toamna anului 2007, a fost lansat în cursa pentru Primărie Galaţi din partea Alternativei Ecologice din România, dar în iunie 2008 a fost candidatul PNL, obţinând 17.534 de voturi (18,82 la sută). A fost patru ani consilier local PNL. În iunie 2012, liberalul Stan, candidat USL, a câştigat fotoliul de primar cu 59.614 de voturi (48,68 la sută). În septembrie 2014, a părăsit PNL pentru UNPR. În iunie 2016, UNPR-istul Stan a pierdut cursa pentru un nou mandat de primar cu 19.856 de voturi (21,32 la sută). A urmat, în decembrie 2016, un nou eşec – candidatura la Senat din partea PMP, care ar fi trebuit să fuzioneze cu UNPR şi pierderea mandatului de consilier local.
Dispărut de pe scena politică, Marius Stan a reapărut în ianuarie 2019 drept candidat la Primărie din partea partidului Împreună Pentru Moldova. După numeroase apeluri de unificare a dreptei la Galaţi, prin desemnarea unui candidat unic la Primărie, a trecut de partea stângă a eşichierului politic.

Picu Apostol Roman

În vârstă de 52 de ani, de profesie jurist, Picu Apostol Roman este candidatul PPU (social-liberal) la Primăria Galaţi, dar continuă să ocupe fotoliul de viceprimar al oraşului din partea UNPR.
Mentorul său politic este Eugen Durbacă. Datorită lui devenea, în iunie 2004, consilier local, iar în noiembrie acelaşi an, director al Centrului Judeţean pentru Protecţia Plantelor, transformat apoi în Serviciul Public de Administrarea Domeniului Public şi Privat al Judeţului Galaţi. Pentru că noul director era „student la Drept” – susţine că a absolvit la „Dunărea de Jos” – organigrama instituţiei a fost „ajustată”, stabilindu-se că singurii care au nevoie de studii superioare sunt contabilul-şef şi şefii de birou, directorului general - pus peste directoarea în funcţie - fiindu-i suficiente studii medii. După opt ani, în iulie 2012, postul de director i-a fost desfiinţat. În martie 2013, când era deja implicat politic în PP-DD, devenea directorul Cantinei de Ajutor Social, susţinut de primarul Marius Stan, cu care migra, în 2014, la UNPR.
În 2016, a câştigat al treilea mandat de consilier local şi a devenit viceprimar, cu preţul unei duble trădări a lui Stan: s-a abţinut la validarea mandatului de consilier local, apoi a cerut constatarea încetării mandatului acestuia, deoarece candidase la Senat din partea PMP.

Adriana-Elena Tudor

Adriana-Elena Tudor este candidata Alianței pentru Unirea Românilor la Primăria Galaţi. Conform datelor afişate de Biroul Electoral Municipal, este născută în anul 1966, are profesia de inginer şi ocupaţia de director. În prezentările electorale candidata afirmă că este absolventă a Facultății de Mașini Termice a Universității "Dunărea de Jos" Galați, că de 27 de ani lucrează în mediul privat, iar de 12 ani are o funcție de conducere într-o multinațională din domeniul IT.
Nu am găsit date din care să reiasă că a mai candidat la alegerile precedente şi nici că a mai fost implicată politic.

Emanuel Olaru

Candidatul RE:Start România la Primăria Galaţi este Emanuel OLARU. Conform datelor afişate de Biroul Electoral Municipal, este născut în 1967, are profesia de inginer şi ocupaţia de proiectant. Din prezentările electorale aflăm că este inginer mecanic de profesie, iar actualmente are propria firmă de proiectare industrială.
Nu am găsit date din care să reiasă că a mai candidat la alegerile precedente şi nici că a mai fost implicat politic.

Bogdan-Ionel Rodeanu

Deputatul Bogdan Rodeanu, în vârstă de 40 de ani, de profesie economist, este candidatul Alianța USR PLUS la Primăria Galaţi şi unul dintre politicienii care şi-au făcut publice atât CV-ul, cât şi biografia. Licenţiat în Economie și masterand în Strategii și Politici Manageriale al Facultății de Științe Economice din cadrul Universității „Dunărea de Jos”, Rodeanu afirmă că şi-a început cariera în domeniul privat, lucrând în managementul de proiect, în telecomunicații și în dezvoltare. Înainte de a deveni parlamentar, cea mai importantă funcţie publică deţinută a fost de director Direcția Cămine, Cantine și Proiecte Studențești - Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați (2013 –2016).
În iunie 2016, a candidat independent la Consiliul Local Galaţi şi a obţinut 2.391 de voturi (2,61 la sută). În decembrie 2016, a fost ales deputat pe listele USR. Este liderul organizaţiei judeţene a USR Galaţi, iar candidatura la Primărie îi este susţinută şi de PNL.

Andrei Velea

Candidatul PACT pentru Galaţi la Primăria oraşului este Andrei Velea. În vârstă de 40 de ani, scriitorul Andrei Velea a urmat cursurile Universității „Dunărea de Jos”, specializarea cibernetică, statistică și informatică economică. Este economist după diplomă, dar şi-a construit o carieră de 17 ani ca inginer software, în momentul de faţă lucrând pentru o corporație multinațională, cel mai mare producător de procesoare din lume.
Velea s-a făcut cunoscut prin evenimentele literare și civice la care a participat activ, marea sa pasiune, moştenită de la bunicul său, ziaristul Ion Palamiuc, fiind scrisul. Andrei Velea este autorul a şase cărţi, alte două aşteptând publicarea. Începând cu 2012, este membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Sud-Est. Nu este la prima experienţă politică, fiind implicat şi în Forţa Civică, unde în 2014 era unul dintre vicepreşedinţii filialei gălăţene.

Ştefan Baltă

În vârstă de 38 de ani, Ştefan Baltă este candidatul PER la Primăria Galaţi. În prezent, este conferențiar doctor inginer în domeniul protecției mediului, director al Departamentului de Ingineria mediului și securității în industrie, din cadrul Facultăţii de Inginerie a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi. Cea mai importantă funcţie publică deţinută a fost de prorector al Universităţii „Dunărea de Jos” (2016-2019), funcţie din care a demisionat, la finele anului trecut, fiind implicat în mai multe scandaluri legate de alegerea rectorului.
Candidatul se declară acum un „liberal ecologist, în condiţiile în care a intrat în PNL Galaţi în februarie 2018, iar în iulie acelaşi an, când ocupa deja funcţia de vicepreşedinte, declara că va candida la Primăria Galaţi, dacă partidul i-o va cere. Câteva zile mai târziu, era numit preşedinte interimar al organizaţiei municipale PNL Galaţi, funcţie din care a demisionat în decembrie 2018, din cauza relaţiei încordate cu liderul organizaţiei judeţene de partid.

Daniela-Simona Vreme

Daniela-Simona Vreme candidează independent la Primăria Galaţi. Va împlini 36 de ani şi, după cum se prezintă pe site-ul de candidat, este de profesie economist, expert contabil şi jurist, activând ca director economic la o firmă privată din Galaţi.
În iunie 2016, a primit 3.290 de voturi (3,53 la sută) candidând independent la Primăria Galaţi şi a câştigat un mandat de consilier local independent cu 4.027 de voturi (4,39 la sută).
Independenta Vreme are, însă, un trecut politic. În iunie 2012 a câştigat un mandat de consilier judeţean candidând pe listele PP-DD. În toamna anului 2014, a preluat conducerea organizaţiei judeţene a partidului după plecarea în masă a colegilor săi la UNPR. A fost membră a partidului lui Dan Diaconescu, până la fuziunea acestei formaţiuni cu UNPR.

Totul sau nimic ori cu "plasă de siguranţă"

În mod tradiţional, misiunea candidatului politic la Primărie este şi aceea de "locomotivă" pentru candidaţii de partid la Consiliul Local, motiv pentru care este pus în fruntea listei. Nu întotdeauna, însă. De pildă, acum patru ani, PSD afirma că Ionuţ Pucheanu candidează "fără plasă de siguranţă", nefiind pe lista candidaţilor la Consiliul Local. Acum, însă, Pucheanu este cap de listă pentru aspiranţii PSD la Consiliul Local. Aşa cum este Cristian Dima pentru lista candidaţilor ALDE, Marius Stan pentru lista Pro România, Picu Apostol Roman pentru PPU (s-l), Adriana-Elena Tudor pentru AUR şi Ştefan Baltă pentru PER.
Cătălin Cristache este pe locul nouă al listei candidaţilor PMP la Consiliul Local, Emanuel Olaru - pe locul trei al listei Re:Start România, iar Andrei Velea - pe locul şapte al listei PACT. Excepţie face Bogdan Rodeanu, care nu apare deloc pe lista candidaţilor USR PLUS la Consiliul Local.

Citit 21808 ori Ultima modificare Joi, 10 Septembrie 2020 14:00

14 comentarii

 • postat de cu ochii larg inchisi Joi, 17 Septembrie 2020 20:38 89.137.230.*** Link la comentariu
  4
  2

  Eu va pot spune cine castiga dar pot sa spun ca l-am avertizat pe un primar ca daca face acele nenorociri din mandatul lui nu va mai castiga iar si asa a fost. Cei care nu credeau acum cred. Daca viitorul primar va continua sa faca unele nenorociri care nu sunt pe placul populatiei il voi schimba. Nu va mai prinde alt mandat. Va vom tine la curent si vom urmari actiunile lui.

  Raportează
 • postat de Ion Luni, 07 Septembrie 2020 22:49 86.124.206.*** Link la comentariu
  3
  15

  Un oras dupa chipul si asemanarea primarilor care ne-au condus pana acum! Sa vedem ce-o sa fie in viitor, dar nu se intrevad sperante de bine.

  Raportează
 • postat de andone Luni, 07 Septembrie 2020 20:50 188.24.203.*** Link la comentariu
  3
  20

  Pucheanu?? da, ..
  *22 ha din asa zisul Parc industrial, cedat unor straini, mai exact unor ucrainei ... Noi Nu ne vindem tara )), si unde nu s-a realizat nimic.
  *Un mare nimic este legat si de scoli, unde, noi, parintii continuam sa cumparam table de scris, videoproiectoare, covoare, banci, sisteme audio samd, zona ce trebuia acoperita de Primarie, in subordinea carora acestea se afla.
  * lucrari de mantuiala prin parcuri, care dupa 2 luni se surpa...si sa vedeti, hei rupul asta de pe ultima 100 de metri va avea ca rezultat in juma de an surparea unor zone de pe Siderurgistilor, Brailei unde deja se desprind dalele proapat puse...
  si etc ca ne plimbam cam rar prin oras din cauza Pandemiei

  Raportează
 • postat de Bula Luni, 07 Septembrie 2020 20:41 82.137.9.*** Link la comentariu
  2
  11

  Mergem la vot sa ne alegem viitorul stapan. Adica, da, raul cel mai mic. Nu mai visa prietene.

  Raportează
 • postat de votant Luni, 07 Septembrie 2020 17:53 89.137.230.*** Link la comentariu
  9
  9

  Acum aveti candidati. Sa nu va mai plangeti ca veti vota iar raul cel mai mic. Un Primar adevarat trebuie sa fie onest, corect, cinstit, profesionist, sa stie meserie, sa stie sa atraga fonduri, sa dezvolte industria, agricultura si celelalte sectoare. Proiectul meu: cei care devin someri sa nu mai fie obligati sa plateasca impozit pe casa pentru ca daca nu mai are omul de unde da este executat si aruncat in strada. Daca e proprietar sa fie lasat sa stea in casa lui pt ca dreptul lui si e proprietar si sa nu i se scoata apartamentul la vanzare pentru sumele datorate asociatiei.
  Desigur cand se angajeaza iar va plati dar nu retroactiv pt ca atunci nu a avut posibilitate. In acest fel nu vom mai vedea familii cu copii sau persoane aruncate in strada. Omul va locui tot acolo in propria casa proprietate. Daca nu va plati curantul, gazul sau apa e problema lui si va fi debransat dar nimeni nu are dreptul sa il dea afara de pe proprietatea lui sau sa i se perceapa impozit mai ales daca e somer.
  Un alt proiect este sa investim masiv in educatie. Practic sunt tineri care nu stiu sa faca nimic, nu au o meserie. Trebuie urgent ca sa alfabetizam populatia, sa o educam, sa ii invatam o meserie si fiecare sa munceasca corect si cinstit. O alta problema in oras este ca salariile sunt extrem de mici. Orasul nu se poate dezvolta cand populatia nu da banii decat pe mancare si facturi si nu ii mai ramane nimic. E o abordare gresita si dupa cum vedeti toti au plecat in alte orase sau alte tari.
  Cel mai important lucru este atragerea de investitori si crearea locurilor de munca in tot orasulm judetul si in toate sectoarele. Degeaba ai un oras frumos si curat daca nu ai unde munci, nu ai ce munci, nu ai bani, nu ai servicii medicale corecte. 80 la suta din populatia din Galati e saraca, modesta. E inadmisibil asa ceva.
  Galatiul poate deveni unul dintre cele mai dezvoltate si prospere orase. Avem Dunare, Siret, Prut deci irigatii in tot judetul. Avem port si combinat deci o industrie ce trebuie imediat refacuta. Se va face si podul si trebuie profitat din plin. Drumuri prioritare pentru dezvoltarea orasului: Galati- Braila-Slobozia-Bucuresti - Galati-Tecuci , Galati- Buzau-Ploesti , Galati - Barlad - Iasi , Galati - Focsani , Galati - Tulcea , Galati - Constanta.

  Raportează
 • postat de florin Luni, 07 Septembrie 2020 17:43 82.79.132.*** Link la comentariu
  4
  23

  O mare realizare a actualului primar este pierderea a 22 de hectare de teren pe care trebuia sa se ridice Parcul Industrial!O mare realizare in actualul mandat al primarului este desfiintarea incalzirii centralizate fara a veni cu o solutie viabila!O mare realizare a primarului este contractul cu Karan pentru modernizarea plajei de la Dunare!O mare realizare a actualului primar este punerea pe chituci definitiv a transportului electric!O mare realizare a primarului este lipsa investitiilor in Galati!Si putem continua pina miine cu realizarile marete a actualului primar!

  Raportează
 • postat de Moldoveanul Luni, 07 Septembrie 2020 16:30 109.102.62.*** Link la comentariu
  5
  11

  Sergiu Grapanescu , daun singur exemplu despre ce a facut Pucheanu? Fara borduri te rog. Ne chinuie cu Siderurgistilor.

  Raportează
 • postat de rodax Luni, 07 Septembrie 2020 15:23 109.103.134.*** Link la comentariu
  2
  9

  nu se poate independent politic.incetati cu independenta, ca nimeni n-a facut nimic singur.orice conducator politic trebuie sa aiba in spate o ECHIPA.cu cat echipa e mai competenta si performanta,cu atat realizarile conducatorului politic sau administrativ sunt mai mari.

  Raportează
 • postat de Adio! si n-am cuvinte! Luni, 07 Septembrie 2020 12:34 78.96.81.*** Link la comentariu
  2
  12

  Mandatul unui primar, indiferent de culoarea politica, ca, la drept vorbind, toti au radacini in comunism si postcomunism, intrucat, volens nolens, au trait in politicile stangii, contaminandu-se cu toate apucaturile negative, distrugatoare a progresului unei societati, ar trebui sa inceapa cu predare-primire inventar de la predecesor, astfel reusind sa gestioneze corect plusuri si minusuri, continuaind proiecte incepute legal la valòri legal stabilite!

  Daca se facea astfel de predare corecta si legala a gestiunii unui oras, judet, din 90 incoace, s-ar fi eliminat marea coruptie prin care s-au substituit valorile imense ce nu au mai ajuns in proiectele de dezvoltare a orasului/judetului, intrand fraudulos in buzunarul organizatiilor mafiote numite partide, grupurilor infractionale si de familie, sub conducerea directa a celor din fruntea administratiei locale si judetene, puternic politizate, cu imixtiune in justitie care a fost supusa tacerii, legile nefiind aplicate in mod corect!

  Si mai este ceva: daca imediat dupa 89 s-ar fi creat un organism separat pentru controlul respectarii legilor, fiecare cetatean, institutie, entitate de orice fel, sa respecte legile statului asa cum au fost formulate, cu pedepse aspre pentru incalcarea lor, in Romania nu s-ar mai vorbit acum de coruptie, mafie, tradatori de tara, etc., romanii ar fi avut alt statut ca natiune in lume, tara nu ar mai fi fost vanduta bucata cu bucata la fier vechi, pamantul, agricultura s-ar fi dezvoltat, iar romanii, ACUM, ar fi fost intr-un stadiu avansat de progres si civilizatie!

  Dar, vorbim despre ce?

  Iliescu cand apare, soarele rasare!

  Nu vrem lei, si nici valuta, vrem pe Petre sa ne tuca!

  Vorba lui Lapusneanu, prosti da multi..., cand voteaza, si tot voteaza, cu capul in galeata, si sa moara capra vecinului, in loc sa fim uniti!

  Raportează
 • postat de După 30 de ani, la ce bun este votul ? Luni, 07 Septembrie 2020 12:10 213.233.101.*** Link la comentariu
  1
  11

  ,, La trecutu-ți mare , mare viitor ! "........și așa, au trecut 30 de ani , în neștire.

  Raportează
 • postat de Cetatean Luni, 07 Septembrie 2020 10:30 84.117.41.*** Link la comentariu
  20
  15

  Vreti ca orasul sa prospere
  evitati un candidat sustinut de o formatiune politica
  sa alegem un primar tanar, vizionar si independent politic
  doar asa il vom trage la raspundere in caz ca nu-si va respecta
  promisiunile.

  Raportează
 • postat de ariciul Luni, 07 Septembrie 2020 08:59 89.39.81.*** Link la comentariu
  3
  26

  Neinteresant si nesemnificativ.As vrea sa cunosc marile realizari si cusheriri stiintifice care au propulsat orasul Galati pe cele mai inalte culmi de cilivizatie si progres.Lupta impotriva coruptiei in gura si a desfiintarea birocratiei ,facilitand transparenta si facilitatea cetateanului de asi rezolva problemele fara a astepta,mitui,sau a fi depasit de alti nesimtiti care dau buzna in fatza fiindca omul cinstitit soi cuminte cu bun simt e considerat prost.Aia ma intereseaza pe mine ca institutiile statului sa functioneze ,PENTRU CETATEAN SI NU IMPOTRIVA LUI.

  Raportează
 • postat de florin Luni, 07 Septembrie 2020 06:19 82.79.132.*** Link la comentariu
  9
  30

  Cu asemenea propuneri Galatiul din pacate se va scufunda si mai mult!

  Raportează
 • postat de Sergiu Grapanescu Luni, 07 Septembrie 2020 00:46 213.233.104.*** Link la comentariu
  68
  16

  Pucheanu câștigă!
  La câte s-au făcut în mandatul lui, ar fi o prostie sau răutate să votezi pe altcineva.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.