Primăria municipiului Galați a anunţat joi, 14 noiembrie, după-amiază, că s-au încheiat lucrările de construcție a podului situat pe Calea Smârdan, în zona intersecției cu strada Filești. Astfel că s-a deschis circulația pe acest pod. Prin urmare, se închide drumul tehnologic ocolitor care a fost necesar în zonă pe durata execuției lucrărilor. Pe reţelele de socializare şi în comentariile de pe ediţia online a ziarului nostru, numeroşi gălăţeni au întrebat cât a durat şi cât a costat această lucrare. Încercăm să le răspundem în acest articol, pe baza informaţiilor pe care autorităţile ni le-au furnizat, la solicitarea noastră.
Podul de la Fileşti este unul dintre obiectivele care a necesitat o serie întreagă de documentaţii, licitaţii, contracte de lucrări şi de lucrări suplimentare. Iată care ar fi, pe scurt, istoria lucrării care s-a încheiat pe 14 noiembrie 2024.
Poveste începută în 2019…
Pe 26 iunie 2019, Consiliul Local Galaţi a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul „Consolidare și modernizare pod din beton armat situat în Galați – Calea Smârdan (DJ251) în zona intersecției cu strada Filești”. Documentul se baza pe concluziile şi recomandările unei expertize tehnice întocmite în noiembrie 2017.
„Podul de la Filești va fi consolidat și modernizat”, anunţa Primăria Galaţi pe 6 august 2020, făcând publică atribuirea contractului de proiectare şi execuţie a lucrărilor. Câştigătoare a licitaţiei fusese desemnată Asocierea Servland SRL - Alma Consulting SRL, care avea la dispoziţie 30 de zile pentru proiectare și 120 de zile pentru execuție.
Numai că proiectantul a constatat o serie de neconcordanțe între documentația de avizare a lucrărilor de intervenție și situația existentă în teren… Asocierea Servland – Alma Consulting le-a arătat autorităţilor că, în loc să consolideze și să modernizeze podul din beton armat, este mai avantajos din punct de vedere tehnico-economic să construiască unul nou: „Din punct de vedere al rezistenței, al siguranței în exploatare și al durabilității materialelor, un pod nou va avea durata de viață mai mare decât consolidarea, adică 100 de ani. Soluția de consolidare este mai costisitoare decât realizarea unui pod nou cu circa 15 la sută”.
Soluţia a fost acceptată de Primărie şi votată de Consiliul Local. Contractul cu Servland - Alma s-a oprit după plata documentațiilor realizate. „Mintea autorităților cea de pe urmă. Mai bine faci un pod nou, decât să-l repari pe cel vechi”, relatam în ediţia din 27 iulie 2021a ziarului „Viaţa liberă” anunţând că va fi nevoie de o nouă licitaţie pentru lucrări.
Martie 2022
Pe 9 martie 2022, în urma licitaţiei, Primăria Galaţi a atribuit contractul pentru construcția unui nou pod la Fileşti. Câştigătoare a licitaţiei a fost desemnată Asocierea Servland – Alma Consulting. Termenul de execuţie ar fi trebuit să fie de şapte luni…
„Investiții gălățene îngropate în hârtii. Timpul trece în așteptarea avizelor”, relatam, în ediţia din 3 iulie 2023, despre situaţia mai multor obiective. Discuţia avusese loc într-o şedinţă de Consiliu Local în care consilierul USR Daniel Zinica întrebase punctual: „La podul de la Filești nu s-a întâmplat nimic și primesc din ce în ce mai multe întrebări, având în vedere traficul greu prin zona respectivă. Când preconizați să se apuce de lucrări echipa care a câștigat acest proiect?”. „La podul de la Filești, așteptăm un aviz de la Apele Române din luna martie. Este înaintată toată documentația, așteptăm doar să dea avizul Apele Române”, răspundea city managerul Cezar Bichescu.
Când au început lucrările
La solicitarea noastră de informaţii, Primăria Galaţi ne-a comunicat că lucrările la podul de la Fileşti au început în data de 2 octombrie 2023.
„Principalele lucrări au vizat realizarea suprastructurii podului, realizarea trotuarelor, adaptarea culeelor, refacerea taluzurilor rampelor, amenajarea albiei și a malurilor în zona podului”, ne-au spus autorităţile.
Conform Primăriei, pentru noul pod de la Fileşti, au fost încheiate: contractul de execuţie lucrări, în valoare de 3.212.024 de lei cu TVA, şi contractul de execuţie a unor lucrări suplimentare (palplanşe), în valoare de 596.512 lei cu TVA.
Întrebată ce alte lucrări suplimentare a mai necesitat acest obiectiv, Primăria a menţionat şi un contract în valoare de 670.099 de lei cu TVA, din care 480.136 de lei cu TVA reprezintă ajustări conform OUG 47/2022 şi 189.962 de lei cu TVA - lucrări variantă ocolitoare cauzate de infiltraţiile din apele subterane existente pe amplasament.