Tochitură de oaie cu mămăliguță, reţetă de sezon

Tochitură de oaie cu mămăliguță, reţetă de sezon
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Tochitura de oaie este un preparat consistent, gătit la ceaun, care necesită fierbere îndelungată, aproximativ 3 ore. Se începe prin opărirea cărnii de oaie în apă cu oțet, pentru a-i reduce din mirosul specific. Apoi, carnea se gătește în untură, cu ceapă, ardei, roșii, apă, vin, sare, piper, cimbru și busuioc, amestecul completându-se cu apă pe parcurs.

Ingrediente: 4 ardei, 2 cepe, busuioc, cimbru, piper, sare, untură şi vin după gust, 5 roșii, carne de oaie.

Preparare: Se opărește carnea în apă cu otet, înainte de a o pune în ceaun, pe de o parte pentru a-i închide porii, pe de alta pentru a-i mai lua din iz. Se pune untura la topit în ceaun, se adaugă ceapa mărunțită, ardeiul tocat, apoi roșiile, carnea de oaie şi apa. Se pune și vin. Se adaugă sare și piper, firele de cimbru și busuioc. Se completează mereu cu apă. La sfârșit, cam cu 30 de minute înainte, se adaugă roșiile date pe răzătoare. Carnea trebuie să fiarbă aproximativ 3 ore. Pentru un gust deplin, specialiștii recomandă consumul de tocăniță cu mămăliguță și murături.

Vă prezentăm şi o rețetă simplă și rapidă pentru o mămăliguță cremoasă și gustoasă.

Ingrediente: 4 pahare de apă,1 pahar de mălai, 1 praf de sare, 1 lingură de unt (pentru gust).

Preparare: Se pune apa la fiert, iar când dă în clocot se toarnă în ploaie mălaiul și se amestecă continuu cu un tel, să nu se formeze cocoloașe. Se ține mămăliga pe foc mic spre potrivit până se îngroașă și începe să se desprindă de pe marginile cratiței sau ceaunului. Se răstoarnă mămăliga într-un bol larg sau pe un fund de lemn. Se adaugă sare în apă, când se pune la fiert. Pentru un gust mai plăcut, se adaugă și câteva cubulețe de unt.

Sfaturi pentru a obţine o carne de oaie cu gust desăvârșit

Carnea de oaie are o aromă intensă, dar cu câteva trucuri simple poți obține un gust desăvârșit.

În primul rând, alege carne tânără, de miel sau berbecuț, mai fragedă și cu miros mai fin. Pentru a reduce aroma specifică, las-o la marinat cel puțin câteva ore în vin roșu, iaurt, usturoi, rozmarin, cimbru sau zeamă de lămâie. Condimentele mediteraneene - oregano, mentă și piper negru - scot în evidență savoarea naturală.

Gătitul lent, la cuptor sau pe grătar la foc domol, păstrează frăgezimea și suculența.

Înainte de servire, lasă carnea să se odihnească câteva minute, pentru ca sucurile să se redistribuie uniform.

Rezultatul: o carne aromată, fragedă și perfect echilibrată.

Citit 341 ori Ultima modificare Vineri, 31 Octombrie 2025 16:44

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro