Evaluaţi acest articol
(35 voturi)
12 comentarii

Aproape 60.000 de lei este datoria oficială, la momentul actual, pentru care un bloc din Mazepa 2 a rămas fără apă potabilă. Totul din cauza datoriilor acumulate la întreţinere de o familie de bugetari, ea membru în Consiliul de Administraţie al Transurb şi Gospodărire Urbană, el - jurist la Primăria Galaţi, în ultimii nouă ani. Proprietarii care nu aveau racorduri separate de apă s-au trezit nevoiţi să îşi facă, de pe o zi pe alta, sau să se mute la rude.

5 martie 2019 este data pe care proprietarii blocului M8, scara 1 din Mazepa 2 o vor trece în calendarul zilelor negre. Şi uscate, pentru că, de marţi după-amiază, la robinetele apartamentelor care nu aveau branşamente individuale la apă rece nu a mai curs nicio picătură. Era de aşteptat, ne-au spus miercuri, 6 martie, câţiva dintre gălăţenii care locuiesc în imobil, câtă vreme vinerea trecută au fost anunţaţi de către asociaţia de proprietari că în trei zile le va fi întreruptă furnizarea apei reci ca urmare a acumulării unui debit uriaş la unul dintre apartamente.

„Ne-au anunţat vineri că în trei zile ne sistează furnizarea. A venit apoi weekendul, iar luni şi marţi am alergat să îmi fac actele pentru branşament individual. N-am apucat să încep lucrarea, că marţi după- amiază m-a sunat soţia să îmi spună că nu mai avem apă, în condiţiile în care noi avem un copil mic. Abia azi (n.r. miercuri) pot face lucrarea. Totul mă costă circa 1.200 de lei. Dacă nu aveam bani, aşteptam cisterna!”, ne-a spus Emilian Liţă, proprietarul unui apartament de la etajul al patrulea.

Tânărul, la fel ca şi alţi proprietari, sunt indignaţi de faptul că la această situaţie s-a ajuns din cauza unui singur vecin, care din 2010 figurează cu datorii la întreţinere şi împotrivă căruia Asociaţia de proprietari nr. 183 nu a deschis decât un singur proces, în 2016. „Trebuiau să îl notifice mai des şi dacă nu plătea, să îi vândă apartamentul la licitaţie!”, susţine şi tatăl proprietarului pe care l-am găsit făcându-şi branşament individual.

„Iertaţi” de datorii pe trei ani

Potrivit administratorului Asociaţiei 183, Ion Colţ, apa rece a fost sistată din cauza datoriilor acumulate de proprietari, cele mai multe fiind ale unei singure familii. Este vorba despre familia Cristina şi Mihail Nedelcu. Potrivit declaraţiilor de avere, ea este membră în două consilii de administraţie, la SC Transurb SA şi la SC Gospodărire Urbană SRL, iar el este consilier juridic la Serviciul Juridic şi Legalitate din cadrul Primăriei Municipiului Galaţi.

Din cea mai recentă declaraţie de avere a soţiei, pe 2018, depusă în ianuarie 2019, rezultă că cei doi au avut un venit total, anul trecut, de circa 42.000 de lei. Conform documentului, apartamentul în care locuiesc acum l-au cumpărat în 2009 printr-un credit ipotecar în valoare de 30.000 de euro, scadent în 30 de ani.

Datoriile la întreţinere au început să se contabilizeze imediat după ce soţii Nedelcu s-au mutat în casă, astfel că în 2016 Asociaţia de proprietari îi acţiona în instanţă pentru recuperarea debitelor şi a penalităţilor.

Conform deciziei Judecătoriei Galaţi, pronunţată în mai 2018, soţii Nedelcu sunt „iertaţi” de plata a circa 35.000 de lei, reprezentând restanţe la întreţinere şi penalităţile aferente, ca urmare a intervenirii prescripţiei datoriilor. Aceeaşi instanţă îi obligă însă să plătească asociaţiei aproape 17.000 de lei, datorii şi penalităţi acumulate în intervalul iunie 2013-iunie 2016. Sentinţa nu este definitivă, ea fiind atacată cu apel la Tribunalul Galaţi, primul termen al procesului la instanţa superioară fiind stabilit pe 15 martie 2019.

Drept urmare, datoria de aproape 60.000 de lei, aşa cum apare şi la ultimul tabel cu datoriile afişate la avizierul blocului, rămâne „în picioare”, motiv pentru care Asociaţia s-a văzut nevoită să ia măsuri, din păcate în detrimentul proprietarilor bun-platnici.

„Nu mi-am permis să întrerup apa la întreaga asociaţie, ci doar la o scară, din cauza datoriilor mari acumulate. Proprietarilor bun-platnici nu le rămâne decât să vină la mine, să le dau dovada cu care să-şi facă branşament individual”, ne-a declarat administratorul Ion Colţ.

Ce spune Cristina Nedelcu

Pentru că ocupă funcţii publice, fiind numită prin hotărâri de Consiliu Local în consiliile de administraţie a două societăţi de interes local, am încercat să aflăm de la Cristina Nedelcu de ce şi cum s-a ajuns la această situaţie.

„Suma care, chipurile, este stipulată în momentul acesta la avizierul blocului are un proces în spate. Pe portalul Curţii de Apel, dacă intraţi, o să vedeţi că suma este cu totul alta decât cea de la avizier - 11.000 şi ceva plus penalităţile aferente, deci undeva la 17.000 de lei, nu acea sumă de 60.000 de lei. Ţin să precizez că, din 2017, de când ocup o funcţie publică, mi-am plătit lunar factura la apă rece şi la celelalte utilităţi, şi asta se poate verifica pe baza chitanţelor. Ultima chitanţă este plătită pentru ianuarie 2019. Pentru perioada din care este suma aceea de 60.000 de lei noi suntem în proces şi aşteptăm de la Curtea de Apel să dea soluţia finală”, ne-a declarat Cristina Nedelcu.

De ce n-au plătit

„În decembrie 2009, am avut prima notă de întreţinere în valoare de 900 sau 1.000 de lei. Ne-am dus a doua lună să vorbim cu administratorul şi ne-a spus: «Domnule, noi avem un consum pe bloc, dumneavoastră consumaţi cel mai mult. Consider că tot ce nu se poate distribui la locatarii din bloc trebuie distribuit la cine consumă cel mai mult». Răspunsul pe care vi l-am citat nu mi s-a părut deloc profesionist. De aceea am şi lăsat ca anii să curgă, să fim daţi în judecată, să fim evaluaţi la adevărata sumă care ar fi trebuit să o plătim”, ne-a explicat Cristina Nedelcu.

S-au dus la părinţi

În opinia acesteia, sistarea apei reci este un abuz: „Locuim în acest bloc, avem şi un copil, consider că este un abuz pentru că pentru celelalte blocuri s-a făcut eşalonare, nu s-a oprit apa decât pentru M8 scara 1. Cum rezistăm fără apă? Ne ducem la părinţi! E urât că în secolul în care suntem discutăm despre apă”, ne-a mai declarat Cristina Nedelcu.

Citit 30662 ori Ultima modificare Luni, 11 Martie 2019 11:44

12 comentarii

 • postat de Remus Vineri, 08 Martie 2019 13:28 82.137.8.*** Link la comentariu
  3
  4

  Nenea ION NU Își PERMITE SĂ OPREASCĂ APA POTABILĂ LA TOT CARTIERUL DIN DOTARE /// DAR ESTE SF.PETRU PENTRU O SCARĂ UNDE SUNT OAMENI BĂTRÂNI ȘI COPII ///ASA SCRIE IN STATUTUL TĂU SĂ TAI APA POTABILĂ LA TOȚI///SI LA CEI CARE DAU SI LA CEI CARE NU AU???? CINE TE PLĂTEȘTE SI DIN CE BANI??? ACUM DACĂ AI ANULAT UN BLOC LE MAI EI BANI PENTRU INDEMNIZAȚIE SI PENALIZĂRI LA EA??? TOT ÎNTREAGA O MAI EI SAU O MICȘOREZ SINGUR???? NENEA AI AUZIT CĂ VINE PAȘTELE???CE PÂNĂ DUPĂ PAȘTI MUREAI DE GRIJA COPIILOR CARE AU APĂ DE BAUT GRATIS PENTRU CĂ O FAMILIE NU ARE BANI DECÂT PENTRU BANCĂ SI CE MÂNCA ¿??? Cine te-a angajat??? Ești că un CĂPRAR IN ARMATĂ / NU A FACUT UNUL BOCANCII LE TORNI APĂ IN EI. CA SĂ SE SIMTĂ BINE
  RĂCANUL // DAR ACOLO EARAM TOTI
  PENTRU UNUL SI UNUL PENTRU TOTI // ACUM AI DAT ARMATA JOS DIN POD??!? ȘTII CE A PĂȚIT CĂPRARUL CÂND SA ELIBERAT???

  Raportează
 • postat de Sergiu Chiru Joi, 07 Martie 2019 21:03 89.137.225.*** Link la comentariu
  2
  9

  Faceți o listă cu tot datornicii, faceții de rușine, nu se poate așa ceva.

  Raportează
 • postat de Ion Joi, 07 Martie 2019 19:45 213.233.101.*** Link la comentariu
  0
  13

  Sunt o grămadă de blocuri alimentate cu cisterna. De ce legea nu permite debranșarea rău-platnicilor prin executarea silita? Procesele de expropriere pot dura ani întregi. Se preferă oprirea apei într-un oraș întreg?

  Raportează
 • postat de ss Joi, 07 Martie 2019 17:30 5.13.146.*** Link la comentariu
  0
  13

  Ulise sa nu mai faci calcule ca esti varza ma baiatule, aia declara VENITURI si tu calculezi impozitul de la SALARIU BRUT care e aprox 44% nu 38% cum visezi tu! Tipic pt un votant social-democrat, la tine e gol ...... sus!

  Raportează
 • postat de cineva Joi, 07 Martie 2019 17:09 109.103.136.*** Link la comentariu
  6
  20

  Lipsa legislatiei in domeniul datoriilor la asociatiile de locatari se datoreaza partidelor politice. ( all )
  Mai precis vanatoarea de voturi este cauza.
  Asociatiile de locatari ( mostenire comunista ) ar trebui desfiinate .
  Toate activitatile acestor asociatii ar trebui preluate de catre primarie ( cu suplimentarea de personal necesar )
  Platile ar putea fi facute online.
  Subsolurile ar trebui igienizate urgent -
  Degeaba se aloca bani in sistemul de sanatate daca locuim pe focare de infectie.
  A masurat cineva bacteriile din subsolurile blocurilor ?
  Directiile de sanatate publica cauta surse de infectie numai in farfurii si alimente ; de subsoluri n-au auzit.
  Ne-am saturat de actiuni de fatada .
  Nimic nu se face in interesul cetatenilor .

  Raportează
 • postat de ss Joi, 07 Martie 2019 14:14 5.13.146.*** Link la comentariu
  0
  20

  Astia asteapta o scutire de datorii in preajma alegerilor probabil, asta e mentalitate de bugetar! Sigur fac o mare treaba in slujba comunitatii la locurile lor de munca, a se citi mare treaba invers!

  Raportează
 • postat de Ulise Joi, 07 Martie 2019 13:19 82.137.11.*** Link la comentariu
  26
  4

  Dacă au venitul 42000 de LEUȚI /an IMPOZABIL ACEȘTI OAMENI NU AU VOIE SĂ MĂNÂNCE SĂNĂTOS TIMP DE DOI ANIȘORI PENTRU CĂ SUNT IMPOZABILE VENITURILE LA NOI CAM 38% /// PRIN URMARE SI AȘA DECI RĂMÂN CU 30 000 ::12 =2500/două persoane Adică 1200 de lei/ o persoană pe lună .Din care scădem rata la banca pentru locuință de 1200 și mai rămân vecinii de bloc cu 1200/la2 PĂI ce FACEM Nene le dăm mâncare de Paști și de Crăciun că avem DEMOCRAȚIE LIBERALĂ care ne-a lăsat în ...... GOALĂ

  Raportează
 • postat de valy Joi, 07 Martie 2019 11:38 193.231.148.*** Link la comentariu
  4
  24

  la mine in scara cei mai rau platnici sunt de la combinat si santierul naval cu ei ce facem?

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Joi, 07 Martie 2019 08:39 188.24.197.*** Link la comentariu
  12
  31

  MA, cine-I tine pe asti-an brate!??? DRACU STIE! Sa ma azghesmuiasca Dzeu, daca stiu ceva!
  Propietatea nu ti-o pot lua decat comunistii! Marea prostie a acestor capushe ce trebuie imediat desfiintate, numite asociatii:

  1. Bransamente individuale de apa rece tuturor...
  2. Gospodarire urmana, contracte pentru igienizarea scarilor, si subsolurilor la tarife decente, nu sesimtite!
  3. Lumina de pe scara si interfon\lift platita cota parte dupa nr de pers. si etaj la electrica!
  4. Deranjamentele si reparatii firme terta parte la tarife corecte...
  5. Audit si procese pentru cei cu datorii reale ... si anularea celor iertati.. Adica eu is prost ca-s correct si platesc la zi!!??
  6. Repararea tuturor partilor commune de instalatii... in caz contrar supraimpozitare anuala a propietarilor ce au posibilitati, dar is prea "comozi" sa nu zic scartari.... cum am eu un vecin.

  7. Toate punctele de mai sus nu se vor intampla niciodata... doar traim in colonia Romania!

  Raportează
 • postat de Ion Joi, 07 Martie 2019 08:02 5.13.224.*** Link la comentariu
  7
  39

  Rusine sa le fie , niste nesimtiti, e prea putin spus. Ar trebuie sa fie dati in judecata si bagati la puscarie. Asta este jaf din banii statului. Cei bun-platnici nu au nici o vina.

  Raportează
 • postat de Galateanu Joi, 07 Martie 2019 06:36 89.137.224.*** Link la comentariu
  1
  41

  Pai e normal sa fie o familie de bugetari pentru ca in Galati, ca in intreaga tara, firmele particulare (fabrici, uzine) au fost inchise demult de pesede ca sa le ia cladirile si terenurile pe degeaba. Deci nu mai exista de cat familii de pensionari si de bugetari

  Raportează
 • postat de IC Joi, 07 Martie 2019 05:16 5.13.251.*** Link la comentariu
  0
  55

  Si mai sunt angajati primariei , se pretentii mai pot fi fata de amarati cu pensia minima sau someri ?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.