Angajaţi la Primărie, Transurb şi Gospodărire Urbană | O familie de bugetari a lăsat un bloc fără apă (FOTO)
Foto: Iulia Kelt

Angajaţi la Primărie, Transurb şi Gospodărire Urbană | O familie de bugetari a lăsat un bloc fără apă (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(35 voturi)

Aproape 60.000 de lei este datoria oficială, la momentul actual, pentru care un bloc din Mazepa 2 a rămas fără apă potabilă. Totul din cauza datoriilor acumulate la întreţinere de o familie de bugetari, ea membru în Consiliul de Administraţie al Transurb şi Gospodărire Urbană, el - jurist la Primăria Galaţi, în ultimii nouă ani. Proprietarii care nu aveau racorduri separate de apă s-au trezit nevoiţi să îşi facă, de pe o zi pe alta, sau să se mute la rude.

5 martie 2019 este data pe care proprietarii blocului M8, scara 1 din Mazepa 2 o vor trece în calendarul zilelor negre. Şi uscate, pentru că, de marţi după-amiază, la robinetele apartamentelor care nu aveau branşamente individuale la apă rece nu a mai curs nicio picătură. Era de aşteptat, ne-au spus miercuri, 6 martie, câţiva dintre gălăţenii care locuiesc în imobil, câtă vreme vinerea trecută au fost anunţaţi de către asociaţia de proprietari că în trei zile le va fi întreruptă furnizarea apei reci ca urmare a acumulării unui debit uriaş la unul dintre apartamente.

„Ne-au anunţat vineri că în trei zile ne sistează furnizarea. A venit apoi weekendul, iar luni şi marţi am alergat să îmi fac actele pentru branşament individual. N-am apucat să încep lucrarea, că marţi după- amiază m-a sunat soţia să îmi spună că nu mai avem apă, în condiţiile în care noi avem un copil mic. Abia azi (n.r. miercuri) pot face lucrarea. Totul mă costă circa 1.200 de lei. Dacă nu aveam bani, aşteptam cisterna!”, ne-a spus Emilian Liţă, proprietarul unui apartament de la etajul al patrulea.

Tânărul, la fel ca şi alţi proprietari, sunt indignaţi de faptul că la această situaţie s-a ajuns din cauza unui singur vecin, care din 2010 figurează cu datorii la întreţinere şi împotrivă căruia Asociaţia de proprietari nr. 183 nu a deschis decât un singur proces, în 2016. „Trebuiau să îl notifice mai des şi dacă nu plătea, să îi vândă apartamentul la licitaţie!”, susţine şi tatăl proprietarului pe care l-am găsit făcându-şi branşament individual.

„Iertaţi” de datorii pe trei ani

Potrivit administratorului Asociaţiei 183, Ion Colţ, apa rece a fost sistată din cauza datoriilor acumulate de proprietari, cele mai multe fiind ale unei singure familii. Este vorba despre familia Cristina şi Mihail Nedelcu. Potrivit declaraţiilor de avere, ea este membră în două consilii de administraţie, la SC Transurb SA şi la SC Gospodărire Urbană SRL, iar el este consilier juridic la Serviciul Juridic şi Legalitate din cadrul Primăriei Municipiului Galaţi.

Din cea mai recentă declaraţie de avere a soţiei, pe 2018, depusă în ianuarie 2019, rezultă că cei doi au avut un venit total, anul trecut, de circa 42.000 de lei. Conform documentului, apartamentul în care locuiesc acum l-au cumpărat în 2009 printr-un credit ipotecar în valoare de 30.000 de euro, scadent în 30 de ani.

Datoriile la întreţinere au început să se contabilizeze imediat după ce soţii Nedelcu s-au mutat în casă, astfel că în 2016 Asociaţia de proprietari îi acţiona în instanţă pentru recuperarea debitelor şi a penalităţilor.

Conform deciziei Judecătoriei Galaţi, pronunţată în mai 2018, soţii Nedelcu sunt „iertaţi” de plata a circa 35.000 de lei, reprezentând restanţe la întreţinere şi penalităţile aferente, ca urmare a intervenirii prescripţiei datoriilor. Aceeaşi instanţă îi obligă însă să plătească asociaţiei aproape 17.000 de lei, datorii şi penalităţi acumulate în intervalul iunie 2013-iunie 2016. Sentinţa nu este definitivă, ea fiind atacată cu apel la Tribunalul Galaţi, primul termen al procesului la instanţa superioară fiind stabilit pe 15 martie 2019.

Drept urmare, datoria de aproape 60.000 de lei, aşa cum apare şi la ultimul tabel cu datoriile afişate la avizierul blocului, rămâne „în picioare”, motiv pentru care Asociaţia s-a văzut nevoită să ia măsuri, din păcate în detrimentul proprietarilor bun-platnici.

„Nu mi-am permis să întrerup apa la întreaga asociaţie, ci doar la o scară, din cauza datoriilor mari acumulate. Proprietarilor bun-platnici nu le rămâne decât să vină la mine, să le dau dovada cu care să-şi facă branşament individual”, ne-a declarat administratorul Ion Colţ.

Ce spune Cristina Nedelcu

Pentru că ocupă funcţii publice, fiind numită prin hotărâri de Consiliu Local în consiliile de administraţie a două societăţi de interes local, am încercat să aflăm de la Cristina Nedelcu de ce şi cum s-a ajuns la această situaţie.

„Suma care, chipurile, este stipulată în momentul acesta la avizierul blocului are un proces în spate. Pe portalul Curţii de Apel, dacă intraţi, o să vedeţi că suma este cu totul alta decât cea de la avizier - 11.000 şi ceva plus penalităţile aferente, deci undeva la 17.000 de lei, nu acea sumă de 60.000 de lei. Ţin să precizez că, din 2017, de când ocup o funcţie publică, mi-am plătit lunar factura la apă rece şi la celelalte utilităţi, şi asta se poate verifica pe baza chitanţelor. Ultima chitanţă este plătită pentru ianuarie 2019. Pentru perioada din care este suma aceea de 60.000 de lei noi suntem în proces şi aşteptăm de la Curtea de Apel să dea soluţia finală”, ne-a declarat Cristina Nedelcu.

De ce n-au plătit

„În decembrie 2009, am avut prima notă de întreţinere în valoare de 900 sau 1.000 de lei. Ne-am dus a doua lună să vorbim cu administratorul şi ne-a spus: «Domnule, noi avem un consum pe bloc, dumneavoastră consumaţi cel mai mult. Consider că tot ce nu se poate distribui la locatarii din bloc trebuie distribuit la cine consumă cel mai mult». Răspunsul pe care vi l-am citat nu mi s-a părut deloc profesionist. De aceea am şi lăsat ca anii să curgă, să fim daţi în judecată, să fim evaluaţi la adevărata sumă care ar fi trebuit să o plătim”, ne-a explicat Cristina Nedelcu.

S-au dus la părinţi

În opinia acesteia, sistarea apei reci este un abuz: „Locuim în acest bloc, avem şi un copil, consider că este un abuz pentru că pentru celelalte blocuri s-a făcut eşalonare, nu s-a oprit apa decât pentru M8 scara 1. Cum rezistăm fără apă? Ne ducem la părinţi! E urât că în secolul în care suntem discutăm despre apă”, ne-a mai declarat Cristina Nedelcu.

Citit 32703 ori Ultima modificare Luni, 11 Martie 2019 11:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.