Modernizare cu nereguli la ”Potcoava de Aur” (FOTO și VIDEO)
Foto: Bogdan Codrescu

Modernizare cu nereguli la ”Potcoava de Aur” (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(47 voturi)

După decenii la rând în care a fost lăsată de izbelişte, „Potcoava de Aur”, una dintre zonele emblematice ale Galaţiului, a trecut recent printr-o costisitoare operaţie de modernizare. Deşi proiectul este aproape finalizat, sunt deja numeroase semne că lucrarea a fost făcută mai mult de mântuială, în grabă şi fără o viziune urbanistică clară, adaptată vremurilor actuale.

Până anul trecut, „Potcoava de Aur” se afla într-o stare jalnică. Ignorată timp de zeci de ani de autorităţile locale, esplanada pietonală din faţa complexului care dă numele zonei era plină de gropi, din cauza dalelor care lipseau, de trepte roase de vreme, de denivelări şi de jardiniere cu pereţii distruşi. A venit apoi anunţul cum că zona va intra într-un amplu proiect de modernizare. Pentru orice gălăţean căruia îi pasă cât de cât de aspectul oraşului, vestea nu a putut pica decât bine. Ce mai contau câteva luni de lucrări, cu traficul pietonal dat peste cap şi cu toate inconvientele care decurg dintr-o astfel de afacere, dacă zona avea să arate în sfârşit civilizat.

În momentul în care şantierul s-a încheiat, rezultatul a fost însă cel puţin dezamăgitor. Lăsăm la o parte decizia celor care au hotărât să acopere toată esplanada cu dale gri de granit. Problema este însă că lucrarea este făcută de mântuială, cu dale care joacă sub picior, aranjate parcă de un meseriaş beat, în vreme ce unele dintre ledurile montate pentru a lumina din granit sunt deja defecte sau au dispărut cu totul, lăsând loc unor mici adâncituri circulare. Nimic nu respectă o linie trasată drept, iar diferenţele de nivel dintre stratul de granit şi bucăţile metalice care împrejmuiesc pomii plantaţi aici se măsoară în centimetri. Înspre Trei Star, o porţiune de trotuar lungă de câţiva metri zace neasfaltată de câteva luni.

Tablă de la fier vechi

Nici jardinierele nu ies din tonul general al lucrării. Micile „insule” de pământ amenajate cu un prost-gust monumental sunt împrejmuite de o tablă grosieră şi ruginită, luată parcă la reducere de la fier vechi. Betonul turnat din abundenţă dă senzaţia că sufocă puţinele spaţii verzi, iar unii dintre pomii plantaţi aici sunt deja pe moarte. La modul general, totul pare o glumă de şantier făcută pe seama gălăţenilor. Atât merităm, probabil, după decenii de aşteptare şi pe banii noştri.

Vasile Roznov locuieşte în cartier de o viaţă. Gălăţeanul are numai cuvinte de „laudă” pentru modernizarea făcută la „Potcoava de Aur”. „Au făcut un prăpăd aici. Sunt fost diriginte de şantier şi vă pot spune că am identificat cel puţin 25 de erori de proiectare şi de executare aici. 25 de greşeli, cu indulgenţă. Lucrarea a fost făcută de mântuială, totul a fost montat strâmb. Dalele nu sunt paralele cu bordurile, becurile montate în granit şi stâlpii nu au fost aliniaţi aşa cum ar fi cerut-o respectarea unor condiţii de proiectare şi de execuţie minime”, este de părere Vasile Roznov. În timp ce gălăţeanul ne arată ce nu i se pare în regulă, un bărbat care aşteaptă autobuzul comentează, arătând spre esplanadă: „Asta înseamnă buleală”.

Gusturile diferă, dar chiar aşa?

La sfârşitul lunii trecute, arhitectul Cristian Ghiţău, autorul proiectului de modernizare a zonei centrale a oraşului (proiect din care face parte şi modernizarea de la Potcoava – n.r.), spunea că „din punctul meu de vedere, consider un succes ceea ce se întâmplă în zona Potcoava”. În continuare, vorbind despre calitatea execuţiei lucrării din centrul oraşului, Ghiţău afirma: „Vă zic sincer, pentru Galaţi pot să dau nota 9. Pentru Europa - pentru că am construit în Germania, în Olanda, în Austria - pot să dau nota 7. Dar eu vă întreb pe dumneavoastră ce notă daţi societăţii româneşti?!" Întrebarea poate fi pusă însă şi în sens invers: ce notă îi dă societatea românească arhitectului Cristian Ghiţău, pe baza lucrărilor din centrul Galaţiului?

Lucrări de peste 11 milioane de lei

Lucrările de la „Potcoava de Aur” fac parte dintr-un amplu proiect al Primăriei Galaţi. Proiectul vizează amenajarea zonei centrale a oraşului, pe suprafaţa cuprinsă între strada Navelor, limita bloc P şi Potcoava de Aur. Licitaţia a fost câştigată de asocierea S.C. Tancrad S.R.L. – S.C. Lemacons S.R.L. – S.C. Proiect S.A. – S.C. Btfarch Ro Company S.R.L, iar valoarea totală a proiectului a fost de 11.037.244 de lei (fără TVA).

Esplanadă distrusă spre Trei Star

În vreme ce zona din faţa complexului "Potcoava de Aur" a fost modernizată, esplanada pietonală prevăzută cu jardiniere şi cu fântâni arteziene care duce înspre strada Roşiori, în zona Trei Star, a fost lăsată într-o stare deplorabilă. Cu dalele sparte în multe locuri şi nemodernizat de zeci de ani, acesta este principalul loc din cartier în care oamenii ies la aer curat. Din cauza gradului de degradare în care a ajuns, esplanada oferă privitorului o imagine dezolantă.

Citit 58588 ori Ultima modificare Luni, 02 Septembrie 2019 23:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.