Modernizare cu nereguli la ”Potcoava de Aur” (FOTO și VIDEO)
Foto: Bogdan Codrescu

Modernizare cu nereguli la ”Potcoava de Aur” (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(47 voturi)

După decenii la rând în care a fost lăsată de izbelişte, „Potcoava de Aur”, una dintre zonele emblematice ale Galaţiului, a trecut recent printr-o costisitoare operaţie de modernizare. Deşi proiectul este aproape finalizat, sunt deja numeroase semne că lucrarea a fost făcută mai mult de mântuială, în grabă şi fără o viziune urbanistică clară, adaptată vremurilor actuale.

Până anul trecut, „Potcoava de Aur” se afla într-o stare jalnică. Ignorată timp de zeci de ani de autorităţile locale, esplanada pietonală din faţa complexului care dă numele zonei era plină de gropi, din cauza dalelor care lipseau, de trepte roase de vreme, de denivelări şi de jardiniere cu pereţii distruşi. A venit apoi anunţul cum că zona va intra într-un amplu proiect de modernizare. Pentru orice gălăţean căruia îi pasă cât de cât de aspectul oraşului, vestea nu a putut pica decât bine. Ce mai contau câteva luni de lucrări, cu traficul pietonal dat peste cap şi cu toate inconvientele care decurg dintr-o astfel de afacere, dacă zona avea să arate în sfârşit civilizat.
În momentul în care şantierul s-a încheiat, rezultatul a fost însă cel puţin dezamăgitor. Lăsăm la o parte decizia celor care au hotărât să acopere toată esplanada cu dale gri de granit. Problema este însă că lucrarea este făcută de mântuială, cu dale care joacă sub picior, aranjate parcă de un meseriaş beat, în vreme ce unele dintre ledurile montate pentru a lumina din granit sunt deja defecte sau au dispărut cu totul, lăsând loc unor mici adâncituri circulare. Nimic nu respectă o linie trasată drept, iar diferenţele de nivel dintre stratul de granit şi bucăţile metalice care împrejmuiesc pomii plantaţi aici se măsoară în centimetri. Înspre Trei Star, o porţiune de trotuar lungă de câţiva metri zace neasfaltată de câteva luni.

Tablă de la fier vechi

Nici jardinierele nu ies din tonul general al lucrării. Micile „insule” de pământ amenajate cu un prost-gust monumental sunt împrejmuite de o tablă grosieră şi ruginită, luată parcă la reducere de la fier vechi. Betonul turnat din abundenţă dă senzaţia că sufocă puţinele spaţii verzi, iar unii dintre pomii plantaţi aici sunt deja pe moarte. La modul general, totul pare o glumă de şantier făcută pe seama gălăţenilor. Atât merităm, probabil, după decenii de aşteptare şi pe banii noştri.
Vasile Roznov locuieşte în cartier de o viaţă. Gălăţeanul are numai cuvinte de „laudă” pentru modernizarea făcută la „Potcoava de Aur”. „Au făcut un prăpăd aici. Sunt fost diriginte de şantier şi vă pot spune că am identificat cel puţin 25 de erori de proiectare şi de executare aici. 25 de greşeli, cu indulgenţă. Lucrarea a fost făcută de mântuială, totul a fost montat strâmb. Dalele nu sunt paralele cu bordurile, becurile montate în granit şi stâlpii nu au fost aliniaţi aşa cum ar fi cerut-o respectarea unor condiţii de proiectare şi de execuţie minime”, este de părere Vasile Roznov. În timp ce gălăţeanul ne arată ce nu i se pare în regulă, un bărbat care aşteaptă autobuzul comentează, arătând spre esplanadă: „Asta înseamnă buleală”.

Gusturile diferă, dar chiar aşa?

La sfârşitul lunii trecute, arhitectul Cristian Ghiţău, autorul proiectului de modernizare a zonei centrale a oraşului (proiect din care face parte şi modernizarea de la Potcoava – n.r.), spunea că „din punctul meu de vedere, consider un succes ceea ce se întâmplă în zona Potcoava”. În continuare, vorbind despre calitatea execuţiei lucrării din centrul oraşului, Ghiţău afirma: „Vă zic sincer, pentru Galaţi pot să dau nota 9. Pentru Europa - pentru că am construit în Germania, în Olanda, în Austria - pot să dau nota 7. Dar eu vă întreb pe dumneavoastră ce notă daţi societăţii româneşti?!" Întrebarea poate fi pusă însă şi în sens invers: ce notă îi dă societatea românească arhitectului Cristian Ghiţău, pe baza lucrărilor din centrul Galaţiului?

Lucrări de peste 11 milioane de lei

Lucrările de la „Potcoava de Aur” fac parte dintr-un amplu proiect al Primăriei Galaţi. Proiectul vizează amenajarea zonei centrale a oraşului, pe suprafaţa cuprinsă între strada Navelor, limita bloc P şi Potcoava de Aur. Licitaţia a fost câştigată de asocierea S.C. Tancrad S.R.L. – S.C. Lemacons S.R.L. – S.C. Proiect S.A. – S.C. Btfarch Ro Company S.R.L, iar valoarea totală a proiectului a fost de 11.037.244 de lei (fără TVA).

Esplanadă distrusă spre Trei Star

În vreme ce zona din faţa complexului "Potcoava de Aur" a fost modernizată, esplanada pietonală prevăzută cu jardiniere şi cu fântâni arteziene care duce înspre strada Roşiori, în zona Trei Star, a fost lăsată într-o stare deplorabilă. Cu dalele sparte în multe locuri şi nemodernizat de zeci de ani, acesta este principalul loc din cartier în care oamenii ies la aer curat. Din cauza gradului de degradare în care a ajuns, esplanada oferă privitorului o imagine dezolantă.

Citit 56100 ori Ultima modificare Luni, 02 Septembrie 2019 23:13

17 comentarii

 • postat de ss
  Sâmbătă, 07 Septembrie 2019 14:31
  5.13.220.***
  Mare nesimtit acest arhitect, incompetent si obraznic, unde l-ati gasit?!!!!! Toata lumea e nemultumita el isi acorda nota 9, e incredibil, toti suntem beti si el e treaz! Felicitari primariei pt asa opera, asta e imaginea psd, incompetenta si furaciune!
  3
  33
  Raportează
 • postat de Teo Chirvase
  Vineri, 06 Septembrie 2019 18:06
  92.114.82.***
  Care este acea alee? Care e constructia de beton? Intre Precista si Potcoava avem o strada plina de masini...
  Care o fi acea alee?
  1
  14
  Raportează
 • postat de @Arhitectul lui pește
  Joi, 29 August 2019 22:03
  213.233.103.***
  Auzi 9... Tupeu obraznic
  1
  24
  Raportează
 • postat de Un simplu galatean.
  Joi, 29 August 2019 14:31
  109.166.133.***
  Pe langa faptul ca sub incidenta primariei s-au facut lucrari proaste spre extrem de proaste, sa ne remarcam si pe fiecare dintre noi care ori ia parte la aruncarea de gunoaie ori este martor pasiv pentru acest lucru.

  Am tras un ochi pe la baza boschetilor plantati de primarie si am vazut: pet-uri, chistoace, resturi dr mancare, excremente de animale.

  Eate inadmisibil ca dupa ce autoritatile si-au batut joc de banii nostrii, noi sa plusam prin pasivitate si lipsa de bun simt.
  1
  26
  Raportează
 • postat de NU MAI VREM MODERNIZARE !!!
  Luni, 26 August 2019 23:31
  77.111.245.***
  Din banii care au fost cheltuiti cu aberantele corpuri de iluminat incastrate in trotuare, mai bine se amplasa un ceas-termometru performant la pasajul pietonal de la intersectia dintre Str.Brailei si Str. Domneasca, in locul celui demolat, ceas care a fost vreme de jumatate de secol un punct de reper si un simbol pentru orasul Galati...

  Toata lucrarea, din tot centrul orasului, este o adevarata BULEALA (exact asa cum bine au mentionat mai multi dintre cei care au comentat aici).
  Pana in cele mai mici detalii sunt prezente amatorismul si incropeala si prostul gust si aberatia !!!

  In legatura cu anomalia si obsesia de a ridica fel de fel de ziduri cu o functionalitate ezoterica si de a crea tot felul de alveole eliptice din beton, pe fostele spatii verzi, pe unde nici nu poti sa gandesti...nu am reusit sa gasesc o logica, oricat m-am fortat...!!!

  As fi curios isa, sa aflu cum au ,,calculat" acesti edili repetenti atunci cand au stabilit ca, o alee intens circulata, precum cea care vine de la Biserica Precista (respectiv Aleea Melodiei) si iese in Strada Brailei, in statia de autobuz, pe platoul Complexului Potcoava, alee pe care circula mii de galateni, zilnic, a trebuit sa fie obturata, inchisa de acea constructie imensa, din beton, plina cu buruieni si copaci uscati, in asa fel incat toti pietonii sa fie obligati sa o ocoleasca (pe unde pot), sau sa treaca direct printre copaci, pe spatiul verde de alaturi, ca sa ajunga in statia de autobuz sau, pur si simplu, pe trotuar.

  La urmatoarea intrebare (in schimb) am gasit singur raspunsul, asa ca m-am linistit ...

  Intrebare:
  De ce au fost incorsetati brazii (cu varsta de peste 60 de ani) din Parcul Spicu, aflati la extremitatea dinspre blocul P2, cu o conducta pentru izolatie electrica, de aproximativ 1 metru lungime, dupa care au fost ingropati pana la inaltimea de 1 metru de la suprafata solului, la nivelul conductei din plastic?

  Raspuns:
  Pentru ca, cei 3-4 brazi sa se poata usca cat mai rapid, in mod...,,natural" si, apoi, sa fie taiati, in asa fel incat sa nu mai obtureze vizibilitatea catre barul de la parterul blocului M, tot asa cum a fost taiat (FOARTE RECENT) si acel tei PERFECT SANATOS din fata barului respectiv...
  3
  33
  Raportează
 • postat de Cetățean
  Luni, 26 August 2019 16:27
  5.13.149.***
  Ei dar vorbim doar de esplanada de la Potcoava de aur dar nu se spune nimic și despre lucrarea de proastă calitate ce implică trotuarul din prelungire esplanadei spre Romarta veche,dalele dau să sară afară dacă nu calci pe centru lor..lucrare făcută de mântuială și mă tem că acei-aș stare de lucru va avea și lucrarea de la Spicu de-o parte și de alta fiind controversată încă de la începerea lucrărilor care par să nu se mai termine.
  3
  33
  Raportează
 • postat de locuitor mazepa
  Luni, 26 August 2019 16:22
  193.231.148.***
  Ce sa mai zicem de buruienile din acele ?
  E in proiect si zonei de parc potcoava-trei star. vom plange aleile umbroase de la B-uri, chiar asa murdare cum sunt, sau pline de dude strivite.
  2
  33
  Raportează
 • postat de furculision
  Luni, 26 August 2019 15:32
  79.116.96.***
  „Vă zic sincer, pentru Galaţi pot să dau nota 9. Pentru Europa - pentru că am construit în Germania, în Olanda, în Austria - pot să dau nota 7"...

  Nu domnule arhitect. In Germania, Olanda sau Austria nu exista lucrari de 7. Ci doar de 10, asa cum sunt si banii contribuabililor!!!

  Ca sa lucrezi in tarile amintite, in afara de diploma, va trebuie si un portifoliu!!! Iar daca chiar ati lucrat acolo, acest lucru va obliga si mai mult!!!

  Sa faci proiecte pe AutoCad e usor, dar trebuie sa mai si urmaresti si executia, apoi vine si receptia, pe care probabil ati facut-o tot dvs.

  Daca ati facut la distanta facultatea, atunci va inteleg si va dau doar nota 2 (doi), cu indulgenta!!!

  Pt. detalii va stau oricand la dispozitie, sa va arat cu "subiect si predicat" greselile catastrofale, care pt dvs. reprezinta nota...
  3
  42
  Raportează
 • postat de Carmen
  Luni, 26 August 2019 13:48
  5.13.228.***
  Prostiile de la Potcoava si Hotel Dunarea au fost de test.
  Ca sa vada daca pot sa faca asa "frumusete" de amenajare. Au continuat (inca il lucru) cu distrugerea de la Spicu si de la "nespalata"...
  Mi-e groaza sa ma gandesc cum va arata aleea dintre P-uri, am vazut in VL proiectul. Fara copaci. Cu dale gri… Nu mai avem speranta. Problema e ca de taiat se pot apuca in orice moment. Macar o "toaletare" si tot le fac, dupa care defrisarea, pe motiv ca s-au uscat.
  2
  44
  Raportează
 • postat de Oribil
  Luni, 26 August 2019 12:11
  188.24.214.***
  Sa va fie RUSINE ca va-ti batut joc de banii publici , stiu ca va doare in cot de ce spunem noi cetatenii , sa va fie rusine ca nu s-a gasit un arhitect cu viziune , bani publici tocati de asa zizi muncitori sefi de santier ,firme c, care fac treaba de mintuiala RUSINE.
  2
  42
  Raportează
 • postat de Robert Popescu
  Luni, 26 August 2019 10:56
  79.116.103.***
  Ar trebui ca toate sumele, de fapt banii noștri, ai gălățenilor, cheltuiți cu iresponsabilitate și total dispreț de către primarul Pucheanu și clica lui pesedistă din primărie să le fie imputate (imputati) și trași la raspundere legal.
  PSD trebuie sa plateasca pentru incompetentii lor.
  5
  73
  Raportează
 • postat de HAHAHA
  Luni, 26 August 2019 10:20
  194.105.20.***
  Pentru arhitect - nota 6 cu indulgenta (1 punct din oficiu pentru prezenta) ! Ma gandesc cu GROAZA la cate picioare si maini se vor rupe la iarna pe panta de la capatul esti (inclusiv treptele au o panta lina) si fara sa ai niciun sprijin !!!
  Iar asa-zisele banci, pe langa ca sunt ori foarte late, ori inguste, sunt total NEERGONOMICE deoarece nu au spatare, iar vegetatia a fost redusa la 40 % !! HALA BULEALA !!!!
  3
  52
  Raportează
 • postat de Ida
  Luni, 26 August 2019 10:01
  92.84.41.***
  Poate ia cineva decizia sa se puna la loc potcoava sub emblema "Potcoava de aur" din imagine.
  1
  46
  Raportează
 • postat de Terente...din Galati
  Luni, 26 August 2019 09:53
  86.34.180.***
  Brailenii au cu ce se mandri: centrul vechi( o splendoare !) este pus sub supraveghere si umeaza sa fie restaurat; cand aceasta zona va fi terminata, pot spune ca va fi cu mult peste Bucuresti cu Lipscaniul si Covaciul lor cap la cap!
  La noi, tot felul de habarnisti au distrus orasul si acum au pretentia de a fi glorificati.
  4
  53
  Raportează
 • postat de Stefanita Toader
  Luni, 26 August 2019 08:03
  185.114.122.***
  Asa se intampla la orice lucrare platita din bani publici! Problema este ca nimeni de la beneficiar (primaria Galati) nu verifica cum ar trebui lucrarile. Cum ar putea cineva sa ridice ratul cand firma constructoare cotizeaza bani grei la partid? A doua zi ar fi out.

  Solutia ar fi ca o alta firma, independenta de primarie sa supervizeze lucrarile.

  Dar asta nu o sa se intample prea curand.

  Chiar si-asa! orasul e facut praf de atatea lucrari incepute semn clar ca vin alegerile si e nevoie de bani la partid.
  2
  62
  Raportează
 • postat de Fostul Alegator
  Luni, 26 August 2019 07:01
  188.24.214.***
  Tovarase arhitect eu ca cetatean va dau nota 3 cu indulgenta , Primarului ii dau nota 4 ca nu-i pasa si nici macar nu se da jos din pat sa mearga sa vada macar cu ochii lui ce sa facut acolo , asa zisului manager al rusinii nota -3 ca nu are ochiul format la estetica ci doar la incasat venitul de pe card [salariul, chenzina] , muncitorilor si swefului de santier numiti ,,DOREL,, NOTA -3 , IAR ASPECTUL URBANISTIC DIN CARE NU MAI IESIM NICIODATA SPRE FRUMOS NOTA 2.
  2
  71
  Raportează
 • postat de ADERIN
  Luni, 26 August 2019 00:27
  5.13.140.***
  modernizata in gri si copaci uscati plantati in pietris si 2 galeti de pamant,
  modernizata cu tabla ruginita si lauda de sine!!!
  mai mergeti in Iasi si vedeti la Palas lucrare de mii de m2 cu materiale ff bune si apoi veniti sa implementati in cativa m2 pe care ii avem in Galati.
  trist si multa rusine.
  3
  126
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.