Legea e călcată cu tirul pe strada Tecuci

Legea e călcată cu tirul pe strada Tecuci
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Zeci de proprietari de case de pe străzile Tecuci şi Alexandru Cernat se plâng că sunt terorizaţi de activitatea care are loc la depozitul de buşteni şi cherestea al S.C. Woodfire S.R.L., situat în apropiere * Numeroasele sesizări şi reclamaţii pe care le-au depus pe la mai toate instituţiile publice gălăţene vizate au rămas până acum fără efect


Atât pe strada Tecuci, cât şi pe Cernat, multe dintre case datează de peste un secol. În ciuda construcţiei solide din cărămidă şi a reparaţiilor făcute de-a lungul timpului, imobilele de aici sunt foarte sensibile în faţa vibraţiilor de orice natură. Astfel se face că o stradă care ar trebui conservată de către autorităţi, aşa cum se întâmplă în orice oraş european, este lăsată cu indiferenţă să „moară” în mizerie.

Problemele par să provină în special de la un depozit de lemne din apropiere. „Depozitul este alimentat de mai multe ori pe săptămână cu buşteni şi cherestea aduşi în tiruri foarte lungi şi de mare tonaj. Pentru că nu există o macara sau o rampă pe care să fie coborâte de pe tir, lemnele sunt împinse din maşină direct pe pământ. Nu exagerez deloc atunci când spun că pământul se zguduie practic în acele momente. Atât eu, cât şi ceilalţi dintre vecini, am observat că pe zidurile locuinţelor încep să apară fisuri. Într-un asemenea ritm, casele se vor dărma pe noi, mai devreme sau mai târziu. De cele mai multe ori tirurile vin în toiul nopţii. Închipuiţi-vă cum este să te trezeşti brusc, în timp ce casa ţi se zguduie, după ce peste stradă un buştean de câteva tone a fost aruncat de la peste un metru înălţime”, povesteşte Vera Zmeu, chiriaşă  pe Tecuci, chiar în casa situată vizavi de depozit.

Pericolul vine de sub pământ

Atât pe sub străzile Tecuci şi Al. Cernat, cât şi pe sub toată zona învecinată, există numeroase hrube rămase din urmă cu peste un secol. Chiar dacă trecerea unei maşini sau chiar a unei camionete nu afectează structura de rezistenţă a străzilor, lucrurile se schimbă radical atunci când pe aici trec tiruri sau alte vehicule care cântăresc zeci de tone. Astfel, cum cobori pe Tecuci dinspre bulevardul Coşbuc, pe trotuarul drept, poţi observa cu ochiul liber o înfundare a asfaltului chiar la limita dintre stradă şi trotuar. Potrivit oamenilor, în zonă asflatul s-a surpat în repetate rânduri, fiind de fiecare dată reparat de către autorităţile locale. Din harta hrubelor municipiului Galaţi se vede clar păienjenişul de tunele subterane dispuse sub forma unei adevărate reţele pe sub partea veche a oraşului. Din nou, nimănui nu pare să-i pese.

„Zgomotul care te trezeşte şi din morţi”

Aşa au numit oamenii din zonă poluarea sonoră produsă noaptea la descărcarea buştenilor din tiruri. O poveste asemănătoare cu prima o spune şi Remus Liviu Ciurea, proprietarul unei case aflate pe strada Al. Cernat. „Locuinţa este proaspăt renovată. Cu toate acestea, am observat că pe peretele dinspre depozit a apărut o crăpătură care devine din ce în ce mai mare. Chiar dacă nu locuim chiar lângă depozit, vibraţiile şi zgomotele se aud foarte bine noaptea până în casă. Copiii se trezesc din somn, ceea ce vă daţi seama că mă nemulţumeşte”, spune bărbatul.

Pe aceeaşi stradă, o femeie ne arată felul în care a crăpat şi casa sa, tot proaspăt recondiţionată. „Vibraţiile duşumelei se simt clar atunci când sunt descărcaţi buştenii. Nimeni nu spune să nu ai o afacere, însă zona aceasta nu este deloc potrivită pentru un depozit de lemne. Nu ştiu unde în ţară mai întâlneşti o asemenea situaţie”, spune şi femeia.

Autorităţile ridică din umeri

În încercarea de a-şi salva casele, oamenii au trimis reclamaţii peste reclamaţii la toate instituţiile care ar putea ajuta la remedierea situaţiei. Reacţiile autorităţilor, în cazul în care au existat, au fost mai mult decât timide. „Am trimis adrese către Primărie încă de la începutul verii. Nici până în prezent însă nu am primit niciun răspuns. La poliţie mi-au răspuns că vor face un control. La Garda de Mediu, unde am depus două pângeri, concluzia a fost că nivelul de zgomot şi praful rezultat nu depăşesc normele legal admise”, adaugă Vera Zmeu.

Inclusiv Avocatul Poporului Galaţi a trimis către Primăria Galaţi o adresă în care se solicita un răspuns la reclamaţiile Verei Zmeu. Am contactat şi noi Primăria pentru a afla de ce răspunsul întârzie cu lunile. De la purtătorul de cuvânt al instituţiei, Mihai Costache, am aflat faptul că un răspuns a fost dat, la începutul lunii octombrie. Acesta nu a ajuns însă, potrivit Verei Zmeu, nici până în prezent.

Tot de la Primărie am încercat să aflăm cât de legal este să intri cu tirurile în această zonă a oraşului. Răspunsul este unul cel puţin uimitor, reprezentanţii instituţiei spunând că nu au nicio dovadă că s-a intrat cu vehicule de mare tonaj pe străzile Tecuci şi Alexandru Cernat. Totuşi, atunci când am răspuns că avem imagini cu tiruri parcate în curtea depozitului, reprezentantul Primăriei s-a arătat surprins. Câteva zile mai târziu, atunci când ni s-a spus să revenim cu un telefon, situaţia se schimbase. „Primăria Galaţi nu a dat autorizaţie pentru a se intra cu tirurile pe străzile Tecuci şi Al. Cernat. Astfel, dacă o face, nu este legal. De fapt, a şi primit amendă din partea Poliţiei Galaţi”, a declarat Radu Dinu, directorul Direcţiei de Infrastructură şi Lucrări Publice.

Ca în Vestul Sălbatic

Atât la intrarea pe Tecuci dinspre Coşbuc, cât şi pe ambele sensuri ale străzii Al. Cernat, erau instalate până la începutul verii indicatoare care interziceau accesul vehiculelor cu o masă mai mare de 3,5 tone. Peste noapte, imediat ce oamenii au început să facă reclamaţii, aceste indicatoare au dispărut ca prin minune. Astfel, străzile au început să fie circulate de numeroase maşini de mare tonaj. „După numeroase intervenţii, abia târziu în toamnă indicatoarele au fost din nou puse. Ne aşteptăm însă să dispară în orice moment”, adaugă Vera Zmeu.

Patronul spune că nu deranjează pe nimeni

Ne-am întâlnit şi cu proprietarul depozitului Woodfire SRL pentru a obţine un punct de vedere şi de la partea acuzată. „Tot ceea ce se spune nu reprezintă decât nişte exagerări făcute din rea intenţie. Eu desfăşor această activitate aici de peste 15 ani. Dacă ar fi afectat străzile şi casele oamenilor, toată zona ar fi fost deja demolată. Cu tirurile intru, într-adevăr, motiv pentru care am şi primit amenzi pe care le-am plătit de fiecare dată. Totuşi, am şapte angajaţi, oameni care înainte erau cazuri sociale. Eu le asigur un venit lunar legal şi sigur”, declară Marian Prodan, patronul depozitului.

Citit 19078 ori Ultima modificare Duminică, 29 Decembrie 2013 12:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.