Sara - minunea care are nevoie de un miracol

Sara - minunea care are nevoie de un miracol
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

În urmă cu aproape o lună de zile, un incident grav avea să schimbe la 180 de grade viaţa unei familii şi a unui prunc de numai un an şi şase luni. O fetiţă din Galaţi, pe nume Sara, era salvată în ultima clipă din apele Dunării, la Cotul Pisicii, unde se afla cu părinţii pentru a petrece o după-amiază fierbinte de weekend. Ajunsă la spital, pe patul căruia a stat trei săptămâni, copila este acum într-un centru de recuperare din Bucureşti, într-o stare semi-vegetativă. Pentru ca micuţa, un dar neaşteptat primit de soţii Porumb la maturitate, să aibă cât de mici şanse să mai poate fi recuperată şi să se bucure de copilărie alături de familia ei, este nevoie de bani şi de sprijin necondiţionat. 

Se întâmplă să înfruntăm în viaţă lucruri pe care nu vrem nici măcar să ni le imaginăm, experienţe peste care ne închipuim că nu am putea trece nici în ruptul capului. Şi totuşi, nimic nu se întâmplă fără vreun motiv, oricât de neînţeles şi de nemeritată ar fi considerată situaţia.

Cam în acest tipar se încadrează drama prin care trece, de aproape o lună de zile, familia Porumb din Galaţi. Cornelia şi Sorin, părinţi a trei copii, traversează, probabil cea mai neagră perioadă din viaţa lor, al cărei punct "zero" a fost în fatidica după-amiază de 27 iunie. Erau la Cotul Pisicii, un loc unde obişnuiau să meargă de ani de zile, cu copiii, pentru a petrece timpul liber. O luaseră cu ei şi pe Sara, de numai un an și jumătate - minunea lor, un dar trimis de Dumnezeu când credeau că familia lor este deja completă. Fetiţa se juca într-o piscină pentru copii, amplasată lângă mal, numai că, la un moment dat, a fost luată de un val mai puternic. Căzută în apă şi luată de curenţii rapizi, a fost salvată în ultimul moment de un tânăr aflat şi el la plajă, un ofiţer de la Penitenciarul din Brăila, care i-a acordat şi primul ajutor până la sosirea echipajului SMURD. Coşmarul începuse pentru părinţii îngroziţi de cele întâmplate, şocaţi că locul unde ceilalţi copii ai lor, fetiţa de 10 ani şi băieţelul de opt ani, se jucaseră de atâtea ori, s-ar putea să se fi transformat în locul blestemat care să le ia al treilea prunc. 

Calvarul din spital 

Sara a ajuns la Spitalul de Pediatrie într-o stare extrem de gravă. Medicii au spus că s-ar putea să nu supravieţuiască, ori că, dacă acest lucru se va întâmpla, copila nu va mai putea fi niciodată un om normal din cauza leuziunilor cerebrale suferite ca efect al hipoxiei (n.r. lipsă de oxigen). Cu toate acestea, timp de trei săptămâni, Sara a luptat, deşi starea ei nu a cunoscut îmbunătăţiri majore. În cele din urmă, a părăsit unitatea medicală cu destinaţia Bucureşti. "Ne-au trimis de la Galaţi la Centrul "Nicolae Robănescu", specializat în tratamentul pentru astfel de afecţiuni neurologice. Suntem aici de luni, 20 iulie şi au început să îi facă toate investigaţiile, pentru a-i da un diagnostic. Acum ea nu mănâncă, nu mai merge. Abia după şase luni se va da un diagnostic cert, pentru că, în timp, mai pot apărea modificări.  Mi-au spus vă nu va mai merge niciodată. Suntem devastaţi şi eu, şi soţul meu şi fraţii ei, care o aşteaptă acasă. Aici vom sta doar două săptămâni, că atât direază sesiunea de terapie, apoi vom pleca, după care va trebui să revenim. Îi vor schimba tratamentul şi vor vedea la ce terapii o vor supune. Deocamdată masaj, ca să nu i se atrofieze muşchii, apoi vom mai vedea pe parcurs", ne-a spus Cornelia Porumb, mama Sarei. Situaţia medicala a fetiţei este departe de a fi clară, mai ales că vârsta extrem de fragedă nu permite, deocamdată, stabilirea rapidă a unui diagnostic şi a unei conduite terapeutice. Drama este cu atât mai greu de suportat cu cât părinţii sunt disperaţi că nu au resursele financiare ca să-şi permită măcar să viseze la tratamente sofisticate în străinătate. 

"Am vinde casa"

Orbiţi de dragostea pentru cei trei copii, soţii Porumb se chinuie să le ofere o viaţă cât mai bună. Cinci suflete trăiesc dintr-un venit care nu depăşeşte 5.000 de lei lunar şi locuiesc într-o singură cameră pentru că tatăl se chinuie de multă vreme să construiască o casă pentru ei toţi. Visul de a avea o locuinţă încăpătoare prea curând, în care să se bucure unii de alţii, este pe cale să se năruiască, odată cu această nenorocire, pentru că prioritare sunt viaţa şi sănătatea Sarei. "Soţul meu spune să vindem casa pe care o construim, să facem rost de bani şi să vedem încotro mergem ca să o facem bine pe ea. Ni se dau speranţe puţine din toate părţile, dar noi credem că are şanse, că e un copil puternic şi, ajutată cum trebuie, va reuşi. Mi-e groază, ca mamă, de cum va fi viaţa ei. Va creşte, nu o voi mai putea lua în braţe...", conchide mama fetiţei. Indiferent de felul în care va evolua starea Sarei, are nevoie de bani ca să spere la şanse viabile de recuperare, aici sau poate în străinătate. Ajutorul financiar devine astfel esenţial pentru ea şi nu poate fi aşteptat decât de la oamenii de bine, care, dacă nu ştiu din experienţă ce înseamnă chinul copilului pentru un părinte, măcar înţeleg dramatismul situaţiei. Cei care vor să ajute familia Porumb în această grea încercare o pot face donând bani în contrul deschis la BRD, pe numele Porumb Cornelia: RO70BRDE180SV06768301800 (LEI). Orice sprijin contează!

Citit 24203 ori Ultima modificare Duminică, 02 August 2020 12:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.