Să ne... plagiem viitorul!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Probabil că este mult mai bine să-ţi fie greu în SUA decât în România, însă, respectând proporţiile şi câştigurile în confort naţional diferit acumulate la noi şi la americani, ei au criză, noi avem criză, şi noi avem parlamentari din tabere diferite care se blochează reciproc, şi ei au congressmani democraţi blocaţi de republicani şi viceversa… Şi iată că ditai ministrul Apărării americane, secretarul de stat Leon Panetta, trage un semnal de alarmă, cum că nenorocita de criză plus blocajele din Congres pun Apărarea în pericol!

Da´ ce, SUA-i Albania, să se simtă ameninţată?! Este drept, criza iraniano-israeliană şi ameninţările nord-coreene ar trebui să găsească SUA aptă financiar, din punct de vedere militar. Se plânge oare secretarul de stat, exagerând proporţiile, ca pe la noi, pentru a atrage fonduri? Şi asta se poate, însă criza semnalată de Panetta pare într-adevăr gravă: certurile din Congres „ne ameninţă securitatea şi ridică întrebări asupra capacităţii democraţiei noastre de a face faţă crizei"! Cam tare declaraţia!

Despre ce este vorba: Congresul SUA este practic blocat - dacă în Senat sunt majoritari democraţii aflaţi la putere, în Camera Reprezentanţilor sunt majoritari republicanii, din opoziţie. Ori, începând cu anul trecut, nu s-a ajuns la un acord privind modalitatea reducerii datoriilor de stat, astfel încât, fără o strategie adoptată prin lege, se vor face ajustări automate, potrivit unei legi în vigoare în astfel de cazuri (ei au legi şi pentru lipsa de legi!): din ianuarie anul viitor, va fi tăiat jumătate din bugetul Pentagonului. Chiar dacă tăierile ar începe - deci, doar în lipsa unei noi legi pe care să o adopte până atunci, în concordie, Congresul - abia de la anul, cele 10.000 de miliarde dolari de tăiat urmând să fie reduşi treptat, în zece ani, Panetta „plânge” deja în hohote încă de pe acum; nu ca pe la noi, unde mai întâi se taie şi apoi scâncim puţin, de ochii lumii!

Datoria americanilor se ridică la 780 la sută din PIB, SUA este datoare inclusiv la China, însă în continuare Washingtonul ajută state africane sau împrumută ţări cu probleme ca Spania. Şi aceasta pentru că alţi secretari de stat au „plâns”, desigur, mai înainte şi mult mai tare decât Panetta. Un raport al Biroului pentru buget al Congresului afirmă că până în 2037 datoria externă va ajunge la valoarea PIB-ului dublat, dacă se continuă politicile actuale. Până în 2037 mai este un bun sfert de secol, desigur, cu boomuri, cu, Doamne-fereşte, războaie, cutremure, inundaţii, crize ale petrolului, dar băieţii ăştia ştiu să-şi facă încă de pe acum viitorul.

Asta ar trebui să înveţe şi specialiştii noştri, specialişti în vorbe, demnitari cu doxă mai mult sau mai puţin plagiată… N-ar fi minunat să „plagiem” şi noi interesul pentru viitor al americanilor?

Citit 10337 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.