La examenele pentru permisul auto se pică pe capete. Șoferia, un moft pentru care mulți gălățeni nu sunt pregătiți

La examenele pentru permisul auto se pică pe capete. Șoferia, un moft pentru care mulți gălățeni nu sunt pregătiți
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Într-un top al eșecurilor la examenele de obținere a permisului de conducere în Galați, primul loc este ocupat de cei ce vor să poată conduce autoturisme. Cei care vizează obținerea categoriei B, respectiv proaspăt absolvenții de școli de șoferi, sunt considerați cei mai slab pregătiți, procentul în care reușesc să treacă ambele probe fiind de doar 35 la sută. Impedimentele în dobândirea carnetului sunt mai multe, timpii mari de așteptare între probe și slaba pregătire, inclusiv în școală, fiind principalele motive pentru care "se pică pe capete".

"Mulți chemați, puțini aleși" nu mai este demult doar o sintagmă care să caracterizeze, sumar, jalea de la examenul de permis auto. Dacă în trecut procentul de promovabilitate era unul de "supraviețuire", în jur de jumătate dintre candidații care ajungeau la traseu reușind să facă față probei practice, acum media a scăzut mult, cu zece procente, codașii fiind tocmai din rândul celor mulți care aspiră la "banalul" permis de categoria B, care să le permită să conducă o mașină.

Cei care îi testează și trebuie să le emită permisele celor ce dovedesc că se pricep recunosc că scăderea este cauzată de factori care nu țin doar de candidat. Cea mai grea piedică este timpul mare de așteptare până la proba practică. De la terminarea școlii și până când ajunge să dea traseul, un candidat poate aștepta cel puțin patru luni, timp în care își pierde abilitățile abia dobândite. Ca să aibă șanse, trebuie să plătească, din buzunar, alte ore suplimentare, fără a avea garanția, chiar și așa, că va convinge polițistul că merită permisul de conducere. Un moft al multora, care nu poate fi refuzat, oricine a urmat o școală de șoferi putând fi primit la examen. Asta cu prețul încărcării excesive a schemei de examinare și implicit a timpilor de așteptare pentru cei care chiar au nevoie de permis și/sau au calități care îi recomandă să fie șoferi.

"În prezent, la Galați, termenul de așteptare pentru examenul la sală este de 20 de zile, iar pentru proba practică ajunge la 67 de zile. La aceasta se adaugă și slaba pregătire din școli, care nu îi ajută pe candidați, mai ales în condițiile în care trebuie să aștepte aproape trei luni pentru proba practică, dar și faptul că nu putem folosi mai mult de șase examinatori într-o zi de examinare, în condițiile în care necesarul de personal pentru alte compartimente și ghișee trebuie și el acoperit zilnic", ne-a explicat cms. șef Cristinel Baciu, șeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV) Galați.

Și chiar sunt mulți candidați, zilnic, la fiecare examinare fiind testați chiar și câte 80 de aspiranți, pentru toate categoriile. De la începutul acestui an, 14.881 de gălățeni s-au înscris la examenul de sală, doar 42,15 la sută având destule cunoștințe teoretice cât să promoveze. La traseu s-au prezentat aproape 11.600 de candidați, procentul de promovabilitate fiind și mai mic, de 40,49 la sută.

Permisul de motor se ia cel mai ușor

Așa cum arătam mai sus, codașii competenței la examenul de permis auto sunt aspiranții la categoria B, adică la "șoferia de drept comun". 35 la sută este procentul de promovare la traseu pentru această categorie, cu mult sub celelalte categorii. Conform datelor oficiale puse la dispoziție de SPCRPCIV Galați, campioni sunt candidații la permisele de categoria A și A1, cu circa 90 la sută promovare. Li se alătură cei care vor să conducă vehicule mari, de transport marfă, cu categoria C, și care promovează în procent de circa 70 la sută și cei care vor să devină șoferi de autobuze ori de alte vehicule de transport persoane, cu categoria D, care "trec clasa" în procent de 83 la sută. Adică, mai toți șoferii care au deja practică și pentru care trecerea la un alt nivel nu este un obstacol, având abilități în a stăpâni mașina și a se orienta în trafic.

Citit 11448 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Septembrie 2021 00:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.