La examenele pentru permisul auto se pică pe capete. Șoferia, un moft pentru care mulți gălățeni nu sunt pregătiți

La examenele pentru permisul auto se pică pe capete. Șoferia, un moft pentru care mulți gălățeni nu sunt pregătiți
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Într-un top al eșecurilor la examenele de obținere a permisului de conducere în Galați, primul loc este ocupat de cei ce vor să poată conduce autoturisme. Cei care vizează obținerea categoriei B, respectiv proaspăt absolvenții de școli de șoferi, sunt considerați cei mai slab pregătiți, procentul în care reușesc să treacă ambele probe fiind de doar 35 la sută. Impedimentele în dobândirea carnetului sunt mai multe, timpii mari de așteptare între probe și slaba pregătire, inclusiv în școală, fiind principalele motive pentru care "se pică pe capete".

"Mulți chemați, puțini aleși" nu mai este demult doar o sintagmă care să caracterizeze, sumar, jalea de la examenul de permis auto. Dacă în trecut procentul de promovabilitate era unul de "supraviețuire", în jur de jumătate dintre candidații care ajungeau la traseu reușind să facă față probei practice, acum media a scăzut mult, cu zece procente, codașii fiind tocmai din rândul celor mulți care aspiră la "banalul" permis de categoria B, care să le permită să conducă o mașină.

Cei care îi testează și trebuie să le emită permisele celor ce dovedesc că se pricep recunosc că scăderea este cauzată de factori care nu țin doar de candidat. Cea mai grea piedică este timpul mare de așteptare până la proba practică. De la terminarea școlii și până când ajunge să dea traseul, un candidat poate aștepta cel puțin patru luni, timp în care își pierde abilitățile abia dobândite. Ca să aibă șanse, trebuie să plătească, din buzunar, alte ore suplimentare, fără a avea garanția, chiar și așa, că va convinge polițistul că merită permisul de conducere. Un moft al multora, care nu poate fi refuzat, oricine a urmat o școală de șoferi putând fi primit la examen. Asta cu prețul încărcării excesive a schemei de examinare și implicit a timpilor de așteptare pentru cei care chiar au nevoie de permis și/sau au calități care îi recomandă să fie șoferi.

"În prezent, la Galați, termenul de așteptare pentru examenul la sală este de 20 de zile, iar pentru proba practică ajunge la 67 de zile. La aceasta se adaugă și slaba pregătire din școli, care nu îi ajută pe candidați, mai ales în condițiile în care trebuie să aștepte aproape trei luni pentru proba practică, dar și faptul că nu putem folosi mai mult de șase examinatori într-o zi de examinare, în condițiile în care necesarul de personal pentru alte compartimente și ghișee trebuie și el acoperit zilnic", ne-a explicat cms. șef Cristinel Baciu, șeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV) Galați.

Și chiar sunt mulți candidați, zilnic, la fiecare examinare fiind testați chiar și câte 80 de aspiranți, pentru toate categoriile. De la începutul acestui an, 14.881 de gălățeni s-au înscris la examenul de sală, doar 42,15 la sută având destule cunoștințe teoretice cât să promoveze. La traseu s-au prezentat aproape 11.600 de candidați, procentul de promovabilitate fiind și mai mic, de 40,49 la sută.

Permisul de motor se ia cel mai ușor

Așa cum arătam mai sus, codașii competenței la examenul de permis auto sunt aspiranții la categoria B, adică la "șoferia de drept comun". 35 la sută este procentul de promovare la traseu pentru această categorie, cu mult sub celelalte categorii. Conform datelor oficiale puse la dispoziție de SPCRPCIV Galați, campioni sunt candidații la permisele de categoria A și A1, cu circa 90 la sută promovare. Li se alătură cei care vor să conducă vehicule mari, de transport marfă, cu categoria C, și care promovează în procent de circa 70 la sută și cei care vor să devină șoferi de autobuze ori de alte vehicule de transport persoane, cu categoria D, care "trec clasa" în procent de 83 la sută. Adică, mai toți șoferii care au deja practică și pentru care trecerea la un alt nivel nu este un obstacol, având abilități în a stăpâni mașina și a se orienta în trafic.

Citit 10514 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Septembrie 2021 00:46

10 comentarii

  • postat de ne pasa de oras
    Miercuri, 29 Septembrie 2021 12:12
    89.136.186.***
    sa vorbim un pic si de examinatorii care sunt execrabili, au o atitudine nedemna de functia pe care o ocupa, se joaca, cu pedalele in timpul examenului, iti spun ca la sensul giratoriu vrea stanga, si dupa ce te asiguri, si te incadrezi pe banda de langa axul drumului, in mijlocul intersectiei iti spun dreapta, si daca ii atragi atentia si ii scoti din zona lor de confort, se enerveaza, si incep jocul cu pedalele, special ca sa te incurce;am cateva cunostinte si am pus un plan la cale:in ziua de traseu, am avut masina in spate si in fata, (cunostintele mele), am mers perfect, nu i am gresit nici o regula de circulatie, iar examinatorul tot timpul apasa pe pedalele de acceleratie si frana, fara a avea vreun motiv, dadea indicatii fara sens, cand vroia stanga, dar de fapt, era dreapta, cand vroia viteza mare, pe stradute inguste,pline de gropi, apasa pedala de acceleratie la semafor rosu, desi eu eram cu ambreiajul calcat si cu frana, iar semaforul abia se facuse rosu, si aveam de stat;iar acest plan cu masinile prietenilor in fata si spate,l am pus in aplicare si cu alte ocazii, si zile diferite de examen, bineinteles, au fost filmate toate manevrele, in momentul postarii pe facebook a acestor inregistrari, mi a fost blocat contul de facebook;si atunci fratilor daca sunt asa corecti, acesti examinatori, de ce mi au blocat contul? si alta chestie foarte importanta, domnilor examinatori, ce aveti cu doamnele si domnisoarele?aveti o ciuda pe ele, si se vede imediat ce urcati in masina si aveti o domnisoara la examen, cat de iritati sunteti, si dornici de razbunare!!!daca aveti probleme cu sotiile/fiicele, nu e vina noastra, daca nu sunteti capabili sa lasati problemele acasa, atunci nu aveti ce cauta in aceste functii;stati in casa la cratita,sa stiti ca sunteti nonstop filmati domnilor examinatori, prin trafic,si faceti niste greseli fatale, pentru care ar trebui sa ramaneti fara permis,dar lucrati la rutiera si va permiteti????!!!!:pe drumul spre casa, sa nu acordati prioritate la sensul giratoriu, sa treceti de pe o banda pe alta, fara asigurare si semnalizare, sa depasiti pe trecerea de pietoni,(cu masina personala,nu cu cea de servici);dar sunteti examinatori si va permiteti???ar trebui sa ramaneti fara permis la fiecare iesire cu masina personala, in trafic
    0
    3
    Raportează
  • postat de bataia de joc
    Marți, 28 Septembrie 2021 16:09
    89.136.186.***
    si unde putem exersa, si de unde atatia bani sa ne luam atatea ore de sofat?in ziua de azi isi iau permisul doar cei cu bani,care isi permit sa si plateasca ore la greu, si sa dea dreptul cui trebuie;terminam scoala, asteptam atatea luni pana dam traseul, daca picam, mai asteptam 15 zile, apoi suntem programati peste vreo 3-4luni;si daca ne uitam in trafic, vom vedea ca majoriratea cei cu permis, sunt tineri, care abia au facut 19 ani, si caruia mamica si taticu i au asigurat un mercedes sau bmv iar daca mergi din urma acestui tinerel, poti constata, ca nu stie sa semnalizeze,sa se asigure,trece de pe o banda pe alta, si apoi dupa cateva manevre de acest fel, se opreste in cineva care circula regulamentar,loveste un pieton pe trecere, fiindca nu stie cand si cui se acorda prioritate;dar ce conteaza, el are bani sa dea spaga, dupa ce nenoroceste pe cineva,si apoi o ia de la capat;in tot galatiul nu avem un poligon, unde sa poti exersa, cu instructor, cu costuri mai mici, pana sa dai efectiv traseul;dar din fata unui birou e usor sa scriem, vai ce multi picati!faceti un poligon,fratilor,sa putem exersa, nu sa iesim in trafic si sa fim claxonati, injurati, de cei care se cred profesionisti;si am o intrebare :voi cei cu permise,chiar ati luat din prima, chiar ati fost asa perfecti si v ati nascut cu permis din burtica mamicii?!!
    6
    6
    Raportează
  • postat de Daniel
    Marți, 28 Septembrie 2021 16:08
    185.53.196.***
    Daca la sala vina e a celor care nu invata, la traseu e si vina scolilor de soferi si a instructorilor al carui scop e sa maximizeze profitul, sa ruleze cat mai multi oameni astfel ca in loc de 30 ore de condus de-abia daca faci 22 ore, nr foarte mic avand in vedere si circulatia din ziua de azi.

    O sedinta care ar trebui sa aibe 100 minute de condus in realitate are cel mult 75 minute, uneori chiar si mai putin daca instructorul isi rezolva diferite probleme pe timpul tau de condus.
    1
    8
    Raportează
  • postat de Eugen
    Marți, 28 Septembrie 2021 15:27
    86.124.125.***
    Mie mi se pare ca pana acum examinatorii nu au fost foarte exigenti, mukti din noii conducatori auto sunt praf, mai ales multe femei ce nu au nicio treaba cu soferia.
    0
    12
    Raportează
  • postat de abcd
    Marți, 28 Septembrie 2021 15:08
    91.198.122.***
    Spaga e în floare la Galati...Si e vorba si de cine o da, dar si de cine o accepta, ca sa nu zic ca o cere...DNA Galati doarme, ca de obicei...tot orasul stie, doar DNA Galati, nu...
    2
    10
    Raportează
  • postat de Conducător auto profesionist
    Marți, 28 Septembrie 2021 12:47
    86.124.124.***
    Si chiar daca nu sunt pregatiti, obtin totuși permisul de conducere ...
    Poate la cursurile de sala le pun si imagini, filme cu accidente rutiere. Poate baga la cap si se domesticesc.
    0
    5
    Raportează
  • postat de Zic și eu, reintroducerea examenului în poligonul auto.
    Marți, 28 Septembrie 2021 12:44
    213.233.88.***
    Zic și eu, ar trebui reintrodus examenul poligon, pentru a se verifica îndemânarea, văzând de la fereastra blocului, manevre neîndemânatice de parcare laterală sau cu spatele, mers marșarier, plecare de pe loc, nesemnalizată și mai rău, neasigurată, conducere nepreventivă în zona școlilor, grădinițelor, locuri de joacă pentru copii, nereducerea vitezei în zona trecerilor de pietoni. În general se merge ca trenul, unul după altul, de parcă sunt vagoane accelerat prin haltă.
    0
    5
    Raportează
  • postat de Alexutz
    Marți, 28 Septembrie 2021 12:03
    5.2.205.***
    Deci inveti sa conduci in 30 de zile si dai examenul in 60 de zile.......frumos.
    3
    19
    Raportează
  • postat de Doru
    Marți, 28 Septembrie 2021 11:02
    95.76.32.***
    Spagă-am dat la toţi mereu
    Dar, ajuns în faţa gropii,
    Să mă ierte Dumnezeu
    Nu mai dau... Nici ortul popii!
    Oamenii au inteles ca demnitatea este mai presus de orice!
    A oferi spaga inseamna a nu avea demnitate
    Concluzia o trageti singuri!
    1
    32
    Raportează
  • postat de eu
    Marți, 28 Septembrie 2021 08:43
    62.231.94.***
    Titlul articolului ar trebui sa fie incurajator, in sensul ca filtrul este eficient si ajunge sa iasa de capul lui pe strazi doar cine a invatat. Pacat ca in cazul taximetristilor nu se aplica acelasi tip de filtru, pentru ca ei majoritatea sunt pe taxi intre fapte, cum au iesit de la pusculita imediat se urca pe taxi si nu fac altceva decat sa pregateasca alta fapta pana se intorc. Timp in care intra in contact cu mine, cetateanul oarecare al acestui oras amarat, care ii vede cum opresc pe unde apuca, intorc pe unde au chef, injura pietonii ori clientii, schimba banda de circulatie semnalizand cu gandul poate, toti umbla cu ghioaga sub scaun, se aduna precum cainii la catea cand e rost de mardeala si blocheaza strazi si nimeni nu le face nimic, arunca prin parcari tot ce nu le trebuie de prin masini si cate si mai cate
    1
    46
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.