Scaun auto pentru copii Ce reguli trebuie să respecte părinții atunci când iau copilul cu mașină?

Scaun auto pentru copii Ce reguli trebuie să respecte părinții atunci când iau copilul cu mașină?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Când aleg să pornească la drum cu un copil, șoferii trebuie să se asigure că acesta și-a fixat bine centura de siguranță sau, dacă este mai mic de trei ani, să se asigure că are un scaun special pentru el, care este omologat și prezintă condiții sigure pentru deplasare. Persoanele care nu respectă aceste reguli riscă să fie sancționate cu amenzi cuprinse între 580 respectiv 725 de lei (4 sau 5 puncte amendă).

Conform regulamentului de aplicare a Codului rutier, copiii cu o înălțime de până în 135 cm pot fi transportați într-un vehicul dacă acesta dispune de un scaun pentru copii instalat în mașină.  

„Copiii cu vârsta de peste trei ani, având o înălțime de până la 150 cm, pot fi transportați în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunul din față”, mai prevede Codul rutier.

Măsura nu se aplică în schimb în cazul autovehiculelor destinate transportului public. Se poate merge fără scăunel special și în taxi, desigur dacă în acesta copilul nu se așează pe locul din față.

Înaintea de a putea respecta regulile, trebuie ca toți conducătorii auto, părinți sau persoane care transportă în mod uzual copii, să știe cum se clasifică dispozitivele de fixare în scaun pentru copii și cum trebuie folosite acestea.

Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii reprezintă un ansamblu de componente ce este menit să fixeze un copil în siguranță pe parcursul drumului cu mașina. Acest dispozitiv este alcătuit din mai multe componente: scaunul special ce poate fi modificat, copilul putând fi așezat în șezut sau culcat, dispozitive de reglare, elemente de prindere și, în unele cazuri, un scaun suplimentar și un scut pentru impact, ce poate fi ancorat la un autovehicul, ori un sistem constituit dintr-un dispozitiv parțial de fixare în scaun, utilizat împreună cu centura de siguranță cu rol de prindere a copilului sau de fixare a dispozitivului, cum ar fi, fără a se limita la acestea, scaunul de siguranță pentru copii, perna de înălțare, care poate fi folosită împreună cu o centură de siguranță pentru adulți, port-bebe coșuleț pentru sugari, scaunul pentru sugari, chinga de ghidare, precum și centura și sistemele de centuri pentru copii. 

Dispozitivul de fixare în scaun se clasifică în cinci grupe, în funcție de înălțimea sau greutatea copilului:

1). grupa 0, pentru copii cu masa mai mică de 10 kg;

2). grupa 0+, pentru copii cu masa mai mică de 13 kg;

3). grupa I, pentru copii cu masa între 9 și 18 kg;

4). grupa II, pentru copii cu masa între 15 și 25 kg;

5). grupa III, pentru copii cu masa între 22 și 36 kg.

Pe lângă toate detaliile, polițiștii recomandă fixarea scaunului special în direcția inversă de mers deoarece, în cazul unui accident, copilul va absorbi mult mai puțin din forța impactului, fiind și mult mai protejat de cioburile ce ar putea sări din parbriz dar și de potențialele obiecte ce ar putea intra în mașină.

Citit 984 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.