Poveste de succes scrisă, cu bani europeni, la Galaţi. Milioane de euro din UE, injectate în Spitalul de Copii
Foto: Iulia Kelt

Poveste de succes scrisă, cu bani europeni, la Galaţi. Milioane de euro din UE, injectate în Spitalul de Copii
Ambulatoriul a fost modernizat şi echipat în urmă cu opt ani
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Până în urmă cu opt ani, copiii şi adolescenţii din Galaţi care aveau nevoie de investigaţii medicale moderne, de tipul tomografiei şi al RMN-ului, erau obligaţi să meargă la sute de kilometri distanţă, la Iaşi sau Bucureşti, unde aşteptau ore în şir pe holurile supraaglomerate ale spitalelor pentru a putea face investigaţia indispensabilă punerii unui diagnostic corect. Din cauza lipsei dotărilor, la Spitalul de Copii din Galaţi, deşi una din puţinele unităţi de acest tip din ţară, astfel de analize erau imposibil de efectuat.

Situaţia avea să se schimbe însă radical, începând cu 2011, atunci când ambulatoriul de specialitate din cadrul spitalului a fost modernizat şi dotat cu o serie de echipamente moderne, printre care se numărau un computer tomograf şi un RMN de ultimă generaţie. În scurt timp, datorită acestei investiţii realizate cu fonduri europene, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Sf. Ioan” din Galaţi a devenit o unitate medicală de referinţă nu doar pe plan local şi judeţean, ci şi la nivel regional. Mai mult, experienţa deprinsă de echipa care a lucrat la proiectul de succes din urmă cu un deceniu a permis punerea la punct a unor noi iniţiative, idei care vor prinde în curând viaţă tot cu sprijin financiar de la Uniunea Europeană.

În fiecare zi lucrătoare, holurile vopsite în verde ale ambulatoriului din cadrul Spitalului de Copii din Galaţi sunt animate de un du-te vino continuu de copii, părinţi şi bunici care se intersectează cu angajaţii îmbrăcaţi în halate albe. De la micuţi care au văzut lumina zilei doar de câteva luni, până la adolescenţi care numără zilele rămase până la petrecerea de majorat, toţi aşteaptă să intre într-unul din cele 14 cabinete ale ambulatoriului, fie pentru o reţetă sau pentru prescrierea unui tratament, fie pentru o investigaţie sau pentru punerea unui diagnostic. Doar în 2018, în acest ambulatoriu au fost oferite peste 43.000 de consultaţii, au fost prescrise tot cam atâtea tratamente şi au fost efectuate aproape 14.000 de radiografii, 397 de tomografii, peste 1.000 de RMN-uri şi alte câteva mii de ecografii. Aşa cum medicilor pediatri le place să spună, medicina pentru copii este, prin excelenţă, un domeniu al speranţei. Cele mai multe dintre afecţiunile copilăriei se vindecă fără repercusiuni pentru organismul aflat în creştere. Din zecile de mii de cazuri sunt însă şi unele pentru care diagnosticul nu poate fi pus fără investigaţii imagistice precum tomografia sau RMN-ul.

Pacienţii au remarcat imediat diferenţa

Până în urmă cu opt ani, familiile copiilor aflaţi în această situaţie aveau doar două posibilităţi, niciuna aflată la îndemână: fie mergeau la privat şi plăteau sume considerabile pentru aceste investigaţii, fie, în cazul în care părinţii nu îşi permiteau acest lux, mergeau la Iaşi sau la Bucureşti, centre medicale universitare unde spitalele de stat puteau efectua astfel de analize. Oricum ar fi fost, experienţa era una traumatizantă pentru părintele sau pentru copilul speriat deja de incertitudinea diagnosticului.

CITEȘTE ȘI: Un proiect european făcut degeaba. Parcarea pentru TIR-uri, transformată în cimitirul rablelor

”După investiţia finalizată în 2011, a fost posibil să efectuăm şi în Galaţi investigaţii medicale de tip imagistic. Vorbim de computer tomograf, de rezonanţă magnetică. De asemenea, am putut să facem radiologie (clasicele radiografii – n.r.) cu aparate Roentgen direct digitale, ceea ce a însemnat o iradiere foarte mică a pacientului. Bineînţeles, pacienţii au remarcat imediat diferenţa. Să ne gândim doar cum arată un spital care nu a fost reabilitat deloc şi cum apare unul care a trecut prin lucrări ample de reabilitare şi modernizare. A crescut calitatea actului medical, ceea ce a dus şi la o creştere a adresabilităţii. De unde, până atunci, părinţii şi copiii din Galaţi erau puşi pe drumuri spre alte spitale, acum pacienţii din judeţele învecinate vin la Galaţi datorită dotărilor de care dispunem”, a explicat dr. Victoriţa Ștefănescu, managerul Spitalului de Copii ”Sf. Ioan” Galaţi.

Cea mai mare investiţie cu fonduri europene la acea dată

La începutul lui 2011, atunci când investiţia a fost finalizată şi ambulatoriul modernizat a devenit funcţional, Spitalul de Copii din Galaţi era singurul din Galaţi şi din regiunea de Sud-Est care dispunea de RMN şi de computer tomograf. Proiectul, al cincilea ca număr desfăşurat de Primăria Galaţi în colaborare cu Ministerul Dezvoltării Regionale, era şi cel mai mare, ca valoare, până la acea dată. Lucrările desfăşurate pe o perioadă de 14 luni au însemnat modernizarea şi echiparea a 14 cabinete medicale de specialitate, a laboratorului clinic de radiologie, a celui de analize medicale şi a secţiei de balneofizioterapie. Au fost create, de asemenea, circuite medicale moderne, au fost amenajate facilităţi de acces pentru persoanele cu dizabilităţi, iar utilităţile generale (toalete, duşuri etc. - n.r.) au fost aduse la zi. Cea mai mare sumă din finanţare a mers însă către achiziţionarea unor echipamente medicale performante.

CITEȘTE ȘI: După 26 de ani de mizerie şi distrugere | Bani europeni pentru comorile ascunse la Tirighina-Barboşi

Valoarea totală a proiectului de modernizare şi echipare a ambulatoriului de specialitate a fost de 14.050.979,74 lei (cu TVA), din care 11.510.707,6 lei au reprezentat asistenţa financiară nerambursabilă. Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3 - "Îmbunătăţirea infrastructurii sociale", domeniul major de intervenţie 3.1 - "Reabilitarea/ modernizarea/ echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate".

Personal nou angajat în plină criză economică

În jur de 70 la sută din fonduri, adică aproape opt milioane de lei, au mers pentru achiziţionarea de aparatură. Instalaţia de rezonanţă magnetică a costat peste 3,5 milioane de lei, computerul tomograf, aproximativ 1,3 milioane de lei, două instalaţii modern de roentgendiagnostic, dintre care una cu post de grafie digitală, au costat alţi aproape 1,5 milioane de lei, analizatorul automat de biochimie umedă – 230.000 de lei, fibroendoscopul de uz pediatric – 145.000, setul de endoscopie nazală – 110.000 lei etc. În total, au fost achiziţionate peste 40 de echipamente medicale de ultimă generaţie, la acea vreme.

Modernizarea, dotarea cu aparatură, reamenajarea şi recompartimentarea ambulatoriului de specialitate al Spitalului de Copii Galaţi au însemnat nu doar o calitate superioară a actului medical, ci şi angajare de personal, potrivit dr. Victoriţa Ștefănescu. Totul, în condiţiile în care, în perioada respectivă, angajările în sistemul bugetar fuseseră sistate din cauza crizei economice.

Reuşită care ne-a determinat să fim şi mai ”obraznici”

Prof. dr. Aurel Nechita, cel care a întemeiat Facultatea de Medicină şi Farmacie din Galaţi, îşi aminteşte că, înainte de reabilitare, ambulatoriul funcţiona pe suprafaţa a jumătate de parter şi la etajul 1. ”Problema era că nu funcţiona eficient. Erau cabinete goale, erau spaţii nefolosite etc. şi atunci, am scos de aici balneofizioterapia şi am mutat-o într-o secţie exterioară a spitalului, la fel cum am externalizat şi stomatologia. Am câştigat astfel nişte spaţii valoroase. În locul stomatologiei am făcut dializa, iar la etajul 1, în locul ambulatoriului, am implementat, ulterior, un proiect european pentru nou-născuţi şi, cu sprijinul Primăriei, o reanimare ultramodernă cu terapie intensivă.

Astfel, ambulatoriul a rămas doar jos, la parter. Am făcut astfel spitalul mai eficient, prin înlocuirea circuitelor medicale care datau de mulţi ani şi erau depăşite. Toată experienţa aceasta a fost un mare succes pentru noi, reuşită care ne-a determinat să fim şi mai ”obraznici” şi să vrem şi mai mult” a precizat prof. dr. Aurel Nechita.

CITEȘTE ȘI: Condiţii de viaţă demne pentru zeci de gălăţeni cu ”boala uitării”. Investiţie cu bani europeni

În cursul anului viitor, potrivit prof. Nechita, va fi terminat un nou proiect de extindere şi (re)reabilitare a ambulatoriului integrat. ”Rămâne partea aceasta (cea modernizată în 2011 – n.r.), care va fi revopsită şi refăcută pe alocuri, vor fi păstrate aici mai mult specialităţile interclinice, adică cele care au legătură directă cu spitalul, iar restul cabinetelor vor fi mutate la etajul unu, legătura între cele două părţi ale ambulatoriului fiind făcută printr-un culoar de sticlă. Suntem nevoiţi să facem această extindere pentru că, între timp, numărul specialităţilor medicale a mai crescut. Pe atunci nu aveam, de exemplu, chirurgie plastică şi reparatorie, oncologie, hematologie, anatomie patologică etc. Este o investiţie de aproximativ trei milioane de euro”, a concluzionat prof. Nechita.

Unitate medicală unică în zona de Sud-Est

Spitalul de Copii Galaţi a fost înfiinţat în anul 1986. La început, dispunea de 80 de paturi distribuite în trei secţii: boli digestive, boli respiratorii şi fizioterapie. Odată cu schimbarea sediului în actuala locaţie, numărul de paturi a crescut la 220. În 2005 a fost făcut spital clinic de urgenţă, având în structură un număr de 300 de paturi. În prezent, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Sf. Ioan” Galaţi este unul din cele şase spitale de profil existente în România.

Peste 1.000 de RMN-uri, efectuate anul trecut

Doar în 2018, în acest ambulatoriu au fost oferite peste 43.000 de consultaţii, au fost prescrise tot cam atâtea tratamente şi au fost efectuate aproape 14.000 de radiografii, 397 de tomografii, peste 1.000 de RMN-uri şi alte câteva mii de ecografii.

Invenţia care a schimbat medicina

Înainte de existenţa unor dispozitive precum cel de rezonanţă magnetică nucleară şi computerul tomograf, medicii se bazau strict pe ”citirea” şi interpretarea simptomelor în vederea punerii unui diagnostic. În prezent, organismul poate fi investigat prin analize medicale amănunţite, realizate prin scanarea corpului. Fizica particulelor a avut un rol determinant în transpunerea aparatelor de rezonanţă magnetică nucleară (RMN) pe piaţa dispozitivelor medicale. Tehnologia a ajuns în acest stadiu după mai bine de o jumătate de secol de inovaţie.

În 1937, Isidor Isaac Rabi a fost primul care a observat că atomii de hidrogen răspund unui câmp magnetic puternic, prin indicarea aceleiaşi direcţii, ca acele unei busole. Descoperirile au continuat astfel, iar în 1973, Paul Lauterbur a realizat prima imagine de rezonanţă magnetică nucleară.

CITEȘTE ȘI: Sisteme scumpe şi management defectuos al traficului. De ce nu au şoferii undă verde pe străzile Galaţiului

Rabi, Lauterbur şi alţi doi cercetători (Felix Bloch şi Edward Purcell) au primit Premii Nobel în fizică pentru contribuţiile lor la dezvoltarea acestei tehnici de diagnostic. În prezent, medicina ar fi de neconceput fără investigaţiile imagistice.

Corp nou de clădire pentru extinderea ambulatoriului

Actualul proiect de modernizare, extindere şi dotare a Ambulatoriului Integrat din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sf. Ioan" Galaţi, proiect ce însumează lucrări de aproape 14,4 milioane de lei, prevede şi realizarea unui nou corp de clădire, amplasat în curtea spitalului, în zona nordică a corpului D existent. Aşa cum a precizat prof. dr. Nechita, cele două corpuri vor comunica printr-o pasarelă din sticlă. ”Corpul D este, la rândul său, alipit corpului A, în care funcţionează în prezent Ambulatoriul spitalului", se precizează în Raportul de specialitate din cadrul proiectului de hotărâre de Consiliu Local.

Sursa de finanţare pentru aceste lucrări urmează să fie asigurată din fondurile europene puse la dispoziţie prin POR 2014-2020 şi de la bugetul local.

În ceea ce priveşte viitoarele dotări ale spitalului, proiectul cuprinde, pentru Compartimentul de Imagistică, aparatură medicală de ultimă oră, precum un echipament de rezonanţă magnetică (RMN) de minimum 1,5 Tesla şi un aparat de radiografie digitală cu maşină automată de developat. De asemenea, pentru Compartimentul de Imunohistochimie, sunt avute în vedere un procesator de ţesuturi, o staţie de includere în parafină, o hotă specializată în lucrul cu substanţe toxice, un microscop trinocular cu cameră etc.

Acest articol a fost publicat pe www.PressHub.ro și www.viața-libera.ro în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.

Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

CITEȘTE ȘI: De la Autorităţile de Management la beneficiari. Implementarea unui proiect european este o muncă de echipă

Foto galerie: Remus Basalic (foto 1. Ambulatoriul se află la parterul unităţii medicale; foto 2. Instalaţia de rezonanţă magnetică, prima de acest fel adusă într-un spital public din Galaţi; foto 3. Peste 1.000 de RMN-uri, efectuate anul trecut; foto 5. La computerul tomograf sunt efectuate anual sute de analize; foto 7. Cabinetul ORL a fost dotat cu dispozitive moderne; foto 8. Laboratorul de analize medicale a fost dotat în cadrul aceluiaşi proiect)

Citit 12221 ori Ultima modificare Marți, 22 Ianuarie 2019 00:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.