Clădiri de patrimoniu fără noroc. Licitaţii anulate pentru restaurare pe bani europeni (FOTO)
Foto: Iulia Kelt

Clădiri de patrimoniu fără noroc. Licitaţii anulate pentru restaurare pe bani europeni (FOTO)
Casa "Cuza Vodă"
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Degradate, dar încă pline de farmec şi cu istorii impresionante, clădirile de patrimoniu ale Galaţiului n-au noroc nici când se găsesc bani europeni pentru reparaţii. Vorbim despre Casa „Cuza Vodă” şi Casa „Geshov”, ambele din centrul istoric al oraşului, pentru care autorităţile tot caută restauratori, dar nu găsesc, licitaţiile organizate în acest scop fiind anulate.

„Se caută un restaurator pentru Casa «Cuza Vodă»”, anunţam în ediţia din 4 februarie 2019 a ziarului „Viaţa liberă”. Pentru consolidarea, restaurarea şi amenajarea acestui imobil la standardele unui muzeu modern, Consiliul Judeţean Galaţi a semnat, în octombrie 2017, un contract de finanţare europeană. Conform graficului, lucrările ar trebui să fie gata în mai 2020, însă e greu de spus dacă acest termen va fi respectat pentru că şi cea de-a treia licitaţie organizată pentru găsirea constructorului a fost anulată. 

Scriam, la începutul anului, că, din septembrie 2018, autorităţile se tot străduiesc să atribuie contractul de lucrări, dar, din păcate, două licitaţii au fost anulate din lipsa ofertanţilor. La cea de-a treia procedură, termenul de depunere a ofertelor a fost prelungit de două ori, şi, pe 5 februarie 2019, a fost înregistrat singurul ofertant: firma Ideal Windows, avându-i ca subcontractanţi pe Lenco Electronic, Dandis Nuta SRL, Condep şi Guardeum. Valoarea estimată a contractului era de 1.539.365 de lei fără TVA, criteriul de atribuire - "preţul cel mai scăzut", iar durata este de "maximum 18 luni de la semnarea contractului". 

Din păcate, la finele lunii trecute şi această licitaţie a fost anulată, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) din cauza unor  „abateri grave de la prevederile legislative", care "afectează procedura de atribuire sau fac imposibilă încheierea contractului”. Consiliul Judeţean spune însă că oferta primită a fost considerată neconformă şi că se va organiza în curând o nouă licitaţie pentru atribuirea contractului.

A doua licitaţie, contract majorat

Datat la 1872, an înscris şi pe frontispiciul său degradat, edificiul de pe strada Domnească nr. 58 ar trebui să devină, până la finele lunii martie 2020, primul monument istoric din patrimoniul Galaţiului reabilitat cu bani europeni şi transformat în muzeu. Din păcate, încă nu s-a găsit constructorul. 

Aşa cum aţi putut citi în ziarul "Viaţa liberă", pe 19 aprilie 2018, Primăria municipiului Galaţi a semnat contractul de finanţare pentru proiectul "Reabilitare Zonă istorică, Municipiul Galaţi - Reabilitare imobil strada Domnească nr. 58". Prima licitaţie, organizată în toamna anului trecut, a fost anulată. Potrivit datelor din SEAP, singura ofertă depusă de Asocierea Research Consorzio Stabile SC ARL – SC Icoge Mapico SRL a fost considerată inacceptabilă şi respinsă. Municipalitatea a lansat o nouă licitaţie majorând valoarea estimată a contractului de la 5.919.139 de lei fără TVA la 6.486.394 de lei fără TVA, criteriul de atribuire fiind tot preţul cel mai scăzut. De această dată, unicul ofertant este Research Consorzio Stabile Societate Consortile ARL, cu subcontractant firma RO-ING Profinstal SRL. Rămâne de văzut dacă de această dată licitaţia se va finaliza cu succes şi când vor începe lucrările. 

Deşi în Lista Monumentelor Istorice gălăţene, imobilul de pe strada Domnească nr. 58 poartă denumirea simplă de "Casă", Marius Mitrof, consilierul Direcţiei pentru Cultură, crede că, după o restaurare responsabilă, monumentul ar trebui să fie redenumit după proprietarul din perioada interbelică şi până la naţionalizare, Evstratie Ivan Geshov - "Casa E. I. Geshov".

Se lucrează la Farmacia Ţinc

Singura veste bună în ceea ce priveşte monumentele de patrimoniu pentru salvarea cărora s-au câştigat bani europeni este că la fosta Farmacie Ţinc, devenită Muzeul „Casa Colecţiilor”, se lucrează. Potrivit Consiliului Judeţean, în prezent se desfăşoară lucrări în interior, urmând ca acestea să continue şi la exterior, mai precis la acoperiş. Pentru a reda strălucirea acestei bijuterii arhitecturale unice în Galaţi, Consiliul Judeţean a câştigat fonduri europene nerambursabile, iar licitaţia pentru realizarea lucrărilor a fost câştigată de către SC Midanne Invest Grup SRL, cu o ofertă de 2.261.822 de lei, TVA inclus. Muzeul "Casa Colecţiilor" trebuie să-şi redeschidă porţile pe 9 noiembrie 2020.

Dosarul pentru demolarea Mehid, depus la Primărie [detalii]

Citit 13191 ori Ultima modificare Luni, 08 Iulie 2019 00:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.