UE va acorda asistenţă financiară pentru protecţia locurilor de muncă

UE va acorda asistenţă financiară pentru protecţia locurilor de muncă
Măsuri pentru combaterea crizei coronavirusului
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Uniunea Europeană (UE) va oferi statelor membre un sprijin financiar suplimentar de 100 miliarde de euro, pentru păstrarea locurilor de muncă și protecția lucrătorilor afectați de criza coronavirusului. Măsura vine în condiţiile în care multe întreprinderi au dificultăți economice din cauza epidemiei, a declarat europarlamentarul gălăţean Dan Nica.

Consultările la nivelul instituţiilor europene s-au concretizat în propunerea de către Comisia Europeană a unui nou instrument temporar, denumit SURE (Sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență), care să completeze acțiunile naționale de protecție a locurilor de muncă. Propunerea face parte dintr-un set mai amplu de măsuri ale UE care vor ajuta statele membre să combată pandemia de coronavirus.

"Pe perioada crizei, UE va acorda asistență financiară prin programul SURE, sub forma unor împrumuturi acordate în condiții favorabile țărilor UE care solicită sprijin. Asistența va finanța sistemele naționale de șomaj parțial, indemnizațiile de șomaj și alte măsuri similare de protecție a locurilor de muncă. Vor fi disponibili până la 100 miliarde de euro pentru toate cele 27 de state membre. Sistemele de șomaj parțial permit întreprinderilor cu dificultăți economice să reducă temporar numărul de ore lucrate de angajați, iar angajații primesc din partea statului compensații pentru pierderile de venit. Astfel, familiile își mențin veniturile și își pot plăti facturile, iar întreprinderile își pot proteja capacitatea de producție și angajații, asigurând stabilitatea pieței. Pe termen lung, sistemele de șomaj parțial pot împiedica consecințe mai grave asupra economiei și pot ajuta întreprinderile să se redreseze mai rapid după criză", a explicat europarlamentarul Dan Nica, membru al Comisiei pentru Industrie, Energie şi Cercetare (ITRE) a Parlamentului European.

SURE este un instrument temporar, conceput special pentru a face față consecințelor pandemiei de coronavirus, iar Comisia Europeană lucrează la o nouă propunere, pentru un sistem european de reasigurare pentru indemnizațiile de șomaj. "Parlamentul European consideră că acest sistem de indemnizații de șomaj de bază ar contribui în mod direct la stabilizarea veniturilor familiilor. Deputații europeni și-au reiterat solicitarea de a crea un sistem european permanent de reasigurare pentru indemnizațiile de șomaj, pentru ca lucrătorii din Europa să fie protejați în cazul unei pierderi de venituri", a precizat europarlamentarul.

Viitorul sistem european de reasigurare pentru indemnizațiile de șomaj urmărește reducerea presiunii asupra finanțelor publice ale statelor membre, acordând sprijin pentru măsurile naționale de menținere a locurilor de muncă, de păstrare a competențelor și de facilitare a întoarcerii la muncă.

Propunerea privind SURE va intra în vigoare imediat ce va fi aprobată de Consiliul UE.

 
Citit 6146 ori Ultima modificare Duminică, 10 Mai 2020 23:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.