Evaluaţi acest articol
(9 voturi)
2 comentarii

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a lansat în consultare publică ghidul solicitantului pentru submăsura "Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice" - componenta infrastructură de irigații, din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2020. Ghidul poate fi consultat pe pagina oficială de internet a agenției, www.afir.info, la secțiunea transparență decizională.
Beneficiarii eligibili pentru finanțare sunt Organizațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI), constituite din proprietari sau utilizatori de terenuri agricole conform legislaţiei în vigoare. De asemenea, Federațiile Organizațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (FOUAI) pot depune cereri de finanțare, numai în măsura în care sunt deținători de infrastructură secundară de irigații preluată.
Fondurile europene disponibile prin submăsura pentru componenta infrastructură de irigații sunt în totalitate nerambursabile și nu pot depăși valoarea de un milion de euro/proiect pentru sistemele de irigații aferente stațiilor de pompare de punere sub presiune. Totodată, achiziția de echipamente de irigat pentru OUAI-uri/ FOUAI-uri este limitată la un procent de maximum 30% din valoarea totală eligibilă a proiectului, din care s-a scăzut valoarea aferentă a echipamentelor de irigat.
Toți cei interesați pot să transmită propuneri sau observații pe adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., până la data de 16 mai 2020.
În ceea ce privește infrastructura principală de irigații, în urmă cu circa două săptămâni, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, menționa situația din județul nostru la un categoric așa nu , la capitolul reabilitare. "Avem ca exemplu județul Galați, acolo unde suprafața amenajată pentru irigații este de 122.989 de hectare și s-a reabilitat zero infrastructură principală", tuna Oros, pe 28 aprilie, precizând, totuși, că "asociațiile de udători constituite pot iriga undeva la peste 20.000 de hectare (chiar 27.000 de hectare în prezent - n.r.), dar asta pentru că a existat o preocupare a fermierilor pentru infrastructura secundară, inclusiv prin accesare de fonduri europene".
Tot atunci, ministrul amintea și marile obiective de irigații ce trebuie să intre cu adevărat într-un  program de reabilitare în județul Galați: Brateșul de Sus, Terasa Nicorești - Tecuci și, mai ales, Câmpia Covurlui, cu o capacitate de irigare de aproape 76.000 de hectare, subiect ce ar putea deveni un punct de reflecție pentru noua șefă a ANIF Galați, via PMP, jurista Iulia Hîrleșteanu.

Peste 60.000 de hectare afectate de secetă în Galați

O primă situație centralizată a suprafețelor agricole calamitate de secetă plasează județul Galați pe locul șase în zona de sud-est a țării, grav afectată în ultimele luni de lipsa precipitațiilor. Potrivit declarațiilor făcute de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, de marţi, 12 mai, într-o conferință de presă, suprafața totală calamitată în România este de 1,1 milioane de hectare.
Județul Constanța este pe primul loc în top, cu o imensă suprafață calamitată, de 416.000 de hectare, urmat la mare distanță de Tulcea (129.000 ha), Ialomița (123.000 ha), Brăila (97.000 ha), Buzău (75.000 ha) și Galați, cu 61.000 de hectare. Totodată, în județul nostru, potrivit precizărilor făcute de ministrul Agriculturii, la această dată se irigă pe o suprafață de 27.000 de hectare, dintr-un total de doar 222.000 de hectare la nivel național.
"Echipele de constatare a suprafețelor calamitate de secetă au lucrat și în weekend, astfel încât acolo unde fermierii doresc să întoarcă culturile, să aibă timp să facă acest lucru", a mai precizat Oros.

40 milioane de euro, pentru asigurarea culturilor

Potrivit ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, fermierii au la dispoziție 40 milioane de euro ca sprijin direct pentru a-și proteja exploatațiile agricole de aproape orice risc legat de intemperii, boli și catastrofe naturale. "Fermele vegetale și vița de vie pot fi asigurate acum de orice fermier, cu costuri minimale, fondurile europene asigurând pentru toți 70% din valoarea polițelor încheiate", a precizat Oros.
Ministerul va relansa, luna aceasta, submăsura "Prime de asigurare a culturilor", din cadrul PNDR 2014-2020, ce va fi deschisă până la sfârșitul lunii noiembrie 2020 şi va fi destinată asigurării culturilor de toamnă aferente anului 2019 şi culturilor de primăvară pentru campania 2020. Pentru sectorul zootehnic, sesiunea va fi disponibilă la o dată ce va fi comunicată ulterior.
Principalele riscuri eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare acoperă fenomenele climatice nefavorabile, inclusiv seceta. De asemenea, alte fenomene climatice nefavorabile acoperite sunt: arșița, inundațiile, grindina, înghețul (timpuriu de toamnă, de iarnă sau târziu de primăvară), ploile torențiale sau ploile excesive și de lungă durată, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada.
Ghidul solicitantului și alte informații necesare fermierilor interesați se găsesc pe portalul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

 

Citit 8444 ori Ultima modificare Luni, 25 Mai 2020 00:21

2 comentarii

 • postat de gospodar Miercuri, 10 Iunie 2020 17:29 89.137.136.*** Link la comentariu
  1
  1

  Urgent refacerea sistemului de irigatii si apa gratis pentru cei care iriga!

  Raportează
 • postat de Ploaia vine de Sus, daca Vrea Joi, 14 Mai 2020 15:08 86.124.205.*** Link la comentariu
  0
  12

  Terasa Covurlui.
  Daca lovilutia mai intarzia un an, probabil se finaliza acest mare proiect de infrastructura pentru irigatii.
  Imi amentesc ca la vremea lui a fost caracterizat de specialisti, drept cel mai frumos (ingenios) sistem de irigatii.
  O componenta importanta o constituia barajul de acumulare Suhurlui. Imi aduc aminte cum s-a scris despre asta in VL prin '90. Ca despre ceva rau, megalomanic, ca s-a construit pe acest santier chiar si o cale ferata si a fost adusa o garnitura de vagoane cu locomotiva pe camp, vezi Doamne ce Apocalipsa.
  S-a ales praful de acel baraj de acumulare si chiar si de restul sistemului amintit. Vezi canalele mari de irigatii fara apa pe dealurile din zona Pechea.
  Sistemul ar fi ajutat si la protectia impotriva viiturilor, de care ulterior chiar am avut parte.
  Dar iarasi spun, cine sa se fi batut pentru acest judet, in acest ani (si mandate). Totul e pe interes, al unora impotriva altora.
  Pai daca se dau bani pentru sisteme de irigatii, stim noi (astia emanatii) unde sa bagam.
  Boc prim ministru de cluj, de exemplu.
  A reactivat o investitie similara, ca sa termine un baraj de acumulare, .... unde ? Apai ca la Cluuuj, ce gandeati. Vorba lui, atat de necesar agriculturii din zona. Unde ploua regulat, har Domnului, nu acolo sunt secete si terenuri supuse desertificarii.
  Ma enervez si mai tare ca exemplul nu e singular. Tot cu el: "A plecat Nokia de la Jucu, trebuie sa gasim urgent investitori, raman 2000 de oameni fara lucru".
  Adevarat, dar in restul tarii ramaneau 2 milioane si se inchideau intreprinderi adevarate, romanesti, iar investitori adusi ioc.
  L-am folosit doar ca exemplu, rau pentru noi, bine pentru ei. Bravo lui. Pana si braileanul a tras pentru ai lui.
  A incercat cineva si la noi sa faca ceva, de la un nivel local ce e drept, sa mai ridice prestigiul, sa aduca pe ecran Invest in Galati, dar l-au mancat.
  Oameni buni, singura putere in mana noastra e stampila. Puneti-o pe cine trebuie. Nu pe cei care apar la tv in rosu, galben, albastru, etc.
  Ci pe cei pe care ii stim de aici, dintre noi, cu ce au facut si au aratat ca pot face. Altfel, pot sa fie si negri sau balbaiti, e mai putin important.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.