Alocări financiare la nivelul Uniunii Europene. România primeşte 16,8 miliarde de euro

Alocări financiare la nivelul Uniunii Europene. România primeşte 16,8 miliarde de euro
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

România va fi una din principalele beneficiare ale subvențiilor europene ce vor fi acordate pentru relansare economică și tranziție spre economică neutră din punct de vedere climatic, potrivit datelor centralizate la nivelul Parlamentului European.

"România va primi 13,5 miliarde de euro în cadrul Facilității pentru Redresare și Reziliență, dublu față de Bulgaria sau Ungaria, triplu față de Cehia ori Belgia, dar jumătate din suma alocată Poloniei. Principalii beneficiari ai acestui fond vor fi Italia și Spania, cu 63, respectiv, 61 de miliarde de euro. România are a șaptea alocare între statele membre, din totalul de 310 miliarde de euro, subvenții în cadrul Pilonului 1 al programului Next Generation EU.

În ceea ce privește Fondul pentru Tranziție Justă, România are alocat un buget de 3,3 miliarde de euro, fiind a treia beneficiară, după Polonia (6 miliarde) și Germania (3,8 miliarde)", a precizat europarlamentarul gălăţean Dan Nica.

Acesta a subliniat că este esențială pentru România ponderea substanțială acordată subvențiilor, în raport cu împrumuturile, în cadrul bugetului cu care va fi dotat instrumentul de redresare Next Generation EU. "Consiliul European de săptămâna viitoare va fi decisiv pentru a menține raportul subvenții-împrumuturi așa cum a fost propus de Comisie, pe baza cererii noastre din Parlamentul European. Îi revine președintelui Iohannis sarcina de a negocia această propunere cu ceilalți șefi de state și de guverne din UE, pentru a nu permite scăderi ale acestor cifre și nici modificări ale raportului intre subvenții și împrumuturi", a explicat Dan Nica.

În acest context, europarlamentarul își exprimă opoziția clară față de încercările recente de reducere a plafonului aferent politicii de coeziune, deoarece aceasta nu reprezintă o monedă de schimb pentru alte elemente componente ale planului de relansare.

Citit 10282 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Iunie 2020 11:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.