Modernizarea Spitalului Județean, virusată de pandemie
Foto: Marian Calestru

Modernizarea Spitalului Județean, virusată de pandemie
Spitalul trece prin ample lucrări de consolidare și modernizare
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

În 2018, unul dintre cele mai mari spitale din sud-estul României, cel din Galați, intra într-un amplu program cu finanțare europeană, menit să reducă la aproape jumătate consumul de energie al unității sanitare prin reabilitarea termică a clădirii, schimbarea instalației electrice, sanitare și a lifturilor. După un an și jumătate în care proiectul s-a desfășurat fără piedici notabile, pandemia provocată de noul coronavirus a îngreunat și chiar stopat lucrările de modernizare.

Acum mai bine de jumătate de secol, în vecinătatea orașului Galați începea să funcționeze cel mai mare combinat siderurgic din țară și unul dintre cele mai importante din lume, la vremea respectivă. În 1972, în jur de 50.000 de persoane lucrau deja în Combinatul Siderurgic Galați sau în unitățile industriale învecinate. Un studiu al vremii arăta că două treimi din populația activă a orașului lucra pe imensa platformă industrială, care ajunsese că concureze, ca întindere, cu orașul Galați.

Ceea ce nu se spunea în epocă era costul în vieți omenești care a trebuit plătit pentru ca un asemenea colos să poată funcționa după planurile impuse de regimul comunist. Oficial, în jumătate de secol, peste 300 de oameni și-au pierdut viața în Combinat, în accidente de muncă, în special din cauza condițiilor precare de lucru. Neoficial, numărul victimelor ar putea fi însă simțitor mai mare, având în vedere secretomania autorităților comuniste atunci când venea vorba de astfel de tragedii. Bineînțeles, industrializarea forțată și grăbită a făcut ca numărul angajaților răniți în accidente de muncă să fie și mai mare.

Acesta este contextul în care a fost înființat, în 1972, Spitalul Județean Unificat nr. 1 Galați. Construcția în care unitatea medicală urma să funcționeze număra nouă etaje și alte trei niveluri sub pământ. Clădirea a fost ridicată și compartimentată după modelul spitalelor engleze ale vremii, iar la exterior a fost acoperită cu cărămidă roșie.

Doar că, asemenea întregului sistem medical românesc, ceea ce odată a fost nou nu a reușit să țină pasul cu timpul și să se adapteze noilor standarde. Fără a beneficia de lucrări periodice de modernizare și consolidare, spitalul masiv din Galați, unul dintre cele mai mari din sud-estul țării, ajunsese în 2018 un imens complex energofag. Și clădirea, cândva foarte solidă, a fost afectată de cele cinci decenii de activitate neîntreruptă.

Peste 40 de milioane de lei pentru eficientizarea energetică

În consecință, în 2018, anunțul intrării spitalului într-o serie de lucrări complexe de consolidare și creștere a eficienței energetice a fost salutat de unitatea medicală. Cel mai important proiect cu fonduri europene desfășurat în prezent la Spitalul Clinic Județean de Urgență Galați urmărește reducerea cu 45 la sută a consumului energetic al unității sanitare. Având o capacitate de 1.200 de paturi, spitalul consumă, în fiecare an, peste 5,5 milioane de kilowați-oră de energie primară, ceea ce îl plasează în clasa energetică B. După ce investiția de creștere a eficienței energetice va fi gata, consumul estimat va fi undeva la 3,1 milioane de kilowați-oră pe an, corespunzător clasei energetice A.

Autoritatea care a depus și a câștigat proiectul de finanțare este Consiliul Județean (CJ) Galați, instituție în subordinea căreia se află Spitalul Județean. Suma primită este de 40.653.685 de lei și reprezintă finanțare europeană nerambursabilă, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 3 - Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiţii 3.1 - Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, şi în sectorul locuinţelor, Operaţiunea B - Clădiri Publice.

”În momentul în care am identificat acest program de eficiență energetică, din fonduri europene, ne-am pliat pe el și, văzând necesarul și necesitățile Spitalului Județean Galați, sincer, ne-a venit ca o mănușă. Fondurile europene reprezintă cei mai ieftini bani pe care îi poate atrage o autoritate locală și nu numai. Dacă ar fi trebuit făcută din bugetul propriu al Consiliului Județean, investiția de eficiență energetică poate că nu ar fi fost realizată”, a declarat Costel Fotea, președintele CJ Galați.

Clădirea spitalului, îmbrăcată în plăci de compozit

În primul rând, proiectul presupune schimbarea conductelor de fluide medicale și menajere. Ca reper, toate aceste conducte, pe verticală și pe orizontală, au o lungime de aproximativ 50 de kilometri. E ca și cum ai întinde o conductă de la Galați la Târgu Bujor. Tot în cadrul proiectului, este înlocuită întreaga instalație electrică a spitalului, precum și toate geamurile și tâmplăria ferestrelor, acolo unde acestea nu au fost deja înlocuite.

De asemenea, și lifturile urmează să fie schimbate. Unele dintre lifturile actuale funcționează încă de acum cinci decenii și nu mai corespund standardelor din prezent, nici din punct de vedere al normelor de siguranță, dar nici din cel al consumului energetic și al confortului.

Partea cea mai vizibilă a investiției este reprezentată de placarea pereților exteriori ai spitalului, ai Ambulatoriului și ai clădirii în care funcționează Urgențele cu plăci de compozit aplicate peste un strat de vată minerală.

Pe acoperișul spitalului au fost montate trei straturi izolatoare cu o grosime totală de 35 de centimetri. Tot pe acoperiș urmează să fie instalate panouri fotovoltaice pentru încălzirea apei, dar și câteva centrale eoliene de mici dimensiuni, pentru producerea de curent electric din surse regenerabile.

Proiectul presupune și dotarea sălilor de operație cu instalații moderne de climatizare și sterilizare a aerului.

”Eficientizarea energetică va rezolva foarte multe din problemele existente, deoarece spitalul are 50 de ani, instalația electrică este învechită, la fel și instalația sanitară. Conductele erau și ele vechi și se spărgeau foarte des, iar apa menajeră ajungea în subsolul spitalului, ceea ce era un focar de infecție. În al doilea rând, am văzut ce nenorociri se pot întâmpla din cauza instalațiilor electrice vechi și neconforme”, a adăugat Costel Fotea.

În paralel cu eficientizarea energetică, în Spitalul Județean Galați este în desfășurare, tot din 2018, și o investiție de consolidare a clădirii, despre care președintele CJ Galați spune că este cel mai complex proiect, din punct de vedere tehnic, pe care instituția pe care o conduce îl derulează, în momentul de față. Pentru consolidarea spitalului, CJ Galați a primit de la Compania Națională de Investiții suma de 29.133.937 de lei.

Pandemia a dat peste cap ritmul lucrărilor

Până în primăvara anului trecut, lucrările de eficientizare energetică și de consolidare a Spitalului Județean Galați au mers așa cum au fost planificate. De la o lună la alta, îmbrăcarea clădirii de nouă etaje în plăci de compozit prindea din ce în ce mai mult contur. Și pe interior lucrurile decurgeau în același ritm, potrivit autorităților județene din Galați. Odată cu izbucnirea crizei sanitare provocate de noul coronavirus, modificările impuse în funcționarea spitalului au frânat și lucrările de modernizare desfășurate aici. Inițial, termenul final pentru implementarea proiectului de creștere a eficienței energetice era 31 decembrie 2021. Luând însă în calcul întârzierile provocate de pandemie, data de finalizare a investiției va fi decalată cu cel puțin un an, posibil până în 2023. În prezent, proiectul este executat în proporție de aproximativ 30-40 la sută.

”Și înainte de izbucnirea pandemiei, în spital se lucra pe circuite separate. Muncitorii intrau pe scara de incendiu, prin spate, nu se intersectau cu bolnavii, cu cadrele medicale. Odată cu pandemia, a trebuit să facem trei circuite: unul pentru COVID-19, altul pentru bolnavii non-COVID-19 și pentru personalul medical, și un al treilea pentru echipele de muncitori, ceea ce a îngreunat atât activitatea medicală, cât și activitatea echipelor de lucrători.

Au fost secții în care nu am putut să facem front comun pentru că au apărut blocaje mari. Spre exemplu, în prezent, etajul 1 al Spitalului Județean este secție tampon COVID-19. Ar fi fost necesar să intrăm la etajul al 2-lea pentru consolidare și schimbarea conductelor. Dar, ca să urcăm la etajul al 2-lea, avem nevoie de primul etaj, pentru că există continuitatea conductelor, a magistralei principale. Acest lucru neputând fi făcut, nu am putut lucra la etajele superioare. Cu toate aceste impedimente, normal că termenul inițial stabilit pentru finalizarea lucrărilor va fi decalat. Până acum, am avut clemență din partea finanțatorilor, pentru că sunt niște circumstanțe forțate, nimeni nu se aștepta la așa ceva”, a mai explicat președintele CJ Galați.

Clădirea, susținută de 200 de piloni

La nivelul al treilea de la subsol, clădirea Spitalului Județean Galați este susținută de peste 200 de stâlpi care urcă până la o înălțime de 40 de metri. Fiecare latură a unui pilon măsoară 15 centimetri. În cadrul proiectului de consolidare a spitalului, de la bază și până la etajul al doilea sunt aplicate centuri de beton cu armătură pentru fiecare stâlp de susținere. De la nivelul al treilea în sus, pentru a nu adăuga greutate suplimentară în structura construcției, consolidarea este făcută cu rășini epoxidice și cu vată de sticlă. ”Prin metoda de consolidare cu rășină epoxidică, spitalul poate rezista unor cutremure foarte mari. Deși nu este atât de vizibilă din exterior, partea de consolidare a spitalului este cea mai grea lucrare, din punct de vedere tehnic, pe care o desfășurăm, în momentul de față”, a explicat președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.

Alături de clădirea principală a Spitalului Județean, și Policlinica unității este prinsă atât în  proiectul de consolidare, cât și în cel creștere a eficienței energetice.

Proiect pentru extinderea ambulatoriului

Spitalul Județean Galați tratează pacienți nu doar din județul nostru, ci și din Brăila, Tulcea sau Vrancea. În ultimii ani, ambulatoriul de specialitate al unității a devenit din ce în ce mai aglomerat. În prezent, clădirea în care funcționează cabinetele din ambulatoriu este modernizată și extinsă, printr-o investiție care se ridică la 2,5 milioane de euro, fonduri europene, bani atrași de Consiliul Județean Galați.

Clădirea este extinsă cu aproximativ 1.500 de metri pătrați, ceea ce va permite înființarea de noi cabinete medicale. Proiectul are în vedere și modernizarea cabinetelor medicale și dotarea lor cu aparatură medicală modernă. Datele valabile înainte de izbucnirea pandemiei arătau că între 13.000 și 14.000 de pacienți se tratau lunar în policlinica (ambulatoriul – n.red.) Spitalului Județean Galați.

În foto 1, galerie, clădirea spitalului, înainte de aplicarea plăcilor de compozit. Foto 7. Conductele vechi de jumătate de secol sunt înlocuite cu unele noi. Foto 9. Consolidarea unuia dintre piloni (Sursa, CJ Galați).

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Viața Liberă în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania: Closer to citizens”, un proiect Freedom House Romania, cofinanțat de Comisia Europeană/ DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

Citit 13459 ori Ultima modificare Luni, 01 Februarie 2021 13:36

13 comentarii

 • postat de Pacient, din păcate Luni, 15 Februarie 2021 05:59 5.13.148.*** Link la comentariu
  1
  10

  Schimbarea comportamentului cadrelor medicale. Intreti in ei. Cu buldozerul.
  Sunt fără empatie, fara omenie, fara pic de bun simt.

  Raportează
 • postat de Alexutz Joi, 04 Februarie 2021 16:16 5.2.205.*** Link la comentariu
  2
  15

  Facem frumos pe afara....ca inauntru scapa cine poate, are noroc, pile si bani.

  Raportează
 • postat de ss Duminică, 31 Ianuarie 2021 16:00 188.24.230.*** Link la comentariu
  3
  10

  Anveloparea presupune acoperirea unei fatade care a rezistat foarte bine decenii, dovada fiind peretele vestic al cladirii! Sa speram ca nu ramane doar o cosmetizare exterioara desi se baga la inaintare eficientizarea energetica....la ce energii negative sunt inauntru posibil ca asta sa reprezinte exact ultima problema! Sau se aplica, "afara e vopsit gardul, inauntru leopardul"?

  Raportează
 • postat de Laur Duminică, 31 Ianuarie 2021 12:15 83.136.47.*** Link la comentariu
  5
  37

  Zidurile ca zidurile... Dar ce facem cu partea umană? Aici este cel mai greu . Degeaba am fațade reabilitate termic,estetic etc . Când intri și te lovești de greutățile sistemului nu ți mai arde de realizările nu știu cui. Ce facem cu restul? Ce facem cu omenia? Empatia? Indiferența?Și asta o știm cu toții....

  Raportează
 • postat de Vociferor Duminică, 31 Ianuarie 2021 07:21 77.111.244.*** Link la comentariu
  7
  11

  Fațada aia ...ca la noi. Un rând mai sus, unul mai jos . Macar putina simetrie ca sa arate bine că de rezistat in timp.....

  Raportează
 • postat de paloma Duminică, 31 Ianuarie 2021 00:40 5.13.162.*** Link la comentariu
  9
  18

  Au intrat postacii de la psd, se vede !!!

  Raportează
 • postat de Aderin Sâmbătă, 30 Ianuarie 2021 20:07 109.166.139.*** Link la comentariu
  19
  33

  Fiți sinceri și spuneți cate bacterii nozocomiale se afla în pereții spitalului si că sunteți legați de mâini și de picioare și nu puteți face nimic.

  Raportează
 • postat de Galileo Sâmbătă, 30 Ianuarie 2021 10:33 5.13.130.*** Link la comentariu
  46
  38

  Nu sunt arhitect, dar din ce am vazut peste ocean si nu numai, inlocuirea caramizii aparente cu care era placat spitalul, este o idee marlaneasca, dand aspectul unei cladiri varuite, dar daca asa ramane, a ti stricat aspectul unui cladiri placute la vedre cu o improvizatie?..
  ,,Specialisti,, de doi lei, la fel cu cei ce augandit montarea liniilor de tramvai pe siderurgistilor, blocand doa cai de trafic, si asa putine, cheltuind milioane in plus , si ani de blocaj, AUTOBUZELE ELECTRICE E SOLUTIA MODERNA, NE POLUANTA SI CU MULT MAI IEFTINA.

  Raportează
 • postat de Ionel B. Sâmbătă, 30 Ianuarie 2021 10:06 5.13.171.*** Link la comentariu
  44
  54

  Mulțumim președintelui Consiliului Județean Galați, domnul Costel Fotea. Fără un asemenea om, rămâneam în întunecata epocă comunistă în care am fost ținuți până acum.
  Deși este de la PSD, dă dovadă de-o mare gândire liberală și mai ales socială având în vedere și păturile sociale defavorizate, oameni care nu își permit cel mai bun doctor "trenul de București", oameni care nu-și permit tratamente la clinici de renume.
  Mulți vor spune că este un laudațio ceea ce am scris aici. Da, este și ar fi bine să fie cât mai mulți oameni de acest fel care să facă lucruri bune și pentru gălățeanul de rând, cei care suntem neajutorați și care nu mai aveam nicio speranță.
  Sunteți liberi să dați dislike, dar să știți că mii de gălățeni beneficiază deja de investițiile în aparatură și renovări făcute de Consiliul Județean Galați care reprezintă de departe cea mai performantă instituție de administrație publică.
  Dacă am avea și un primar ca domnul Fotea, altfel ar fi stat lucrurile în Galați.

  Raportează
 • postat de Titi Sâmbătă, 30 Ianuarie 2021 09:32 62.231.94.*** Link la comentariu
  36
  36

  Despre instalatia de ventilatie si tratare aer ori climatizarea aerului nu se spun prea multe.
  Ii dau in sus si in jos cu eficientizarea energetica si schimbarea instalatiei electrice si cam atat.

  In continuare se vad aparatele vechi de aer conditionat (individuale),
  deci nu vor avea toti cei din spital aceleasi conditii si calitate a aerului.

  (Aceleasi proiecte si executii de lucrari marca *.*.*., si bani risipiti,
  bai daca tot ai bani si faci un lucru - fa-l ca lumea!
  ...
  Citat:
  "în cadrul proiectului, este înlocuită întreaga instalație electrică a spitalului, precum și toate geamurile și tâmplăria ferestrelor, acolo unde acestea nu au fost deja înlocuite.
  , și lifturile urmează să fie schimbate. ...i nu mai corespund....nici din cel al consumului energetic ....
  ...
  Partea cea mai vizibilă a investiției este reprezentată de placarea pereților exteriori ai spitalului, ai Ambulatoriului și ai clădirii în care funcționează Urgențele cu plăci de compozit aplicate peste un strat de vată minerală.
  ...
  Pe acoperișul spitalului au fost montate trei straturi izolatoare cu o grosime totală de 35 de centimetri. Tot pe acoperiș urmează să fie instalate panouri fotovoltaice pentru încălzirea apei, dar și câteva centrale eoliene de mici dimensiuni, pentru producerea de curent electric din surse regenerabile.
  ...
  Proiectul presupune și dotarea sălilor de operație cu instalații moderne de climatizare și sterilizare a aerului.
  ...
  ”Eficientizarea energetică va rezolva foarte multe din problemele existente, ..., instalația electrică este învechită, la fel și instalația sanitară.
  ..., am văzut ce nenorociri se pot întâmpla din cauza instalațiilor electrice vechi și neconforme”, a adăugat Costel Fotea.
  În paralel cu eficientizarea energetică, ...etc."

  Raportează
 • postat de Moustache Sâmbătă, 30 Ianuarie 2021 09:19 82.145.211.*** Link la comentariu
  39
  25

  Distinse domn Basalic Remus, atunci când s-a inceput construcția combinatului respectiv anul 1961, coroborat și cu celelalte obiective industriale, se prognoza un număr mai mare de cetățeni în oraș, cărora le trebuia asigurată asistența medicală. Deci construcția spitalului la care faceți referire nu a avut ca destinație principală ingrijirea celor care au suferit accidente de muncă, așa cum sugerați dumneavoastră. Și în altă ordine de idei vă mai spun, deși nu sunt un nostalgic al acelor vremuri, că sistemul sanitar actual, cu câteva excepții, este net inferior celui de până în anul 1989. Deci pe viitor vă recomand să vă documentați mai bine.

  Raportează
 • postat de paloma Sâmbătă, 30 Ianuarie 2021 00:55 5.13.162.*** Link la comentariu
  44
  45

  Pe din afara vopsit gardu', inauntru leopardu' !!!

  Raportează
 • postat de Nicu Sâmbătă, 30 Ianuarie 2021 00:36 82.79.132.*** Link la comentariu
  42
  44

  Cat adevar. "Partea cea mai vizibilă a investiției este reprezentată de placarea pereților exteriori ai spitalului, ai Ambulatoriului și ai clădirii în care funcționează Urgențele cu plăci de compozit aplicate peste un strat de vată minerală". Oare DE CE placarea peretilor nu s-a inceput cu partea de sud a cladirii (cfea spre Dunare) ??? Oare nu dadea bine la propaganda ? Sau "Reclama sufletul comertului ? Sau cel mai mult conteaza ce se vede, ce sare in ochi ? Pe strada Brailei sunt 2 panouri propagandiste care prezinta aceeasi lucrare (extindere UPU cu 2 termene de finalizare. Care este adevaratul termen de finalizare a lucrarii ?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.