O școală modernă cu bani UE, în locul unei ruine de 100 de ani
Foto: Marian Calestru

O școală modernă cu bani UE, în locul unei ruine de 100 de ani
Investiție de 1,8 milioane de euro pentru educație, la Tulucești
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

La 20 de kilometri de Galați, comuna Tulucești se mândrește cu statutul de campioană în județ la absorbția de fonduri europene prin multitudinea de proiecte dezvoltate la nivel local. Devenită recent și ”stațiune de interes local”, unitatea administrativ teritorială, formată din două sate, dezvoltă un nou proiect ambițios: o școală ultra-modernă, care va aduce învățământul din Tulucești la standarde identice cu cele din zona urbană.

Cel puțin opt proiecte finanțate cu fonduri europene, aplicate în ultimul deceniu, au schimbat drastic fața Tuluceștiului și a felului în care comuna cu peste 7.500 de locuitori este percepută. Implementate în zona de educație, cultură, sau infrastructură, proiectele finanțate cu fonduri europene nu doar au salvat, dar au adus un plus localității de frontieră, situate la un sfert de oră de mers cu mașina de la Galați. Tot mai mulți orășeni au întrevăzut în stabilirea în Tulucești o oportunitate, odată cu schimbarea la față a satului.

Cu toate că și la Tulucești, în ultimii ani, trendul a fost de scădere a natalității, venirea din străinătate a familiilor cu copii a mai stabilizat un pic declinul, la fel ca și stabilirea în Tulucești a familiilor care și-au construit case din dorința unui trai departe de agitația orașului.

Cum aceștia însă sunt în majoritate ”oameni cu posibilități” care își duc copiii la școală, la Galați, a rămas ca 286 de copii din satul Tulucești să împartă, în prezent, cele două corpuri ale școlii, unde învață în două schimburi. Ar fi împărțit trei clădiri, dar de 20 de ani, veterana, care ar fi avut acum un secol, nu mai era folosită.

”Corpul vechi de școală avea cam o sută de ani și de 20 de ani nu mai era folosit, fiind într-o stare avansată de degradare. Astfel, au rămas funcționale celelalte două corpuri de școală, care au fost construite în anii '60-'70 și pe care am reușit să le menținem și să le modernizăm, astfel încât copiii să studieze în condiții bune. Ei învață, totuși, în două schimburi și ne dorim ca odată cu ridicarea noului corp să învețe, toți, într-un singur schimb”, ne-a explicat Petrică Bratu, primarul comunei Tulucești.

Clădirea nouă va avea şi lift 

Construirea noii școli de la Tulucești devine astfel unul dintre cele mai ample proiecte derulate de comunitate, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Estimat la o valoare totală de 1,8 milioane de euro, proiectul vizează ridicarea unei clădiri cu două etaje. Elevii care vor învăța aici vor avea parte de clase cu mobilier modern, laboratoare complet echipate, un lift.

Lucrările sunt în plină desfășurare acum, fiind favorizate și de vremea, care le-a permis muncitorilor de la SOVIENS, firma care a câștigat licitația pentru ridicarea școlii, să muncească și pe timpul iernii pentru a completa mini-campusul format din școală, un teren nou de sport și o sală de sport la fel de modernă.

”Dacă vremea va ține cu noi și nu vor apărea alte probleme, sperăm ca până pe 30 septembrie să fie finalizate lucrările și copiii să meargă, în anul școlar 2021-2022, și în noua școală. Și poate, în timp, copiii care învață la Galați sau cei care vor merge la școală în anii ce vin, vor alege noua școală din Tulucești”, a declarat primarul Petrică Bratu.

Proiectul noii școli se adaugă astfel unei serii de alte proiecte derulate prin absorbția de fonduri europene menite să permită un acces mai facil la educație și cultură în Tulucești. De menționat sunt dotarea comunei cu tehnologii moderne de acces la educaţie prin Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România - Republica Moldova 2014-2020, valoarea investiției aferentă Tuluceștiului fiind de aproape 290.000 de euro, o grădiniță în satul Șivița, finanțată cu peste 1.500.000 de lei, fonduri europene accesate prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), dar și dotarea Căminului Cultural din Șivița cu sistem de sonorizare performant, prin Grupul de Acţiune Locală „Eremia Grigorescu”.

Foto, de Petrică Bratu și Marian Calestru


Acest articol a fost publicat pe
PressHub.ro și Viața Liberă în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania: Closer to citizens”,
un proiect Freedom House Romania, cofinanțat de Comisia Europeană/ DG Regio.

Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

Citit 15227 ori Ultima modificare Sâmbătă, 20 Februarie 2021 11:53

5 comentarii

 • postat de MIHAILIUC BENONE
  Miercuri, 03 Martie 2021 09:20
  86.126.92.***
  BRAVO DOMNULE PRIMAR. AR TREBUI SI ALTI PRIMARI SA VA URMEZE EXEMPLUL PE CARE LA-TI DAT CELOR DIN COMUNITATEA TULUCESTI.
  1
  5
  Raportează
 • Marți, 23 Februarie 2021 19:14
  213.233.88.***
  @Petrica din Costi ? ai pus punctul pe "i", frate. Vanatori si Costi arata ca doua comune cel mult medii, aflate la 50-60 km de oras. Am fost recent la Scanteiesti, un sat uitat de lume (fosta comuna, insa a facut rocada administrativa cu Fantanele, din motive de Ghiorghe Bute) si pana si acolo drumurile arata mai bine decat in Vanatori! Nu mai zic de bataia de joc cu presiunea apei de la retea si cate alte mizeri...
  0
  8
  Raportează
 • Marți, 23 Februarie 2021 16:41
  89.137.224.***
  Domnule Cetățean, cu tot respectul pentru opinia dumneavoastră, v-aș ruga să faceți totuși următorul exercițiu de imaginație : un copil care are o deficiență locomotorie ar putea ajunge mai repede in clasa lui de la etaj, pe scări ori cu liftul? Dar diverse piese de mobilier ce trebuiesc mutate/urcate la etaj, pot fi transportate mai ușor cu liftul? Poate liftul este sau nu folosit ocazional, nu putem anticipa...
  Ceea ce știm concret este că școala aceasta este o mare realizare pentru întreaga comunitate, iar niciun detaliu de construcție nu este inutil, dacă este să gândim practic si in acord cu necesitățile reale.
  De ce este mai ușor să gasim "nod în papură" chiar si atunci cand nu este cazul.
  5
  9
  Raportează
 • postat de Petrică din Costi
  Sâmbătă, 20 Februarie 2021 18:09
  86.124.206.***
  Primarul comunei Tulucesti ar putea să-l instruiască pe cel din Vânători cum să implementeze diferite proiecte de dezvoltare / modernizare în cele trei sate componente, care au rămas cu mult în urmă in ceea ce priveste asfaltarea drumurilor, rețeaua de canalizare, iluminat public, salubrizare sau chiar rețeaua de apă potabilă?
  Deși satul Costi este cel mai apropiat municipiului Galați, infrastructura enumerata mai sus este doar un vis îndepărtat pentru plătitorii de taxe si impozite de aici.
  0
  11
  Raportează
 • postat de Cetatean
  Vineri, 19 Februarie 2021 08:56
  84.117.41.***
  Nu este destul ca marea majoritate a elevilor au o viata sedentara
  pt ca nu se despart de telefoane, tablete, laptopuri si alte dispozitive
  care le pun viata in pericol, acum le punem si lift la scoala, de parca
  scoala ar avea 56 de etaje.
  O sa spuneti ca este pentru dascali, de parca dascalii sunt mai departe...
  19
  18
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.