Licitația pentru noul pod de la Cosmești, anulată. Acuzații grave și contestații
Foto: Marian Calestru

Licitația pentru noul pod de la Cosmești, anulată. Acuzații grave și contestații
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), licitația pentru proiectarea și construcția unui pod nou peste Siret, la Cosmești, în județul Galați, a fost anulată de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), la finele lunii trecute. Compania susține că "ofertantul câștigător, asocierea Operes - Cosedil Spa, a refuzat semnarea contractului" pentru această investiție finanțată din fonduri europene. Firma Operes, cu sediul în Italia, a depus o contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), acuzând "vicii multiple ale acordului contractual trimis spre semnare". Și cere suspendarea deciziei de anulare a procedurii.

Paradoxal, anularea procedurii vine după ce, așa cum ați putut citi în "Viața liberă", pe 18 martie 2021, CNAIR a anunțat desemnarea câștigătorului acestui contract care va fi finanțat din fonduri europene. Este vorba despre asocierea Operes - Cosedil Spa, care a depus singura ofertă în cadrul licitaţiei şi a fost declarată câştigătoare, cu preţul de 112.987.773 de lei fără TVA, criteriul de atribuire fiind "cel mai bun raport calitate - preț".

Motivele anulării sunt explicate în portalul achizițiilor publice: "Abateri grave de la prevederile legislative afectează încheierea contractului. Procedura de atribuire a fost anulată în conformitate cu prevederile art. 212 alin. (1) lit c) din Legea nr. 98/2016 cu modificările și completările ulterioare, conform cărora: «Autoritatea contractantă are obligația de a anula aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de achiziție publică [......] dacă este imposibilă încheierea contractului», deoarece ofertantul câștigător, asocierea Operes - Cosedil Spa, a refuzat semnarea contractului".

Contestație

Anunțul anulării procedurii a fost făcut pe 28 mai, iar pe 31 mai, firma Operes SRL, în nume propriu și în numele asocierii din care face parte, a formulat o contestație la CNSC. În document, Operes arată că nu a refuzat în mod nejustificat semnarea contractului, având în vedere intenția și dorința fermă de a semna, manifestată și în scris, și acuză "vicii multiple ale acordului contractual trimis spre semnare". Operes solicită "anularea actelor vătămătoare emise de CNAIR", dar și suspendarea procedurii de atribuire, justificând că "nu poate fi obligată să semneze un acord contractual nelegal". De asemenea, a cerut și suspendarea executării deciziei CNAIR de anulare a procedurii de atribuire.

Ce promitea CNAIR

Localnicilor din Cosmești li se promite acest pod încă din decembrie 2012! "Investiția constă în realizarea unui pod rutier nou peste râul Siret și a unui pasaj peste calea ferată, pe un traseu diferit decât cel actual, amplasat pe DN 24, Tișița - Tecuci - Bârlad - Vaslui - Crasna - Iași, în comuna Cosmești, județul Galați, fiind o variantă de ocolire a localității Cosmești. De asemenea, acest proiect prevede amenajarea unui pasaj peste calea ferată Mărășești - Tecuci și construcția a 5,6 km de drum nou, cu o viteză de proiectare de 80 km/h", preciza CNAIR, în comunicatul de presă prin care anunţa câştigătorul contractului. Potrivit companiei, în cadrul proiectului erau prevăzute și lucrări de reparații ale podului existent, în vederea desfășurării traficului în condiții de siguranță, în timpul execuției podului nou. "După darea în circulație a podului nou, partea carosabilă a podului existent va fi dezafectată, acesta urmând să rămână funcțional doar pentru calea ferată", sublinia CNAIR.

                     Acest articol a fost publicat pe

PressHub.ro și Viața Liberă în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania: Closer to citizens”,

un proiect Freedom House Romania, cofinanțat de Comisia Europeană/ DG Regio.

Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii

și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

Citit 12542 ori Ultima modificare Luni, 28 Iunie 2021 20:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.