Plan de măsuri european pentru stoparea creșterii prețurilor la energie

Plan de măsuri european pentru stoparea creșterii prețurilor la energie
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

În urma solicitărilor mai multor state, printre care și România, Comisia Europeană a prezentat o recomandare de măsuri, care să permită tuturor țărilor afectate din cadrul Uniunii Europene (UE) să intervină rapid la nivel național pentru soluționarea crizei prețurilor la energie.

Inițiativa executivului european vine inclusiv în urma unui set de propuneri înaintat președintei Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, de Grupul S&D din Parlamentul European, a arătat europarlamentarul gălățean Dan Nica. "În România, situația este dramatică și trebuie intervenit rapid pentru a stopa această criză. Conform datelor Comisiei, 20 la sută dintre români se află în imposibilitatea de a-și încălzi locuința. Deși Comisia nu a venit cu o măsură concretă finanțată la nivel european pentru a interveni urgent în situația de criză, propune un set de măsuri posibile ce pot fi aplicate de Guvernul României pentru a stopa criza uriașă a prețurilor", a explicat eurodeputatul PSD.

Printre solicitările avansate anterior de delegația S&D din Parlamentul European și care se regăsesc în recomandările Comisiei se numără propunerea de eliminare a taxelor nejustificate pe energie și adoptarea unor măsuri specifice pentru protejarea cetățenilor vulnerabili, dar și a IMM-urilor, o formulă comună pentru achiziționarea de gaze naturale la nivelul UE, precum și un plan de prevenire a speculațiilor pe piața europeană a carbonului.

Astfel, Dan Nica reamintește că legislația Uniunii Europene permite statelor membre să intervină, în situații excepționale si cu condiții stricte, în stabilirea prețurilor pentru furnizarea de energie electrică pentru consumatorii vulnerabili. Printre alte măsuri, statele membre pot să ia în considerare și scoaterea schemelor de sprijin pentru regenerabile în afara facturii energiei electrice.

Europarlamentarul social-democrat susține, totodată, că majorarea prețurilor la gaz și electricitate are repercusiuni grave și asupra industriei și a IMM-urilor, acestea riscând să intre în faliment, și duce la o creștere semnificativă a prețurilor la produsele alimentare și serviciile de transport. De aceea, printre recomandările Comisiei către state a fost și aceea de a-și îndrepta atenția către reduceri de taxe și impozite, precum și către un tarif redus la furnizarea de gaze naturale, energie electrică sau termoficare. Sprijinirea industriei și a IMM-urilor pentru a face față crizei se poate realiza în deplină conformitate cu legislația privind ajutorul de stat.

Citit 3233 ori Ultima modificare Joi, 14 Octombrie 2021 10:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.