”Nu putem accepta ca familiile să aleagă între plata facturilor și alimente”

”Nu putem accepta ca familiile să aleagă între plata facturilor și alimente”
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Crizele multiple cu care Uniunea Europeană s-a confruntat în ultimii ani – pandemia Covid, criza energetică, războiul din Ucraina etc. – au făcut ca ”principiul unei Europe mai sociale și mai inclusive să fie mai actual ca niciodată”, a susținut președinta Grupului Social–Democrat (S&D) din Parlamentul European, Iratxe Garcia Perez, în cadrul unor declarații de presă susținute alături de europarlamentarii Dan Nica și Mihai Tudose, în marja sesiunii plenare, din perioada 6–9 iunie, de la Strasbourg, a legislativului comunitar.

Iratxe Garcia Perez a precizat că vizita din România, la Isaccea și Galați, din luna aprilie a.c., când a vizitat taberele de refugiați ucraineni ce au fugit din calea invaziei rusești, a ajutat-o să înțeleagă mai bine noua realitate europeană.

”A fost o oportunitate pentru mine pentru a înțelege mai bine realitatea din România, realitatea războiului, realitatea economică și socială din regiune, să știm cum ne afectează războiul în viața de toate zilele”, a arătat președinta Grupului S&D. Iratxe Garcia Perez a reafirmat faptul că ”România a fost și este un exemplu de solidaritate” și a făcut ”lucruri excepționale, ca țară, pentru ajutorarea celor afectați de război”.

De asemenea, președinta S&D a ținut să aprecieze și eforturile făcute pentru diminuarea impactului actualului mediu economic și social la nivelul cetățenilor.

”Din acest motiv voi insista pentru un obiectiv important pentru România, respectiv, despre cum putem contribui la planul de redresare (PNRR) cu anumite acțiuni pe care Guvernul le poate întreprinde. Infrastructura de transport, de exemplu, știm foarte bine cât de importantă este pentru țara dumneavoastră în acest moment”, a arătat Iratxe Garcia Perez.

În acest context, zona Galați–Brăila se află în centrul unor importante proiecte de infrastructură, au amintit europarlamentarii Dan Nica și Mihai Tudose, fie că e vorba de domeniul rutier (Podul peste Dunăre, drumuri expres), feroviar (linia cu ecartament larg) sau portuar (terminale multimodale).

Acestea sunt menite să asigure o mai bună conectivitate cu restul țării, cu impact inclusiv în depășirea unor disparități regionale și dezvoltarea mediului de afaceri.

Bătălia pentru Schengen

Președinta Grupului S&D a ținut să reamintească faptul că este o susținătoare activă a includerii cât mai rapide a României în Spațiul Schengen. ”După vizita în țara dumneavoastră, primul meu discurs în Parlamentul European a fost în această direcție. Este total de neînțeles de ce nu sunteți în Spațiul Schengen, când deja ați îndeplinit toate criteriile! Nu putem admite o asemenea situație. Și vom continua să luptăm pentru asta, pentru că vorbim de o situație de neacceptat! Și voi aborda această chestiune și în discuțiile cu reprezentanții Comisiei Europene. Puteți fi siguri că vom continua în această direcție!”, a declarat Iratxe Garcia Perez.

Noua realitate a războiului

Președinta Grupului S&D din Parlamentul European a ținut să sublinieze că politicile europene, dincolo de obiectivele care au fost stabilite la un moment dat (precum cele de mediu, energie, de exemplu – n.r.), trebuie ajustate în funcție de noua realitate cu care spațiul comunitar se confruntă în prezent.

”Acest război (din Ucraina – n.r.) are puternice consecințe economie și sociale profunde în UE, cu familiile devenite vulnerabile, cu întreprinderile noastre și este necesar să le ajutăm.

Ce se întâmplă cu inflația, ce se întâmplă cu criza energetică – sunt o mulțime de familii care trebuie să aleagă între plata facturilor și plata pentru mâncare. În Europa noastră nu putem accepta o asemenea situație!

Dimensiunea socială este esențială pentru noi și vom lucra împreună pentru a avea o șansă de îmbunătățire a politicilor europene. Știu că Guvernul României lucrează foarte intens în această direcție – sunt multe dificultăți de depășit, ca și în alte țări, desigur – și trebuie să fim uniți, avem nevoie de solidaritate și vom acționa în această direcție”, a explicat Iratxe Garcia Perez.

NOTĂ: Acest articol a fost realizat în cursul unei vizite de documentare la Parlamentul European, la invitația adresată de Grupul Social Democrat din cadrul acestui for, prin intermediul europarlamentarului gălățean Dan Nica.

Citit 7886 ori Ultima modificare Marți, 14 Iunie 2022 10:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.