Ce proiecte va depune Galațiul pentru finanțare europeană regională

Ce proiecte va depune Galațiul pentru finanțare europeană regională
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Primele ghiduri pentru depunerea de proiecte pe Programul Regional (Regio) Sud-Est 2021-2027, prin care vor fi puse la dispoziția beneficiarilor 1,48 miliarde de euro, vor fi lansate în luna ianuarie 2023, după ce, în decembrie a.c., documentele vor fi supuse dezbaterii publice de către ADR Sud-Est.

Regio Sud-Est a fost lansat marți, 22 noiembrie, și se adresează județelor Galați, Brăila, Tulcea, Vrancea, Buzău și Constanța. Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Est are, în premieră, rolul de Autoritate de Management pentru acest program, ca parte a procesului de descentralizare în ceea ce privește gestionarea fondurilor europene.

Un rol important în alocarea banilor pe județe și fixarea unor direcții de investiții îl va avea Comitetul de Monitorizare al Regio Sud-Est, din care vor face parte reprezentanții administrației publice din județele implicate (precum CJ Galați sau Primăria Galați), dar și reprezentanți ai societății civile (precum Patronatul IMM-urilor Galați și Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați).

Mesajul Comisiei Europene

Un mesaj al Comisiei Europene pentru cei implicați în Regio Sud-Est a fost transmis de Krzysztof Kasprzyk, din cadrul Direcției Generale Politică Regională & Urbană. Acesta nu s-a ferit să caracterizeze lansarea Regio Sud-Est drept "un moment istoric", din perspectiva faptului că este pentru prima dată când, în România, banii europeni sunt gestionați la nivel local, "cât mai aproape de necesitățile cetățenilor și la nivelul la care se pot stabili cel mai bine prioritățile de investiții".

Comisia a avut trei sfaturi pentru județele din Regiunea Sud-Est: "Gândiți în perspectivă!" - folosirea banilor europeni nu trebuie să fie un scop în sine, ci un instrument de dezvoltare pe termen lung; "Gândiți simplu!" - proceduri corecte, ușor de înțeles și de aplicat sunt esențiale pentru a evita "îngroparea" în birocrație a proiectelor; "Aprofundați descentralizarea la nivelul regiunii!" - atragerea în proiecte a comunităților locale și spiritul gândirii colective duc la cele mai bune soluții de dezvoltare echitabilă și echilibrată la nivelul regiunii.

Primii pași în implementare

Primii pași în implementarea Regio Sud-Est au fost făcuți încă din această săptămână, odată cu începerea, în Comitetul de Monitorizare, a dezbaterilor privind criteriile de selecție ce vor sta la baza lansării în consultare publică a primelor ghiduri dedicate solicitanților de finanțare.

"Primele ghiduri pe care noi le vom lansa în prima parte a lunii ianuarie - pentru că în luna decembrie vom avea procesul de consultare publică - vor fi următoarele: proiecte de investiții în infrastructură, în eficiență energetică - clădiri publice și clădiri rezidențiale, mobilitate urbană, drumuri județene și perdelele forestiere. În total, în această etapă vorbim de fonduri de aproximativ 400 milioane de euro, din totalul de 1,48 miliarde de euro, alocat pe regiune", a declarat pentru "Viața liberă" Luminița Mihailov, directorul general al ADR Sud-Est.

În acest context, s-a amintit că platforma electronică - MySMIS - dedicată depunerii proiectelor europene va lua o formă mai prietenoasă cu beneficiarii și ar urma să fie gata în perioada martie - aprilie, când vor putea fi depuse și primele cereri de finanțare.

Din luna februarie, pe Regio Sud-Est vor fi luate în discuție proiectele adresate mediului privat, ghidurile adresate acestuia urmând să fie analizate, pe partea tehnică, inclusiv la nivelul Consiliului Concurenței.

"În primăvară, mai avem în calendar să discutăm cu colegii din administrația locală și celelalte ghiduri, cum ar fi cele pe zona de risc seismic - în paralel cu zona de eficiență energetică este o operațiune strategică, dar și pe zona de biodiversitate. Până în vară avem în program să discutăm și despre proiectele pe partea de strategii integrate de dezvoltare urbană. Practic, în 2023 ne propunem să lansăm toate ghidurile de finanțare", a explicat directorul general ADR Sud-Est.

Cum se vor împărți banii

În baza regulilor convenite la nivelul Comitetului de Monitorizarea Regio Sud-Est, cele 1,48 miliarde de euro se vor împărți între cele șase județe, urmând să se țină cont de indicatori precum populația, gradul de dezvoltare a localităților, specificul strategiilor de dezvoltare etc. În prima etapă se vor face o serie de prealocări de fonduri, valabile pe o durată limitată de timp (cel mai probabil, un an - n.r.), timp în care județele vor trebui să depună proiecte. Dacă sumele respective nu se acoperă, se va trece la pasul următor, în care sumele neutilizate vor fi realocate pe bază de competiție de proiecte.

Dacă vor fi situații în care se va ajunge la pasul doi rămâne de văzut. Cert este că, în cazul județului Galați, de exemplu, este deja pregătit un portofoliu de proiecte pentru a fi depuse spre finanțare.

"În primul rând, țin să apreciez faptul că nu mai trebuie să tot mergem la București și totul se discută la nivel de regiune și la ADR Sud-Est (care are sediul la Brăila - n.r.) și astfel se reduce birocrația. CJ Galați, dar și UAT-urile din județ au un portofoliu de proiecte cu o valoare chiar mai mare decât sumele estimative ce vor fi disponibile pe fiecare axă de investiții. De exemplu, avem deja făcute studiile de fezabilitate pentru modernizarea a noi drumuri județene, dar avem proiecte și pe partea de eficiență energetică, precum cele pentru Spitalul sau Policlinica din Tecuci. Galațiul este pregătit pentru toate axele de finanțare, urmează să stabilim în consiliul director care vor fi prioritățile și, desigur, vom căuta și alte surse de finanțare, complementare programului Regio", ne-a declarat președintele Consiliului Județean (CJ) Galați, Costel Fotea.

La rândul său, primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, a declarat: "Acest program este cu adevărat primul pas făcut la nivel regional spre descentralizare. Dar am o mică îngrijorare, sper ca interesele fiecărui UAT în parte să nu pericliteze per ansamblu atragerea de fonduri europene. Sper să fim solidari și să găsim un sistem transparent, logic și ușor de înțeles de către toată lumea în alocarea fondurilor. În ceea ce privește Galațiul, avem proiecte importante pe mobilitate urbană, acolo unde urmează să facem depoul de tramvaie și restul infrastructurii de transport din municipiu; un alt proiect major, destul de complex, este Faleza Dunării, unde vom veni cu o abordare pe mai multe axe de finanțare; de asemenea, mai pregătim un proiect de regenerare urbană pentru zona văii Țiglina, actualmente Parcul Coposu".

Prin precedentul Program Operațional Regional 2014-2020, în județul Galați s-au realizat proiecte precum cele de reabilitare a unor spitale, a unor centre sociale sau unități de învățământ, modernizări ale rețelei de drumuri județene și artere rutiere importante din municipii, anvelopări de blocuri, s-a îmbunătățit gestionarea deșeurilor etc. Nu în ultimul rând, un număr însemnat de companii locale au primit sprijin pentru dezvoltarea afacerilor.

Programul Regional Sud-Est 2021-2027, cu o alocare totală de 1,48 miliarde de euro, este organizat în șapte axe prioritare:

Prioritatea 1 - O regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice - 363,189 milioane de euro (24 la sută)

Prioritatea 2 - O regiune cu localități prietenoase cu mediul și rezilientă la riscuri - 360,365 milioane de euro (24 la sută)

Prioritatea 3 - O regiune cu emisii de carbon reduse - 200,377 milioane de euro (14 la sută)

Prioritatea 4 - O regiune accesibilă - 236,038 milioane de euro (16 la sută)

Prioritatea 5 - O regiune educată - 88,998 milioane de euro (6 la sută)

Prioritatea 6 - O regiune atractivă - 177,046 milioane de euro (12 la sută)

Prioritatea 7 - Asistență tehnică - 62,76 milioane de euro (4 la sută)

Citit 8523 ori Ultima modificare Vineri, 25 Noiembrie 2022 12:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.