15 milioane de lei pentru patru investiții europene la Galaţi

15 milioane de lei pentru patru investiții europene la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Contractarea de la Ministerul Finanțelor a unui împrumut din venituri din privatizare, în valoare de 15 milioane de lei, va fi supusă aprobării aleșilor locali convocați joi, 27 iulie 2023, în ședință ordinară.

Banii ar urma să fie destinați finanțării a patru obiective de investiții. Este vorba despre proiectele europene: ”Punerea în valoare a sitului Tirighina-Barboși”, ”Centrul de recreere pentru persoane vârstnice «Tinerețe fără bătrânețe»”, ”Reabilitarea și eficientizarea energetică a Colegiului Național «Alexandru Ioan Cuza»” și ”Reabilitarea și eficientizarea energetică a Liceului cu Program Sportiv”.

O finanțare rambursabilă internă în valoare de 15.000.000 de lei ar urma să fie contractată de Primăria municipiului Galați dacă aleșii locali vor fi de acord.

Conform documentelor ajunse la comisiile Consiliului Local, termenul de tragere a creditului propus este 31 decembrie 2023, iar rambursarea se va efectua în cinci ani, fără perioadă de grație. Din bugetul local al municipiului Galați se va asigura integral plata serviciului anual al datoriei publice locale aferent împrumutului. În ceea ce privește termenul de plată și dobânda trimestrială, costurile ar urma să fie ROBOR 3M + marjă (1,5 la sută).

Acest credit este exceptat de la limita de îndatorare prevăzută de articolul 61 din Legea 273/2006, se arată în documente. Și asta deoarece contractarea lui se face „în conformitate cu prevederile art. 1 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 24/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare destinate acordării unor împrumuturi din Trezoreria Statului”. Respectivul act normativ prevede că unitățile administrativ-teritoriale pot solicita de la Ministerul Finanțelor, în cursul anului 2023, până cel târziu la data de 1 august 2023, contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 1.000.000 mii lei. Scopul este cât se poate de clar și de restrictiv: asigurarea cofinanțării proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană, inclusiv pentru finanțarea cheltuielilor neeligibile asociate.

Proiecte în întârziere

„Mai multe proiecte finanțate din fonduri externe nerambursabile, în mod special prin Programul Operațional Regional, înregistrează întârzieri ca urmare a lipsei de resurse financiare din bugetul local. Întârzierea proiectelor conduce la majorări și penalități de întârziere datorate operatorilor economici care execută lucrările sau furnizează bunurile prevăzute în proiecte, cu consecințe grave asupra activității și resurselor financiare ale acestora, în același timp. Efectuarea acestor plăți, în acest moment, nu poate fi realizată fără modificarea bazei legale, pentru asigurarea cofinanțării proiectelor și finanțării cheltuielilor neeligibile asociate proiectelor realizate din fonduri externe nerambursabile”. Așa explică Primăria, în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre, de ce este necesară contractarea finanțării rambursabile interne în valoare de 15 milioane de lei, de la Ministerul Finanțelor.

Împărțirea pe obiective de investiții

Primăria detaliază proiectele și valoarea cheltuielilor pentru care se solicită acest împrumut. Prima pe listă este ”Punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina-Barboși”, pentru care sunt necesare 5 milioane de lei. Urmează, cu o alocare de 4 milioane de lei, ”Centrul de recreere pentru persoane vârstnice «Tinerețe fără bătrânețe». Aceeași sumă este indicată și în dreptul proiectului ”Reabilitarea și eficientizarea energetică a Liceului cu Program Sportiv”. Iar 2 milioane de lei sunt necesare pentru a încheia lucrările pentru ”Reabilitarea și eficientizarea energetică a Colegiului Național «Alexandru Ioan Cuza»”.

Rămâne de văzut care va fi votul aleșilor. Merită reamintit că anul trecut a fost aprobată contractarea a două finanțări rambursabile interne: una în valoare de 150 de milioane de lei, pentru realizarea de investiții publice de interes local, și una în valoare de 50 de milioane de lei, pentru proiecte care beneficiază de fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană.

Citit 5593 ori Ultima modificare Marți, 25 Iulie 2023 23:23

2 comentarii

  • postat de Cristi
    Marți, 25 Iulie 2023 05:53
    5.13.218.***
    Cand nu sunt imprumuturi, sunt alte taxe si majorari. Hai PMG! Hai ca poti!
    0
    0
  • postat de Patria a postori
    Luni, 24 Iulie 2023 22:51
    109.166.139.***
    Pucheanu nu știe ce și cum sa mai facă să cheltuie cat mai mult ca sa ne îndatoreze pe noi cetățenii și mai mult și să vina cu dume de rahat ca sa ne mărească taxele și impozitele. Da prosti suntem că ne călărește fix Nimeni. Daca stam sa ne gândim bine, Florin P. e fix nimeni
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.