În 2005 și, mai ales, în 2007, umflat peste măsură, râul Tecucel – cu un nume care stârnește mai degrabă zâmbete decât fiori – a făcut prăpăd în municipiul Tecuci, care a fost inundat în proporție de 70%. Au fost afectate atunci 1.544 de gospodării, 13 obiective sociale, 2.240 de hectare de teren arabil, alte 1.500 de hectare amenajate cu lucrări de desecare, 150 de metri de cale ferată, un pod pe DN24 și mai multe străzi. Pe lângă pagubele materiale însemnate, în 2007 s-au pierdut și trei vieți omenești. Acum, după 16 ani, au început lucrările proiectului „Reducerea riscului la inundații al municipiului Tecuci”, cu o valoare totală de 217,5 milioane lei, finanțat din fonduri europene.
„Este un proiect așteptat atât de locuitorii din Tecuci, cât și de cei din comunele Buciumeni și Nicorești, și cred că și de autoritățile locale tecucene”, a declarat, marți, la Tecuci, Șerban Chihaia, directorul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad, în deschiderea conferinței de lansare oficială a proiectului derulat de această instituție. „Prin acest proiect se vor realiza regularizare a cursului de apă Tecucel, amplasarea unei acumulări de apă nepermanente pe Tecucel, plantarea de perdele forestiere și reabilitarea a două stații de pompare existente”, a continuat directorul ABA Prut-Bârlad.
Nu poți elimina niciodată complet inundațiile, dar le poți reduce riscul
„Greu, am ajuns și aici. Proiect promovat de acum șase ani, nu am reușit decât în această etapă să dăm ordinul de începere a lucrărilor. Aș zice că e cu atât mai important, cu cât, în ultimul deceniu, efectele schimbărilor climatice, prin înregistrarea de secete severe și inundații catastrofale, se văd zi de zi. Sunt lucrări necesare cu potențial semnificativ de producere a inundațiilor, cum este bazinul Tecucelului. Pentru adaptarea la schimbările climatice, sunt prevăzute în proiect și măsuri verzi – perdele forestiere, o acumulare nepermanentă pentru atenuarea viiturilor, cu un volum de circa 3,4 milioane de metri cubi, cu o tranșă de atenuare de 1,4 milioane mc. Aș mai spune că preocuparea ministerului în acest moment este de a asigura resursele financiare necesare pentru finalizarea lucrărilor începute, pentru ca cetățenii municipiului Tecuci și ai localităților limitrofe să fie puși în siguranță. Sigur că niciodată inundațiile nu le elimini total, dar poți reduce riscul. Aș solicita pe această cale reprezentanților Administrației Naționale Apele Române, precum și constructorului, proiectantului o mobilizare totală, să intrăm măcar de aici încolo în linie dreaptă pentru finalizarea cu succes a lucrărilor din cadrul acestui proiect”, a declarat Adriana Petcu, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
2007, un an pe care tecucenii nu-l vor uita foarte ușor
În calitate de director al Cancelariei Prefectului, dar și de tecucean, Ciprian Manea a salutat începerea acestui proiect. „Și eu, și dl prefect suntem tecuceni și știm ce s-a întâmplat în 2007. Au fost acele inundații care au afectat sever Tecuciul, casa bunicilor mei și a părinților a fost serios afectată, așa că este un moment important pentru Tecuci, îl salutăm și ne bucurăm că are loc această începere a lucrărilor de investiții pentru reducerea riscului la inundații, un obiectiv cu rol major în dezvoltarea județului Galați”, a spus reprezentantul Prefecturii.
Nu în ultimul rând, primarul Lucian Costin a spus că „2007 a fost un an pe care foarte mulți tecuceni nu-l vor uita foarte ușor, un an în care mare parte din orașul nostru a fost complet sub ape. Marea problemă a României o reprezintă astăzi nu fondurile europene, nu obținerea finanțărilor, ci implementarea lor. Pentru că avem așa mulți bani, inclusiv prin PNRR, încât ne este frică, nouă, autorităților locale în special, de cine va implementa atâtea proiecte. Iată că la acest proiect ne-a ajutat Dumnezeu și avem parte de o echipă de constructori extraordinari (Consitrans – n.red.). Sperăm să se mențină acest ritm până la final. Pe lângă acest dig de protecție, se vor reabilita și reechipa două stații de pompare pluviale care ne vor rezolva foarte multe probleme nouă, tecucenilor, pentru că, în ultimii ani, cantitatea de ape nu mai este cea pe care o știm noi în mod normal; plouă o dată la trei luni, dar plouă într-o oră cât pentru câteva săptămâni, iar canalizările nu mai fac față”, a încheiat edilul-șef tecucean.
(P)