Clădirea și toate instalațiile centralei termice de la Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Ap. Andrei” vor intra într-un amplu program de refacere și modernizare, o hotărâre în acest sens fiind aprobată luni, 15 ianuarie, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Județean (CJ) Galați.
În total, investiția se va ridica la peste 38,8 milioane de lei, finanțarea fiind asigurată inclusiv din fonduri europene, prin Programul Regional Sud-Est 2021-2027, în cadrul unei axe de finanțare special dedicată reabilitării energetice a clădirilor publice.
”La corpul principal al Spitalului Județean Galați am derulat de-a lungul timpului mai multe lucrări de reabilitare și modernizare, inclusiv pe partea tehnică – termie, climatizare, eficiență energetică. Prin noile investiții dorim să refacem și centrala termică a spitalului, pentru că, în prezent, acolo avem o centrală foarte veche, cu niște cazane foarte mari, care nu mai pot fi înlocuite. Mai mult, dorim să refacem și clădirea în care funcționează centrala termică, dar și să înlocuim rețelele care fac legătura între clădirile spitalului. De asemenea, dorim să instalăm și panouri solare pentru a avea un sistem mai prietenos cu mediul și la costuri de funcționare mai reduse”, ne-a declarat președintele CJ Galați, Costel Fotea.
Din valoarea totală a investițiilor, o componentă, de peste 28 de milioane de lei va fi asigurată din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Regional Sud-Est, la care se vor adăuga 360.000 de lei partea de cofinanțare eligibilă și o componentă de aproximativ 10,4 milioane de lei, cofinanțare neeligibilă, ce va fi asigurată din bugetul propriu al CJ Galați.
Printre obiectivele avute în vedere prin acest proiect se numără: îmbunătățirea eficienței energetice și consolidarea clădirii centralei termice; montarea a 200 de panouri solare ce vor deservi sistemul de încălzire al spitalului județean; înlocuirea integrală a rețelei de încălzire – conducte din tunelul tehnic ce face legătura dintre clădirea centralei termice și corpul principal al spitalului; instalarea de echipamente de producere apă caldă și apă caldă menajeră în sistem hibrid (pompe de căldură, cazane căldură etc.) integrate în sistem, pompe pentru circulația agentului termic de încălzire de înaltă eficiență energetică, sistem de monitorizare a punctului termic prin dispeceratul central integrat într-un sistem automatizat de tip SCADA.