Parlamentul European și-a exprimat îngrijorarea cu privire la viitorul industriei siderurgice europene, afectată de creșterea costurilor energiei, dar și de concurența neloială din partea unor producători din țări care nu respectă aceleași norme de mediu sau beneficiază de subvenții de stat ce distorsionează piața oțelului.
Subiectul a fost adus pe agenda Parlamentului European, pe 23 octombrie, în sesiunea plenară de la Strasbourg, în urma unei inițiative a europarlamentarilor din țări ce depind de industria siderurgică, printre aceștia numărându-se și eurodeputatul gălățean Dan Nica.
Vorbitorii au subliniat necesitatea unui plan cuprinzător de acțiune pentru oțel, încă din primele 100 de zile de funcționare a noii Comisii Europene, pentru a asigura viabilitatea industriei și au cerut acțiuni imediate pentru a proteja viitorul sectorului siderurgic european, abordând în același timp preocupările legate de politicile de mediu și menținerea competitivității.
Poziția Comisiei Europene (CE) a fost prezentată în deschiderea dezbaterilor de comisarul pentru egalitate, Helena Dalli, care a declarat că "o industrie a oțelului puternică și cu emisii scăzute de carbon este cheia pentru Europa și industriile sale". "În timp ce Europa rămâne un jucător-cheie în peisajul siderurgic global, dezbaterea de astăzi arată preocuparea noastră colectivă cu privire la statutul industriei siderurgice din UE", a adăugat ea.
Dalli a recunoscut că producția industrială de oțel a Europei a scăzut cu 20 la sută în ultimul deceniu, trecând de la un excedent comercial la un deficit de aproximativ 10 milioane de tone, Europa reprezentând în prezent doar 7 la sută din producția globală de oțel. "Trebuie să inversăm această tendință", a spus Dalli. "Pentru a face acest lucru, avem nevoie de investiții mari în noi proiecte de oțel curat. Oțelul curat ar trebui să fie punctul central pentru a permite Europei să recâștige un avantaj competitiv în peisajul siderurgic global în anii următori și trebuie să sprijinim aceste investiții la nivel intern".
Reacții în plenul PE
Pe de altă parte, pe parcursul dezbaterii, eurparlamentarii au subliniat că, deși CE admite că sectorul siderurgic se confruntă cu o criză majoră, există o discrepanță între declarațiile de susținere și eficiența măsurilor care s-au materializat până în prezent. Acest lucru a fost subliniat, în numele Grupului S&D din Parlamentul European, de europarlamentarul gălățean Dan Nica.
"Doamnă comisar, spuneați că fără oțel nimic n-ar fi posibil în economia europeană. Cu toate acestea, când mă duc la Galați, la combinatul siderurgic de acolo, trebuie să le explic celor 10.000 de oameni care depind de această industrie - care efectiv se străduiesc să supraviețuiască - de ce se află în această situație și de ce există această situație în toate combinatele de producere a oțelului din Uniunea Europeană!
Pe de o parte, admitem că avem prețuri prea mari la energie - prețuri la energie electrică și gaze care fluctuează de la simplu la dublu în cursul unui singur an, conform raportului Draghi, dar pe de altă parte finanțările europene de care spuneați - atât cele care ar ține de Comisia Europeană, cât și cele care aparțin Băncii Europene de Investiții - "sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârșire".
Pe de o parte, cerem decarbonizare, iar în UE suntem obligați să respectăm norme de mediu și să plătim taxe ce duc oțelul la un preț cu 15 la sută mai mare, dar pe de altă parte suntem inundați de importuri de oțel din țări din afara Uniunii Europene, care nu au niciun fel de respect pentru normele de mediu sau concurența loială! Atunci, cum putem vorbi de competitivitate în industria europeană și ce facem pentru respectarea locurilor de muncă ale acestor oameni?", a declarat, în cadrul dezbaterilor din Parlamentul European, eurodeputatul Dan Nica, care a cerut o coordonare mai eficientă atât între instituțiile europene, cât și în relația cu sindicatele și patronatele din industria siderurgică europeană, astfel încât decarbonizarea să nu însemne dezindustrializare și pierdere de locuri de muncă.
Comisarul european Helena Dalli a admis că este nevoie de o abordare industrială consolidată la nivelul UE și sprijinirea investițiilor și activității din sectorul siderurgic. În acest sens, ea s-a angajat să susțină apelul pentru energie la prețuri competitive și a declarat că UE trebuie să reacționeze mai rapid în fața importurilor ieftine rezultate din creșterea supracapacității globale subvenționate, care a pus presiune pe prețuri și a distorsionat piața oțelului.
Eurofer salută inițiativa eurodeputaților
Patronatele din cadrul Asociației Europene a Oțelului (Eurofer), din care face parte inclusiv Liberty Galați, au salutat recunoașterea de către Parlamentului European a condițiilor dramatice prin care trece industria siderurgică.
"Această dezbatere convocată de europarlamentari este esențială pentru creșterea gradului de conștientizare a provocărilor existențiale cu care ne confruntăm și pentru a propune soluții eficiente și cuprinzătoare de implementat rapid în cadrul unui Plan de acțiune al UE pentru oțel", a declarat Axel Eggert, director general al Eurofer. "Nu există timp de pierdut: excesul de capacitate globală distruge producția durabilă de oțel din UE, împreună cu locurile de muncă de calitate care susțin toate lanțurile noastre valorice de producție. Investițiile producătorilor de oțel europeni în producția de oțel curat sunt în pericol, la fel ca rezistența UE în lanțurile valorice de tehnologie curată, de la eolian la automobile. Ceea ce este în joc nu este doar oțelul sau industria siderurgică, ci însăși coloana vertebrală a economiei UE și mijloacele de trai ale oamenilor", a subliniat reprezentantul Eurofer.
Viitorul industriei siderurgice va fi unul dintre punctele principale care vor fi aduse în discuție și în audierea din Parlamentul European a viitorilor comisari europeni, a precizat eurodeputatul Dan Nica. Acesta a arătat că, în calitate de reprezentant al Grupului S&D din cadrul Comisiei ITRE a Parlamentului European, a avut deja o serie de consultări preliminare și cu comisarii desemnați din domenii precum Energie, Industrie și Tehnologie, Coeziune și Reforme, astfel încât un prim set de soluții privind competitivitatea industriei europene să se contureze încă din cursul audierilor ce vor avea loc în luna noiembrie, ca o formă de angajament în programul ce va fi prezentat de noua Comisie Europeană.