Siderurgia este "un punct absolut fundamental" pentru viitorul industriei europene, protejarea locurilor de muncă și asigurarea securității economice la nivel comunitar, a declarat Wopke Hoekstra, comisarul desemnat "Climă, Net-Zero și Creștere Curată", ca răspuns la o interpelare din partea eurodeputatului Dan Nica, în cadrul audierilor din Comisia ITRE a Parlamentului European.
Păstrarea competitivității industriei europene, în paralel cu atingerea obiectivelor cuprinse în Pactul Verde european, este una dintre principalele provocări la nivel comunitar.
În acest context, europarlamentarul gălățean Dan Nica, președintele Grupului S&D din Comisia pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) a Parlamentului European, i-a solicitat comisarului Wopke Hoekstra și viitoarei Comisii Europene să vină cu soluții mai flexibile, mai rapide și mai eficiente pentru asigurarea acestei tranziții ecologice a economiei, cu accent pe protejarea industriilor vitale, precum siderurgia.
"I-am solicitat comisarului desemnat ca în primele 100 de zile de la preluarea mandatului să prezinte un plan concret pentru industria europeană a oțelului. Este esențial să avem un plan concret pentru o industrie curată și competitivă în Europa, un plan care să includă surse clare de finanțare și măsuri ferme pentru a contracara importurile masive de oțel din afara Uniunii, fapt ce afectează competitivitatea producătorilor europeni. Am subliniat necesitatea implicării active a Băncii Europene de Investiții și a implementării unor măsuri care să garanteze că aceste proiecte, ale căror valori sunt de ordinul sutelor de milioane de euro, pot beneficia de sprijin real și concret. Industria europeană a oțelului nu trebuie doar să supraviețuiască, ci să devină un lider global în tranziția către o producție sustenabilă", a arătat europarlamentarul Dan Nica.
Wopke Hoekstra, comisarul desemnat pentru portofoliul "Climă, Net-Zero și Creștere Curată", a admis că preocuparea pentru dezvoltarea industriei siderurgice în Europa trebuie să fie prioritară și s-a angajat să facă din Pactul pentru industrie una dintre prioritățile sale și ale viitoarei Comisii Europene. "Este un punct absolut fundamental, trebuie să ne asigurăm că industria siderurgică are un viitor strălucit în Europa, pentru că vom avea nevoie de mult mai mult oțel, inclusiv mult mai mult oțel ecologic, pe viitor, și cel mai rău lucru pe care l-am putea face ar fi să ne creăm încă o dependență de China sau de alte țări. Avem nevoie de oțel produs aici, în Europa, din motive de securitate a aprovizionării, dar și pentru protejarea locurilor de muncă.
Vestea bună este că eu cred că am făcut multe progrese în domeniul inovării, ca să știm cum să facem lucrurile și acum suntem în punctul în care trebuie să ne asigurăm că este și atractiv din punct de vedere financiar (...) Din acest motiv, voi face din Pactul pentru o industrie curată și responsabilitatea mea, împreună, desigur, cu ceilalți comisari implicați. Trebuie să ne asigurăm că există metode de a debloca finanțarea din sectorul privat, fie prin cofinanțare sau o metodă de finanțare combinată, prin garanții; important este să avem un dialog cu acele companii care ar fi dispuse să investească, să intervină pentru a avansa în această tranziție ecologică și de competitivitate", a declarat comisarul european Wopke Hoekstra, în răspunsul adresat europarlamentarului Dan Nica.
Wopke Hoekstra se află în ultimul grup de comisari desemnați care au fost audiați în această săptămână, urmând ca săptămâna viitoare vicepreședinții executivi să parcurgă același traseu al întrebărilor din partea europarlamentarilor. După finalizarea tuturor audierilor, Conferința președinților de comisie va evalua rezultatul acestora și va transmite concluziile Conferinței președinților la nivelul întregului Parlament European.