Reprezentanții Asociației Europeane a Oțelului (EUROFER), din care face parte și Liberty Steel, ce deține combinatul siderurgic de la Galați, s-au întâlnit, marți, la Bruxelles, cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă unitățile siderurgice din spațiul comunitar.
Comisia Europeană urmează să prezinte, chiar în cursul lunii martie, Planul de Acțiune pentru Oțel (Steel Action Plan), menit să vină cu soluții la provocările din siderurgie, precum cererea slabă sau presiunile asupra prețurilor.
„Industria oțelului din Europa se confruntă cu provocări unice, existențiale, care trebuie abordate de urgență”, a declarat Axel Eggert, director general EUROFER. „Apreciem interesul Comisiei la nivel înalt față de aceste provocări și dorința de a colabora cu industria noastră pentru a găsi soluțiile corecte. Sperăm că aceste soluții vor fi reflectate în propuneri și legislație, începând cu Planul de Acțiune pentru Oțel și revizuirea măsurilor de protecție pentru oțel ale UE până la 1 aprilie”.
Criza din siderurgie a afectat și combinatul Liberty Galați. După cum v-am informat în paginile ziarului ”Viața liberă”, compania a inițiat procedura de concordat preventiv, o procedură juridică menită să ofere o șansă companiilor care se confruntă cu dificultăți financiare, dar care au încă potențialul de a deveni viabile din punct de vedere economic. Aceasta permite debitorului să negocieze un acord cu creditorii pentru a restructura datoriile și a reface echilibrul financiar al afacerii. Practic, este un instrument de prevenire a insolvenței, care facilitează salvarea și reorganizarea companiilor.
Situația de la Galați nu este singulară, iar criza din siderurgie a căpătat amploare la nivelul întregii Uniuni Europene, au arătat reprezentanții EUROFER. „În toată Europa s-au pierdut locuri de muncă și capacități de oțel, iar investițiile în decarbonizare au fost suspendate, în timp ce se tarifele din SUA sunt pe cale să fie implementate. Timpul măsurilor parțiale a trecut. În urma acestui dialog strategic, facem apel la factorii de decizie politică din Uniunea Europeană să susțină oțelul european și să răspundă provocării istorice de a păstra un sector strategic pentru viitorul Europei și un pilon esențial al proiectului european”, a mai declarat directorul general EUROFER.
La 65 de ani de la declarația lui Robert Schumann, care a propus crearea unei comunități europene a cărbunelui și oțelului (CECA), care în 1952 a fost unul dintre pilonii pe care s-a construit Uniunea Europeană, industria siderurgică europeană trece printr-o perioadă dificilă. În ultimii cinci ani, cererea de oțel în Europa a scăzut cu 25 la sută. În plus, toate companiile din acest sector sunt puternic fragilizate.
Poziția Comisiei Europene
La rândul ei, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reconfirmat că, în următoarele două săptămâni, Executivul comunitar va prezenta un plan de acțiune pentru a ajuta sectorului oțelului, vital pentru industria europeană. ”Oțelul este peste tot, de la energia eoliană la apărare. Dar producătorii europeni de oțel sunt la un moment de cotitură, de a se confrunta cu provocări legate de decarbonizare și, parțial, concurența globală neloială”, a declarat președinta CE.
Costurile de producție în UE au crescut, în urma prețurilor ridicate la energie, în timp ce prețurile de producție au scăzut, din cauza supracapacității pe plan global și a reducerii cererii. ”Industria oțelului este sub o presiune intensă. În consecință, sectorul nu poate investi în oțel curat, necesar pentru decarbonizarea acestei industrii”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
Situația este cu atât mai complicată cu cât președintele Donald Trump intenționează să impună taxe vamale suplimentare de 25 la sută la importurile de oțel și aluminiu din UE, ceea ce este un nou motiv de îngrijorare pentru industria blocului comunitar.
”Industria oțelului din UE, cu aproximativ 500 de unități de producție în 22 de state membre, contribuie cu aproximativ 80 de miliarde de euro la PIB-ul UE și sprijină peste 2,5 milioane de locuri de muncă”, conform comunicatului CE.
Direcții urgente de acțiune
EUROFER a susținut în mod constant necesitatea unor acțiuni solide și urgente în patru arii prioritare și au solicitat includerea în Steel Action Plan a unor măsuri care să reflecte aceste priorități. Sintetizat, acestea ar fi următoarele:
Comerț - întărirea măsurilor de protecție a industriei în linie cu realitatea pieței siderurgice, implementarea unui regim tarifar mai robust și mai cuprinzător pentru a opri efectele supraofertei globale de oțel înainte ca măsurile de protecție să expire în iunie 2026 și aplicarea eficientă și fermă a instrumentelor de protecție comercială ale Uniunii Europene.
CBAM - asigurarea unui Mecanism de Ajustare a Frontierei de Carbon (CBAM) solid, care să prevină ocolirea regulilor, redistribuirea resurselor și relocarea emisiilor de carbon, protejând în același timp competitivitatea exporturilor europene de oțel și descurajând relocalizarea lanțurilor de producție în afara Uniunii Europene.
Energie - furnizarea de energie curată și accesibilă, prin transferul beneficiilor energiei regenerabile și a energiei cu emisii reduse de carbon către consumatorii industriali și, implicit, asigurarea competitivității industriei.
Fier vechi - Menținerea acestei resurse valoroase, dar rare în Europa pentru a sprijini obiectivele economiei circulare, decarbonizarea industriei, autonomia strategică și securitatea energetică.