Combinatul Liberty Galați a inițiat procedura de concordat preventiv, o procedură juridică menită să ofere o șansă companiilor care se confruntă cu dificultăți financiare, dar care au încă potențialul de a deveni viabile din punct de vedere economic.
Aceasta permite debitorului să negocieze un acord cu creditorii pentru a restructura datoriile și a reface echilibrul financiar al afacerii. Practic, este un instrument de prevenire a insolvenței, care facilitează salvarea și reorganizarea companiilor.
Potrivit Liberty Galați, această procedură este "o acțiune de consolidare a businessului de la Galați", se arată într-un comunicat de presă al companiei. "În contextul schimbărilor geopolitice, al noilor tarife impuse de SUA asupra importurilor de oțel și în lipsa unor măsuri reale de protecție a industriei siderurgice la nivelul Uniunii Europene, Liberty Galați anunță o etapă importantă în procesul de consolidare financiară: inițierea unei proceduri de concordat preventiv, cu rolul de a stabiliza businessul, de a optimiza alocarea resurselor și de a deschide noi oportunități de investiții. Acest proces va avea un impact pozitiv pe termen lung asupra angajaților, partenerilor de business și operațiunilor companiei", se arată în comunicatul de presă al Liberty Galați.
De asemenea, director general Liberty Galați, Radu Ionescu, a declarat: "În actualele condiții de piață, afectată de războiul prelungit din Ucraina, de prețurile mari ale energiei și de importurile uriașe din afara UE care au inundat Europa, precum și în contextul noilor tarife impuse de SUA asupra importurilor de oțel și lipsei unor măsuri reale de protecție a industriei siderurgice la nivelul Uniunii Europene, noua procedură va permite Liberty Galați să aloce toate resursele financiare aflate la dispoziție pentru repornirea operațiunilor și creșterea producției la un nivel sustenabil."
Concordatul preventiv este o procedură juridică de protejare a companiilor viabile din punct de vedere economic care se confruntă cu presiuni financiare. Legea din România permite companiilor să restructureze datoriile cu consimțământul creditorilor, să mențină continuitatea businessului și să asigure stabilitatea financiară pe termen lung. Procedura permite transparența procesului, supraveghere juridică și reprezintă o cale eficientă de redresare în timp ce protejează interesele partenerilor săi.
Procedura de concordat preventiv va fi implementată cu suportul specialiștilor numiți de Liberty, EuroInsol și Sierra Quadrant.
"Liberty Galați își menține angajamentul de a asigura transparența și stabilitatea în raport cu toți stakeholderii săi, inclusiv autoritățile guvernamentale, instituțiile financiare, angajații, furnizorii și clienții. Fiecare dintre acești parteneri joacă un rol esențial în strategia de redresare cu succes și de dezvoltare pe termen lung a companiei", se arată în comunicatul de presă al Liberty Galați.
Principalul producător de oțel din România, Liberty Galați are 4.500 de angajați, o capacitate de producție de oțel lichid de 3 milioane de tone pe an și o cifră de afaceri care poate ajunge la 7 miliarde de lei pe an. Compania produce oțel cu valoare adăugată mare care este esențial în dezvoltarea infrastructurii din România și din Europa. De asemenea, Liberty Galați este poziționat strategic pentru a contribui la eforturile de reconstrucție a Ucrainei și are perspective pozitive de creștere a cererii.
La fel ca toți producătorii de oțel din România și din Europa, competitivitatea companiei siderurgice din Galați a fost afectată de costurile ridicate ale energiei și de importurile uriașe de oțel la prețuri de dumping din afara Uniunii Europene. Planul anunțat are scopul de a susține compania să traverseze condițiile dificile de piață și să-și refacă competitivitatea pe piață.