Semnal de alarmă privind Liberty Galați, în Parlamentul European

Semnal de alarmă privind Liberty Galați, în Parlamentul European
Evaluaţi acest articol
(42 voturi)

Situația de criză de la combinatul siderurgic Liberty Galați a fost adusă în atenția vicepreședintelui Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, care deține portofoliul Strategiei Industriale, în cadrul unei intervenții în Parlamentul European a europarlamentarului gălățean Dan Nica, coordonatorul Grupului S&D din Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE).

Industria europeană, în mod particular unitățile din siderurgie, inclusiv combinatul Liberty de la Galați, se confruntă cu ”furtuna perfectă” generată de prețurile mari la materii prime și energie, scăderea comenzilor, efectele războiului din Ucraina, creșterea tendințelor protecționiste la nivelul unor parteneri comerciali, precum SUA, dar și cu concurența neloială și prețurile de dumping practicate de unele țări din afara spațiului comunitar.

După cum v-am informat în paginile ziarului ”Viața liberă”, în urmă cu o săptămână, combinatul Liberty Galați a inițiat procedura de concordat preventiv, procedură care îi permite să negocieze un acord cu creditorii pentru a restructura datoriile, în încercarea de a reface echilibrul financiar al afacerii și a evita intrarea în insolvență.

Situația rămâne însă extrem de tensionată pe platforma siderurgică, o dovadă în acest sens fiind faptul că, o parte dintre angajați, s-au adunat miercuri, 12 septembrie, în mod spontan, în zona turnului administrativ pentru a-și manifesta nemulțumirea cu privirea la întârzierile înregistrate la plata drepturilor salariale, cu toate consecințele ce decurg de aici pentru familiile siderurgiștilor. Desigur, la fel de îngrijorate sunt și companiile care, într-un fel sau altul, au legături comerciale cu Liberty Galați.

"Industria, în al 12-lea ceas"

Reprezentanții Asociației Europeane a Oțelului (EUROFER), din care face parte și Liberty Steel, au avut, săptămâna trecută, o întâlnire și cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru definitivarea mult așteptatului Plan de Acțiune pentru Oțel (Steel Action Plan), menit să vină cu soluții la provocările din siderurgie, ce ar urma să cuprindă inclusiv o serie de măsuri financiare pentru unitățile europene.

Subiectul a fost reluat miercuri, 12 martie, și cadrul dezbaterilor din Parlamentul European, unde europarlamentarul Dan Nica, membru al Comisiei ITRE, a avut o nouă intervenție privind industria oțelului. Acesta s-a adresat vicepreședintelui Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, și a evidențiat situația dificilă a combinatului de la Galați, solicitând o intervenție mai rapidă a Comisiei Europene. "Toată lumea se aștepta ca în primele 100 de zile (de la învestirea noii Comisii Europene - n.r.) să apară primele măsuri concrete de sprijinire a industriei europene, aflată în plin proces de transformare. Din păcate, astăzi, situația este foarte proastă. Industria europeană este într-o situație atât de proastă cum nu a fost niciodată. În industria siderurgică, de exemplu, sunt unități care și-au oprit activitatea. În prezent, și combinatul siderurgic din Galați este la un pas de a-și înceta activitatea, iar 10.000 de oameni riscă să-și piardă locurile de muncă. Aceeași situație este și în cazul industriei aluminiului, a cimentului, a îngrășămintelor chimice pentru că nu s-a reușit luarea acelor măsuri care să limiteze prețurile mari la energie, importurile din afara Uniunii Europene care conțin emisii mari de dioxid de carbon. Se adaugă lipsa de finanțare a programelor europene, Banca Europeană de Investiții refuză să finanțeze toate aceste programe. Domnule vicepreședinte al Comisiei Europene, trebuie luate aceste măsuri acum! Suntem în al 12-lea ceas și vă rog, vă cer să luați aceste măsuri cât mai repede posibil", a arătat europarlamentarul Dan Nica, în plenul Parlamentul European

Reacția Comisiei Europene

Drept răspuns la această intervenție, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, a confirmat că Planul European de Acțiune pentru Oțel va fi adoptat în următoarele câteva zile de către Comisia Europeană. De asemenea, comisarul pentru Strategie Industrială a admis că industria europeană se află sub presiune și că se va ține cont semnalele primite atât din comisiile de specialitate din Parlamentul European, cât și din partea companiilor.

În cadrul dezbaterilor din forul european s-a subliniat și faptul că, în actualul context geopolitic, refacerea competitivității industriei este deopotrivă un imperativ economic, social și strategic, pentru a asigura rezistența Uniunii Europene în fața noilor provocări internaționale.

Reamintim că, în întâlnirile cu oficialii europeni, EUROFER a solicitat includerea în Steel Action Plan a unor măsuri care să reflecte aceste priorități. Sintetizat, acestea ar fi următoarele:

Comerț - întărirea măsurilor de protecție a industriei în linie cu realitatea pieței siderurgice, implementarea unui regim tarifar mai robust și mai cuprinzător pentru a opri efectele supraofertei globale de oțel înainte ca măsurile de protecție să expire în iunie 2026 și aplicarea eficientă și fermă a instrumentelor de protecție comercială ale Uniunii Europene.

CBAM - asigurarea unui Mecanism de Ajustare a Frontierei de Carbon (CBAM) solid, care să prevină ocolirea regulilor, redistribuirea resurselor și relocarea emisiilor de carbon, protejând în același timp competitivitatea exporturilor europene de oțel și descurajând relocalizarea lanțurilor de producție în afara Uniunii Europene.

Energie - furnizarea de energie curată și accesibilă, prin transferul beneficiilor energiei regenerabile și a energiei cu emisii reduse de carbon către consumatorii industriali și, implicit, asigurarea competitivității industriei.

Fier vechi - Menținerea acestei resurse valoroase, dar rare în Europa, pentru a sprijini obiectivele economiei circulare, decarbonizarea industriei, autonomia strategică și securitatea energetică.

Citit 7040 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Martie 2025 17:48

14 comentarii

  • postat de Lucian Leonte
    Luni, 31 Martie 2025 22:12
    31.136.140.***
    Situatia asta nu este numai la Galati. Sunt si alte centre siderurgice in situatia asta. Asta se intimpla cind totul este dictat de managerii de la Bruxelles. Mai bine stau cei din non UE
    0
    1
  • postat de Lucian Leonte
    Luni, 31 Martie 2025 22:02
    31.136.140.***
    Comunitatea europeeana de atunci au obligat marionetele de la psd sa privatizeze combinatul. Inainte de privatizare a fost capusat de mafioti ca sa aiba datorii exact cum este acum.
    0
    1
  • postat de Comisarul Rex
    Miercuri, 26 Martie 2025 08:51
    194.105.20.***
    Bai Leonte, mai date-n pwula noastra! Numai tampenii scrii pe aici. Ce treaba are UE ca indienii sunt habarnisti si hoti? Verifica ce inseamna " datorita"! Suveranistule...:-)!
    0
    16
  • postat de Nica face joc de glezne
    Luni, 24 Martie 2025 10:17
    149.102.235.***
    Sidexul e ca si inchis, multumiti din inima PSD+Adrian Nastase pentru praduirea pe NIMIC a Sidexului.Pe de alta parte, galatenii sa lase lacrimile de crocodil ca de 35 de ani voteaza numai PSD.
    2
    19
  • postat de Lucian Leonte
    Duminică, 23 Martie 2025 10:27
    109.36.149.***
    Din cauza strategico dictate de UE suntem in situatia asta. Singura sansa este inlaturarea celor de la Liberty. Iar apoi nationalizarea combinatului.
    21
    7
  • postat de Vlad
    Marți, 18 Martie 2025 15:28
    147.161.137.***
    Ai drepate florin la faza cu "obligația" investițiilor, dar, vezi tu, că majoritatea românilor sunt proamericani inclusiv cei care comentează antiUS, sunt defapt anti-administrația actuală, nu antiUS
    4
    29
  • postat de florin
    Marți, 18 Martie 2025 06:26
    5.13.132.***
    Îmi place asta cu grupurile de investiții americane care sunt obligate să bage banii acționarilor într-un cal mort!Noi care de 3 luni am devenit antiamericani convinși asteptam salvarea de la american
    20
    11
  • postat de Blackrock
    Duminică, 16 Martie 2025 15:41
    84.117.46.***
    Grupurile de investitii americane au obligatia sa cumpere Combinatul Siderurgic Galati si sa inceapa reconstructia in Ucraina cu otel romanesc !
    30
    12
  • postat de Cornel
    Sâmbătă, 15 Martie 2025 19:17
    86.124.200.***
    ADIOS COMBINAT, ADIOS SALAR DEGEABA PE STAT ACASĂ, ADIOS ȘI TOȚI SALARIAȚII SĂ-ȘI CAUTE DE LUCRU PRIVATIZÎNDU-SE SAU LA ALȚI PATRONI!!MULȚUMIȚII LUI NĂSTASE ȘI OUĂLE LUI!
    5
    39
  • postat de Lucian Leonte
    Sâmbătă, 15 Martie 2025 17:38
    109.36.130.***
    UE= faliment. Unica soluție este ieșirea cit mai repede din aceasta organizație. Naționalizarea combinatului. Echipa de management romanesc.
    38
    12
  • postat de Lucian Leonte
    Sâmbătă, 15 Martie 2025 17:23
    109.36.130.***
    Datorita UE s-a vândut combinatul strainilor. Unde sunt promisiunile de locuri de munca decente, salarii la nivel european, dezvoltare! UE este o facatura. Doar a distrus!
    34
    10
  • postat de cetatean
    Vineri, 14 Martie 2025 09:14
    82.208.137.***
    ROMARM sa rascumpere SIDEX-ul (facilitatile pentru inarmare) si sa produca acolo arme. Are destui angajati cu bune cunostinte tehnice care se vor recalifica usor si vor invata si pe tineri. Se poate!
    7
    58
  • postat de florin
    Joi, 13 Martie 2025 08:47
    86.124.202.***
    ,,Chinezii anunţă o nouă metodă de a produce oţel de 3.600 ori mai rapid decât cele actuale, cu un consum de energie semnificativ mai mic,,UE a inventat dopul de la sticla de plastic legat de sticla!
    46
    34
  • postat de florin
    Joi, 13 Martie 2025 08:37
    86.124.202.***
    Orice ajutoare europene aprobate nu vor fi date unor combinate care nu mai produc de 2 ani!În UE sunt combinate care PRODUC OTEL și au probleme!Nu combinate care nu produc dar așteaptă ajutoare!
    53
    24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.