Conacul lui Costache Conachi de la Ţigăneşti, locul unde Cuza, Alecsandri şi Kogălniceanu au plănuit Unirea Principatelor, va intra în proces de consolidare şi restaurare cu fonduri europene, în valoare de peste 44 milioane de lei.
"Consiliul Judeţean Galaţi a aprobat indicatorii unei investiţii în valoare de peste 44 milioane de lei pentru consolidarea şi restaurarea Conacului "Costache Conachi" de la Ţigăneşti, locul în care a fost salvată Unirea Principatelor. Deşi are o valoare istorică deosebită, monumentul a trecut prin vremuri vitrege şi a ajuns într-o stare avansată de degradare. Din fericire, după ani de eforturi, avem soluţia pentru salvarea sa. În baza acordului încheiat cu Academia Română - proprietarul de drept al imobilului - Consiliul Judeţean Galaţi a preluat conacul în administrare şi avem acum un proiect matur, eligibil pentru finanţare europeană", a anunţat preşedintele Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi, Costel Fotea, într-o declaraţie de presă.
Potrivit sursei, citate de Agrepres, arhitecţii şi experţii în patrimoniu au stabilit cele mai adecvate metode de intervenţie pentru a conserva această clădire cu valoare istorică deosebită şi a o reda circuitului public.
Faţada va fi readusă la forma originală, construcţiile din beton armat adăugate în anii '80 vor fi demolate, iar elementele de tâmplărie, feronerie şi stucatură vor fi restaurate. Totodată, balconul principal şi turnurile laterale vor fi reabilitate, iar turnul circular al conacului va fi reconstruit.
Unele dintre încăperi vor fi reamenajate cu mobilier de epocă pentru a reda atmosfera istorică, iar altele vor găzdui expoziţii, conferinţe sau evenimente culturale şi ştiinţifice.
Conacul, situat la 7 kilometri de Tecuci, i-a aparţinut poetului Costache Conachi, iar după moartea acestuia a fost cumpărat de Tache Athanasiu, fost prefect de Tecuci, care l-a donat Academiei Române, pentru înfiinţarea Şcolii de Agricultură a Academiei. În perioada comunistă, clădirea a fost sediu IAS, apoi loc de petreceri pentru activiştii PCR, iar după 1990 a intrat în proprietatea societăţii hoteliere a Combinatului siderurgic, care a transformat-o în motel de două stele. Academia Română a revendicat imobilul şi a obţinut, în 2016, retrocedarea acestuia, care între timp a ajuns într-o stare avansată de degradare. Deoarece Academia Română nu dispunea de fonduri pentru restaurarea clădirii, Consiliul Judeţean Galaţi a solicitat preluarea şi restaurarea monumentului istoric, între cele două instituţii încheindu-se un acord de cooperare.