România pe hârtie în 100 de chipuri. O casă istorică se pregătește să moară
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. O casă istorică se pregătește să moară
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

"Ars Rediviva" și "Danube Media Center" prezintă 100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile.

În orașul în care patrimoniul istoric este în mare măsură ignorat și clădiri-monument aflate în proprietatea Primăriei sunt lăsate în ruină, faptul că încă o casă veche se pregătește să cadă cu totul la pământ nu reprezintă o noutate.

Zilele bune pe care le-a prins Casa Dariu sunt demult apuse, iar zilele cât va mai sta în picioare par și ele numărate. Ridicată cel mai probabil la începutul secolului al XIX-lea, casa i-a aparținut avocatului și afaceristului imobiliar N. Dariu, al cărui nume este legat și de un alt imobil cu un destin tragic, dar cu un final fericit: Casa Serfioti.

Imobilul din Universității nr. 7 avea să fie oferit în 1912 ca dotă fiicei sale, Olga. În 1950 ajunge în proprietate statului și are un timp o destinație nobilă, de dispensar, în care erau tratate problemele medicale ale studenților de la Universitatea "Dunărea de Jos". Retrocedat prin anii 2000 unei familii din București, este lăsat să se degradeze, fiind transformat în groapa de gunoi a vecinilor din jur.

În imagine, Ciprian Ciocan, fondatorul Asociației Mila 80, le arată celor prezenți la turul pietonal "Mitologie greacă în peisajul urban gălățean" elementele grecești care se încăpățânează să reziste pe fațada Casei Dariu. În mână ține o carte despre viața contelui Tekeli, publicată în 1690. Imre Tekeli a fost conducătorul revoltei anti-habsburgice; cu sprijinul lui Constantin Brâncoveanu, a urcat pe scaunul Transilvaniei, după ce au câștigat împreună bătălia de la Tohanu Vechi - Zărnești.

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă". Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 2554 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Octombrie 2018 17:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.