România pe hârtie în 100 de chipuri. Îmblânzirea artei și a faptei
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. Îmblânzirea artei și a faptei
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

"Ce am putut să adaptez au fost nările şi urechile din ţevi, iar botul dintr-un tub. Nu e simplu, tabla nu-i hârtie, să o îndoi şi să o pliezi cum vrei, nu o poţi  modela ca pe lemnul de nuc sau ca pe piatră, până obţii ce vrei din ea. Şi apoi, aici nu e Şantierul Naval, nu am ghilotină, doar un flex, de-asta nici nu m-am aventurat la dimensiuni mai mari, ca să nu-mi prind urechile", declara pentru "Viața liberă", în 2012, sculptorul Gheorghe Terescenco (n. 1947, Galați).

Lucrarea la care face referire, "Neîmblânzitul", poate fi admirată în prezent în Parcul "Viva", lângă Faleza Dunării, după ce inițial trebuia să fie montată pe str. Brăilei, în apropiere de Hotel "Turist". Odată cu amplasarea, a fost condamnată și la anonimat, în preajma ei neexistând în prezent nicio plăcuță informativă. Pe lângă anonimat, a mai venit cu timpul și puțină rugină, prin locurile unde vopseaua s-a coșcovit.

În imagine, doi îmblânzitori ai faptului divers cotidian, echipa locală TVR, formată din reporterul Alina Brandabur - Salanți și cameramanul Dan Feraru. La 16 ani, Alina era selectată (din 50 de concurenți) să facă parte din echipa Radio Galați. Au urmat apoi o colaborare de zece ani cu TV Galați - Brăila și aproape două decenii de când transmite știri la București (anterior TVR, a fost corespondent pentru ProTV și Prima TV). Cei doi formează o echipă de mai bine de un deceniu.

În mână, jurnalista ține o ediție a "Chiriacodromionului sau cuvinte morale pentru fiecare duminecă a anului", publicată în Buzău, în 1839.

100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă".Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 2191 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Octombrie 2018 17:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.